Recomanacions en l'àmbit del Medi Ambient

Campanya de prevenció i sensibilització davant dels riscos d’estiu - Protecció Civil 2019

Forestal  Consells davant els incendis forestals

Bany  Consells per a la seguretat en el bany a la platja

Calor  Consells davant els episodis de calor

Bany  Consells per al bany en aigües interiors i piscines

Pluges  Consells davant les pluges i tempestes fortes

Aglomeracions  Consells davant grans aglomeracions de persones

Contaminacio ozo  Consells davant la contaminació d’ozó

Revetlles  Consells davant les revetlles, correfocs i fogueres

Nens  Risquet, informació per a nens i nenes

Auditives  Consells per a persones amb dificultats auditives

Guia de bones pràctiques per al desenvolupament de curses per muntanya en espais naturals protegits

Per reflexionar sobre la problemàtica creixent de les curses per muntanya en àrees protegides, s'ha desenvolupat un grup de treball impulsat, entre d'altres per la Diputació de Barcelona, i en el qual han participat tècnics de nombroses administracions de l'Estat, així com representants de la Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada.

Fruit d'aquesta feina conjunta s'ha publicat la "Guia de bones pràctiques per al desenvolupament de curses per muntanya en espais naturals protegits". En la guia trobareu una anàlisi de la situació actual d'aquest fenomen creixent en les àrees protegides, que fa obligat el planejament d'un seguit de recomanacions i d'exemples de bones pràctiques per tal de fer compatibles les curses amb la conservació dels valors dels espais naturals.

En aquest sentit, a més de minimitzar els possibles impactes de les curses sobre els recursos naturals i culturals, la guia també té com a objectius contribuir al fet que l'experiència dels participants resulti el màxim de satisfactòria i que aquests esdeveniments esportius representin un valor afegit al desenvolupament del territori rural. Uns objectius i unes propostes que, per la seva naturalesa, es poden fer extensius al conjunt dels espais naturals, més enllà estrictament dels que gaudeixen de protecció.

Fent clic aquí podeu descarregar aquesta guia elaborada per la Diputació de Barcelona i la Fundación Fernando González Bernáldez.

Mesures de prevenció d’incendis forestals a les urbanitzacions i cases aïllades durant l’hivern, per preparar l’entorn immediat dels residents i comptar amb una més gran seguretat durant l’estiu.

Us posem a l’abast els consells d’autoprotecció davant els riscos d’hivern en diferents idiomes, així com material divulgatiu i falques de ràdio per emetre a les emissores locals si ho considereu adient i que podeu descarregar a través dels següents enllaços de la nostra web:

També trobareu a la web els resums tècnics sobre el risc de nevades i d’allaus i sobre els corresponents plans Neucat i Allaucat per facilitar-vos la preparació  de les accions de campanya derivades de la vostra planificació municipal.

"Catalunya, un país de boscos"

El Departament de Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ha editat el tríptic "Catalunya, un país de boscos" que recull informació del sector forestal. Es pot descarregar fent clic aquí

En aquest apartat hi trobareu diversos continguts d’interès: Com pot afectar la calor a les persones treballadores, Temperatures de risc; Consells bàsics per als treballadors i les treballadores; Consells bàsics per a empresa; Ocupacions fortament exposades i Símptomes i primers auxilis.

Consells per estalviar aigua a la llar

Aquesta guia inclou 10 accions per reduir el consum i la factura d'aigua.

Consells d'autoprotecció a les platges

És una campanya de Protecció Civil que vol conscienciar la població de la necessitat de respectar les normes de bany i els consells per la seva seguretat. Podeu consultar informació relacionada amb l'exposició al sol, al bany i als esports aquàtics. Més informació aquí

Normativa per l'ús de fanalets

És una activitat amb risc d’incendi. Es desplaça sense control i pot iniciar una ignició involuntària a qualsevol lloc. No es poden aplicar mesures preventives.  No és possible controlar tots els fanalets enlairats.

Més informació aquí

Deu claus per estalviar en el rebut de la llum

La Diputació de Barcelona ha editat el díptic on es recullen "Les deu claus per estalviar en el rebut de la llum". La redacció del díptic s'ha inspirat en les consultes que més habitualment es recullen en les activitats sobre el consum d'energia elèctrica que tècnics del servei realitzen, sobretot amb el col·lectiu de la gent gran i en els diferents aspectes que cal conèixer sobre aquest subministrament.

Podeu descarregar-vos el díptic fent clic aquí.

Revetlles amb precaució

Amb l'estiu arriben a Catalunya les celebracions de festes populars i tradicionals com les revetlles, amb l'increment de l'ús de material pirotècnic i l'encesa de fogueres. Els consells de protecció civil que trobareu aquí volen ajudar a minimitzar els riscos que comporta l'ús d'aquest material, riscos davant dels quals són vulnerables tant les persones com el medi natural.

Prohibició de fer foc al bosc

Del 15 de març al 15 d'octubre no es pot fer foc als terrenys forestals.

Més informació i tràmits d’autoritzacions excepcionals aquí

Estalvi energètic

Consells per a estalviar energia (de la campanya "Actua amb Energia" de la Diputació de Barcelona)

Consells per estalviar energia elèctrica a casa

Díptic amb consells sobre estalvi d’energia elèctrica a les llars i també d’estalvi econòmic.

Calculadora d’emissions de CO2

Més propostes per a estalviar energia a casa de l’ICAEN

A casa consumim energia. Quan cuinem, quan ens dutxem, quan mirem la televisió, fins i tot quan dormim; sempre estem consumint energia: la nevera està endollada, l’aire condicionat o la calefacció en marxa, etc.

