Estudi salut emocional jove

L’any 2020 el Servei comarcal de Joventut va encarregar un estudi sobre la salut emocional de les persones joves del Garraf, al qual van participar més de 600 joves d’entre 12 a 19 anys.

Podeu veure la presentació de l'estudi, de 30 minuts de durada, en aquest enllaç.

Alguns resultats representatius van ser:

  • Davant d’una situació complexa, malgrat que es pugui pensar que durant l’adolescència hi ha actituds més aviat d’indiferència (“passar de tot” o el concepte d’impermeable emocional), la investigació demostra que els i les joves tenen molta més tendència a no resoldre les seves emocions, guardar-les i carregar-les a la seva motxilla emocional.
  • A més edat, més vivència de malestar emocional percebut (nervis, estrès, preocupació, intranquil·litat, inseguretat, desconfiança, impotència, indignació, decepció, tristesa), essent els i les joves d'etapes de formació post-obligatòria, en concret al batxillerat, qui presenten més grans índexs de malestar.
  • Quasi el 80% dels i les joves que van participar van fer referència al fet que perceben que les seves amistats i familiars s'interessen pel seu benestar emocional. En canvi, aquest interès percebut disminueix si parlem d'educadors/es o de la resta de la comunitat.
  • Pel que fa a la manera en què les persones joves responen a les situacions de conflicte emocional, la majoria ho fan pensant en la mirada exterior (què pensen altres persones) i no en el benestar personal.

Aquest estudi, que es pot consultar en la documentació adjunta, ha estat finançat per la Diputació de Barcelona i la Direcció General de Joventut - Generalitat de Catalunya i ha comptat amb la col·laboració dels serveis de joventut de tots els ajuntaments de la comarca.

Actualment s'estan analitzant els objectius pedagògics resultants de l'estudi, i es treballa principalment una proposta formativa adreçada a joves i docents dels centres educatius del Garraf. 

Darrera actualització: 25.05.2022 | 08:47