Municipi de Canyelles

El poble es defineix pel conjunt monumental del seu castell i l’església, ubicat dalt d’un turó a 142 m d’altitud, que es divisa des de tots els accessos al municipi.

El castell data, documentalment, del s. XV, quan era propietat dels barons de Bouffard, però existeix la hipòtesi que inicialment devia ser una torre de defensa del gran bastió d’Olèrdola. Les restes que es conserven d’aquesta època consten d’una torre de planta circular i un fragment de muralla amb cinc merlets. Actualment, és un castell de propietat privada que fou reconstruït pel mateix propietari, i encara és habitat una part de l’any.

D’altra banda, l’església de Canyelles (documentada des del s. XVII) és de planta rectangular, d’una nau amb capelles laterals, coberta de teula i porta d’accés rectangular amb dovelles de pedra. Aquesta construcció havia estat dependència del castell originàriament, com ho posa de manifest l’existència de l’escut senyorial dels Bouffard a la seva façana, que va ser col·locat en una restauració que va fer el baró en 1858. El campanar és situat a l’esquerra, té dues obertures d’arc de mig punt per a les campanes i un rellotge. Avui dia, l’església és de la parròquia de Canyelles i està sota l’advocació de santa Maria Magdalena.

La passejada que es pot fer per aquest nucli antic de Canyelles té aires de la vida romàntica i de l’arquitectura catalana del segle XIX, sense oblidar l’essència romànica present al llarg de tota la comarca. Es poden trobar cases de diferents èpoques i elements de la vida al camp, que evoquen el passat d’un poble agrícola i ramader. D’aquestes,destaquen les masies de Can Sàbat (s. XVIII) i Can Faló (s. XVI) dins en nucli urbà, tot i que existeixen encara altres masies disperses per tot el terme municipal.

Després de visitar el poble, és molt recomanable la Ruta dels tres puigs, una passejada per la natura que ens ofereix una visió de tot el territori, l’Alt Penedès i tota la plana de Cubelles i Vilanova.

(Font: https://canyelles.cat/sobre-canyelles)

El municipi en xifres

Darrera actualització: 27.10.2022 | 10:57
Darrera actualització: 27.10.2022 | 10:57