Amb aquesta llista de consells i recomanacions, l’ICAEN t’ajuda a obtenir el mateix nivell de confort consumint menys energia de la que consumim actualment. Sense grans inversions ni grans esforços. Perquè, si fem servir l’energia d’una manera més eficient, tots hi sortirem guanyant.

Si saps quanta energia gastes, podràs prendre les decisions per gastar-ne menys i comprovar si és cert que redueixes el teu consum.

Recull les teves factures elèctriques, busca’n el consum i el cost i registra’ls. L’aplicació repartirà els consums mes a mes i t’ensenyarà l’evolució del teu consum elèctric al llarg dels darrers tres anys.

Setmana Energia

Educació ambiental

Sostenible. Revista de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

Sostenible.cat és la revista portaveu de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, impulsada per la Diputació de Barcelona que centra la seva atenció en les novetats que genera l’actiu món local català respecte la sostenibilitat, tot tenint cura de destacar les principals polítiques aplicades pel govern català, estatal, i europeu. Entre els seus col·laboradors habituals hi ha José Luis Gallego, Joana Diaz, Albert Punsola, Dídac Ferrer i Sergi Rovira. Més informació: www.sostenible.cat

Material divulgatiu/pedagògic sobre la factura elèctrica i estalvi energètic a la llar

L’Ajuntament de Sabadell (Oficina Municipal de l’Energia) ha elaborat un material divulgatiu/pedagògic sobre la factura elèctrica i estalvi energètic a la llar. Està orientat principalment a les famílies però també a alumnes de 2n cicle d’ESO, Batxillerat i escoles d’adults. Treballa aspectes com el preu de l’energia, l’estructura de la factura elèctrica, el diferents tipus de factures existents a data d’avui, així com instruccions bàsiques sobre com calcular el consum mig diari d’una llar i com identificar possibilitats d’estalvi i/o bones pràctiques energètiques a l’àmbit domèstic.

Fent clic als enllaços, us podeu descarregar els materials: dossier, factura, enquesta.

Propostes per a prevenir i evitar el malbaratament alimentari, per un consum més responsable dels aliments

Els aliments constitueixen un recurs valuós que cal gestionar i consumir amb la màxima cura i responsabilitat. L’objectiu n’ha de ser aprofitar tota la capacitat nutritiva que poden oferir, al marge dels costums, convencions i hàbits socials de cada moment respecte a l’ús (racions massa generoses o desaprofitament d’aliments d’àpat a àpat, per exemple). Cap aliment, per tant, no pot ser mai considerat un residu.

La Generalitat de Catalunya i l’Agència de Residus de Catalunya han publicat una guia de propostes per a prevenir i evitar el malbaratament alimentari. Podeu descarregar-vos la guia fent clic aquí.

L’Agència de Residus de Catalunya també presenta una guia-resum de la Diagnosi del Malbaratament alimentari de Catalunya encarregada a la UAB, en la qual es dimensiona el fenomen, s’identifiquen les causes i es plantegen estratègies i propostes d’actuació per a productors i fabricants, per a la distribució, per al canal HORECA i per a les llars. La guia recull, a més, casos pràctics d’èxit de prevenció del malbaratament alimentari. Podeu descarregar la guia des d’aquest enllaç.

Mobilitat sostenible

Transport compartit

Els darrers anys han aparegut moltes iniciatives que posen en contacte conductors i acompanyants per compartir cotxe i despeses, a través de la xarxa es poden trobar aplicacions que permeten compartir vehicle per als teus desplaçaments

Live (Logística per a la Implementació del Vehicle Elèctric)

És la plataforma público-privada que impulsa el desenvolupament de la mobilitat elèctrica a la ciutat i a l’àrea metropolitana de Barcelona. L’ús del vehicle elèctric no només repercuteix en la disminució de la dependència del petroli i els combustibles fòssils sinó que també contribueix a la reducció de les emissions de CO2 i altres partícules contaminants. A més, també suposa un estalvi econòmic per a l’usuari.

Així, omplir el dipòsit d’un vehicle de gasolina suposa entre sis i set euros cada cent quilòmetres, mentre que en un vehicle elèctric el cost estaria per sota dels dos euros. La implantació d’aquesta tecnologia estimula l’economia amb l’aparició de noves empreses i emprenedors de manera que es genera ocupació i beneficis per a tota la societat. Més informació fent clic aquí

Podeu descarregar el tríptic informatiu aquí

Recordeu que els recursos dels transports públics que operen a la comarca del Garraf els podeu consultar aquí.

Medi Natural

Cap foc al bosc

Consells de prevenció davant del risc d’incendis forestals i guia per urbanitzacions i cases aïllades

Som a Catalunya, un país de clima mediterrani amb molta massa forestal. A l’estiu, la sequera eleva sovint el risc d’incendi forestal, però cal tenir en compte que aquest risc també es pot produir en períodes de sequera durant l’hivern. Per això cal tenir algunes precaucions.

Consells generals en cas d’incendi:

En cas d’incendis, recordeu el telèfon únic d’emergències: 112

Centre Tecnològic Forestal de Catalunya

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) té per missió contribuir a la modernització i a la competitivitat del sector forestal, al desenvolupament rural i la gestió sostenible del medi natural, per mitjà de la recerca, la formació i la transferència de tecnologia i coneixement a la societat. En aquest context, l’activitat que es porta a terme al CTFC està orientada a resoldre problemes relacionats amb la gestió d’ecosistemes i la interacció dels recursos naturals amb la societat, amb l’objectiu de millorar la riquesa i el benestar de les persones i la sostenibilitat del medi natural en el context de canvi global actual. Aquesta orientació es tradueix en el retorn dels resultats de l’activitat a la societat. Més informació: http://www.ctfc.cat

Darrera actualització: 28.06.2022 | 11:20
Darrera actualització: 28.06.2022 | 11:20