Manifest Garraf, comarca cuidadora

Construïm una comarca cuidadora

Hi ha moments en què la història s'atura bruscament. I amb ella, el futur projectat en comú. La pandèmia ha estat la gran aturada de la nostra era i les conseqüències de la frenada de tota aquesta energia cinètica són encara doloroses.

Però el context socioeconòmic actual és fill també de les successives crisis econòmiques, així com dels canvis demogràfics dels darrers anys. La radiografia social que ens ha deixat tot plegat és plena de ferides, però també traspua algunes certeses. En primer lloc, l'evidència que totes les persones som vulnerables i que socialment necessitem un canvi de paradigma que posi la vida al centre. La segona és que els canvis reals i transformadors només són possibles a través de la col·laboració i la suma d'idees, mans, visions i esforços. I encara una tercera: totes les persones tenim el dret a ser cuidades, però de la mateixa manera totes i tots som responsables de les cures dels altres.

Al Garraf treballem des de fa temps amb aquestes idees com a rumb. El 2018 i gràcies a la consecució d'uns fons europeus, el Consell Comarcal del Garraf i els sis ajuntaments de la comarca –Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Sitges, Cubelles, Olivella i Canyelles– vam creure en un projecte il·lusionant que tenia com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones grans i dependents. La suma d'esforços va cristal·litzar en el projecte Envelliment Actiu, Saludable i Dependència, que actualment es troba en la seva segona fase –De la teoria a la pràctica– i en què vam tenir la sort de comptar amb excepcionals companys de viatge: la Universitat Politècnica de Catalunya de Vilanova i la Geltrú; el Consorci Sanitari de l'Alt Penedès-Garraf, que agrupa els hospitals del territori; l'Institut de Robòtica per a la Dependència, especialitzat en recerca tecnològica; la Fundació Ave Maria de Sitges, dedicada des de fa dècades a l'atenció a la dependència; i l'agència d'innovació pública Neàpolis.

Aquests quatre anys de feina i de cooperació han estat un aprenentatge constant durant els quals hem lluitat contra obstacles, assumit errors i, també, celebrat importants èxits, alguns dels quals ja s'estan aplicant al dia a dia de les persones vulnerables. Així mateix, sentim l'orgull d'haver construït una xarxa de col·laboració i treball entre administracions, empreses, entitats i institucions que, quatre anys més tard, s'ha consolidat i ha esdevingut un pilar d'enorme potencial a l’hora de generar i desenvolupar idees.

La llavor que vam plantar ha donat fruits i ens ha refermat en el convenciment que és només a través de la suma de les diferents capacitats que podrem realitzar un canvi realment transformador. Tenim l'experiència d'aquests anys, tenim una xarxa consolidada de treball cooperatiu, tenim un territori amb característiques úniques –geogràfiques, demogràfiques i poblacionals– i, sobretot, tenim un rumb clar: continuar avançant en la creació de noves tecnologies que millorin la vida de les persones i que siguin, alhora, una oportunitat de desenvolupament econòmic, laboral i personal per a la ciutadania.

A totes les persones que hem fet juntes aquest camí ens uneix la voluntat i el compromís de treballar en el que és, de fet, un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible: garantir la vida sana i promoure el benestar social per a totes les persones de totes les edats, a més de defensar una vida autònoma amb serveis de proximitat i de qualitat, on la innovació hi tingui un protagonisme cabdal.

El consens sobre la necessitat d’un reconeixement a les cures, no només com a activitat essencial de la vida, sinó també com a estratègia de dinamització social i econòmica és, al Garraf, ampli i transversal. Tenim el compromís i el repte d'esdevenir una comarca cuidadora que contribueixi, des dels municipis i com a territori, a un canvi de paradigma global, a la consolidació i expansió d'un nou model d'atenció a les persones grans i dependents que permeti una vida més autònoma i que lluiti contra la soledat no desitjada. Des de la complicitat, la voluntat de cooperació, la generositat i posant al centre de les actuacions les persones.

Però, per a poder-ho aconseguir, necessitem més. Necessitem més que mai que les institucions del país ens acompanyin i ens recolzin, ajudant-nos a fer que les oportunitats que neixin en forma d'ajuts estatals o europeus reconeguin el nostre bagatge i el compromís. Volem comptar també amb totes aquelles persones professionals de la salut i l'atenció domiciliària, del sector residencial, cuidadores, pertanyents als col·lectius de gent gran i col·lectius relacionats amb la dependència que vulguin compartir les seves experiències i els seus coneixements. Necessitem, en definitiva, més idees, més mans, més voluntats, més visions i els esforços de tothom qui vulgui sumar-se a teixir el futur del Garraf, comarca cuidadora.

Compartint els valors, reptes i anhels, ens adherim al manifest “Garraf, comarca cuidadora” per un futur millor a la comarca del Garraf.

Podeu fer la vostra adhesió aquí:

Tanca Formulari

Adhesió manifest Garraf, comarca cuidadora

S'ha d'escriure dues vegades per assegurar que l'escrivim correctament.

Protecció de dades

Per tal de realitzar la petició, necessitem el vostre consentiment exprés i, per tant, caldrà que marqueu la casella “SÍ, DONO EL MEU CONSENTIMENT”.

Abans de prestar el vostre consentiment cal que llegiu la informació de protecció de dades següent:

Responsable: 

Consell Comarcal del Garraf
Adreça: Plaça Beatriu de Claramunt, 5-8, 08800 Vilanova i la Geltrú
Telèfon: 938 100 400
Correu electrònic: ccgarraf@ccgarraf.cat

Finalitat:

Gestió de l’enviament dels formulari.

Legitimació:

Consentiment de la persona interessada.

Destinataris:

Les dades no seran cedides a tercers, tret d’una obligació legal.

Exercici de drets:

Podreu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició i limitació en el tractament de les vostres dades a través de la seu electrònica.

Més Informació:

Podeu trobar més informació a l'apartat de protecció de dades


Darrera actualització: 09.02.2023 | 18:09
Darrera actualització: 09.02.2023 | 18:09