Salut emocional jove
EMOJI (EMOcions Joves als Instituts) és el programa comarcal de salut emocional jove adreçat a centres d'ensenyament de secundària, públics i concertats, de la comarca del Garraf.
El gestiona el Servei comarcal de Joventut en coordinació amb els serveis de Joventut de tots els municipis.
Què ofereix?
Tallers de formació en gestió socioemocional, utilitzant dinàmiques vivencials que fomenten l'experiència pròpia per generar el debat posterior.
Assessoria emocional a alumnes dins del mateix institut.
A qui s'adreça?
Els tallers:
- 1r de Batxillerat dels instituts de Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes i Sitges
- Projecte Onada dels instituts de Cubelles (tallers de musicoteràpia)
- ESO, CFGM i PFI dels instituts de Canyelles i d'Olivella
L'assessoria, a alumnes dels instituts de Canyelles i d'Olivella.
Qui ho fa?
Com es sol·licita?
A l'inici de cada curs l'entitat formadora es posa en contacte amb els centres per organitzar les accions.
Les accions a Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes i Sitges s'han encarregat a l'Associació ATRA.
Les accions a Canyelles i Olivella s'han encarregat a l'Associació ELNA.
Amb la col·laboració de la Direcció General de Joventut - Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.
Salut emocional jove. Per què?
De les múltiples problemàtiques que poden afectar les persones durant l'etapa d'adolescència i joventut, n'hi ha algunes que han vist augmentat el seu nivell d'incidència i d'intensitat en els darrers anys: bullying a xarxes socials, assetjament i violències masclistes a través del mòbil, suïcidi com a primera causa de mort no natural entre joves de 15 a 34 anys a Catalunya (per davant dels accidents de trànsit), etc.
En aquest sentit, es considera que la gestió saludable de les emocions és un factor de protecció davant múltiples amenaces al benestar del col·lectiu jove i a la construcció del seu projecte vital. La pandèmia del COVID-19 ha posat en relleu la importància de la gestió de les emocions durant el període de confinament i davant la “nova normalitat” a la qual s’enfronten els i les joves.
Les regidories de Joventut de tot el Garraf han expressat l'interès en la creació d'un projecte d'abast comarcal que pugui millorar l'atenció al col·lectiu jove en aquest àmbit. Per poder iniciar una estratègia conjunta, l’any 2020 el Servei comarcal de Joventut va encarregar un estudi sobre la salut emocional de les persones joves del Garraf, al qual van participar més de 600 joves d’entre 12 a 19 anys. Podeu consultar l'estudi a la documentació adjunta.
Un cop analitzats els objectius pedagògics resultants de l'estudi, es va acordar una oferta formativa adreçada a alumnes i docents dels centres educatius del Garraf. Es va presentar als centres el dia 1 d'octubre de 2021, en una sessió on hi van participar els ens locals, el CRP i els centres educatius i que va comptar amb una classe magistral del professor Rafel Bisquerra, catedràtic d'Orientació Psicopedagògica, director de postgraus en Educació Emocional de la UB i reconegut autor de llibres i articles sobre la matèria. Aquesta conferència està disponible al canal Youtube del consell comarcal.