Bona acollida a la jornada sobre els serveis sanitaris d’atenció primària

Dimecres, 11 d'octubre de 2017 a les 00:00

Durant la jornada es va conèixer l’estat, l’organització i el funcionament dels serveis d’atenció primària al Garraf i el treball dels professionals.

Prop de trenta persones van participar dijous passat a la jornada “Serveis sanitaris d’atenció primària”, organitzada pel Consell Comarcal del Garraf i el Consell Consultiu de la Gent Gran, amb l’objectiu de conèixer l’estat, l’organització i el funcionament dels serveis d’atenció primària i el treball dels professionals.

La sessió es va iniciar amb la presentació institucional de la consellera delegada de la gent gran del Consell Comarcal del Garraf, Paqui Carrasquilla i l’explicació dels objectius de la jornada per part de la tècnica de gent gran, Nina Serrano. Totes dues van ressaltar el repte assumit pel consell comarcal amb l’organització d’una sèrie de jornades al voltant dels serveis sanitaris, per tal de recollir les peticions del territori i traslladar-les a les instàncies competents, i d’aquesta manera complir el compromís de donar una major visibilitat a la gent gran, adquirit al 7è Congrés de la Gent Gran.

Tot seguit el Dr. Miguel Perona Pagan, director d’atenció primària de l’Alt Penedès-Garraf-Baix Llobregat Nord de l’Institut Català de la Salut, va presentar la ponència “L’atenció primària sanitària al Garraf”, en la qual va fer una descripció de la zona i dels recursos existents. Perona va explicar que la comarca pertany a la zona metropolitana sud que agrupa Garraf, Alt Penedès i Baix Llobregat Nord, i va comentar que en aquesta zona hi ha 8 ambulatoris i 2 consultoris municipals situats a Vilanova i la Geltrú.

El director d’atenció primària també va mencionar que l’atenció hospitalària al Garraf es fa a l’Hospital de Sant Antoni Abad, a l’Hospital Sant Camil i al Consorci Sanitari del Garraf, i que els serveis sanitaris aglutinen hospitals, serveis de salut mental per a adults, infants i joves, servei d’emergències mèdiques, servei d’ambulàncies, farmàcies i Creu Roja, entre d’altres. Pel que fa als equipaments, Perona va explicar que aviat s’inaugurarà el nou CAP de Sant Pere de Ribes i que es preveu l’ampliació del CAP de Les Roquetes, la construcció d’una nova entrada del CAP Cubelles i algunes reformes al CAP Jaume I (a la zona d’extraccions i urgències). Perona va remarcar que  tot i que no hi ha gerontòlegs als ambulatoris, els metges i metgesses de família coneixen bé com atendre la gent gran d’una manera global.

En relació a la mitjana catalana d’hospitalitzacions evitables, el director d’atenció primària va explicar que l’índex és de 709 per 100.000 habitants i va destacar que el Garraf se situa en 555 per 100.000 habitants, una bona dada que, segons ell, és el resultat de factors com la prevenció, l’atenció continuada i l’atenció domiciliària, que eviten o retarden els dies d’hospitalització.

A la seva ponència, el director d’atenció primària també va posar de relleu diversos recursos que fomenten l’autorresponsabilitat del pacient i l’autocura com el Programa Pacient Expert de Catalunya (PPEC), la Història Clínica Compartida (HC3) i la plataforma CatSalut.

La segona intervenció va anar a càrrec de la Dra. Ester Chirveches, directora de l’equip de “Vilanova Clau Ciutat” de l’Institut Català de la Salut, que va descriure l’organització i el funcionament dels equips d’atenció primària (professionals, funcions, horaris d’atenció, etc) i va destacar la bona relació entre els professionals de tots els serveis implicats en l’atenció a les persones. També va detallar que a cada centre hi ha una gestora de casos que fa funcions de coordinació, així com equips d’educació grupal (ansietat, diabetis, etc) per a gent gran, i serveis odontològics que inclouen revisió, radiografia i extraccions. En relació al treball conjunt, Chirveches va ressaltar la prevenció com a eix fonamental, així com la implicació de les persones usuàries dels serveis, en la presa de decisions relacionades amb els seus casos.

Tot seguit, la Dra. Gemma Torrell, metgessa de família i comunitat i coordinadora d’atenció primària CAPI Baix a Mar, va destacar la filosofia, els valors i els atributs de l’atenció primària. Torrell va explicar que la medicina de família és imprescindible perquè fa petites coses, però de manera constant. Va comentar que actualment, en la societat de consum, la sanitat s’entén com un producte i encara es valora en excés l’opinió de l’expert, en detriment de l’autocura. També va afirmar que enguany hi ha menys xarxa comunitària que abans, perquè la gent viu més sola i sense recursos familiars a prop.

Finalment Rosa Franch, treballadora social de l’equip de “Vilanova Clau Ciutat” de l’Institut Català de la 9 Salut, va detallar la funció de les treballadores socials a l’atenció primària, que junt amb la coordinadora dels centres, revisen els casos d’una manera integral, analitzant tot el context de la persona, el seu veïnatge, la família i la situació econòmica i social, per tal de cobrir les necessitats i trobar solucions adients per a cada persona.

La jornada va cloure amb un debat entre els assistents i els ponents sobre la necessitat de les persones que visiten els centres sanitaris de ser escoltades i tractades amb respecte, proximitat, dedicació, prudència, lleialtat i honradesa. Paqui Carrasquilla, consellera delegada de gent gran, va convidar el públic a assistir a les altres jornades programades en l’àmbit de la gent gran: “Voluntariat Sènior. Envelliment Productiu” el 19 d’octubre de 2017 al Centre Social de Cubelles de 9:30h a 12h i “Les pensions a debat”, el dijous 9 de novembre de 2017 a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria, de 17h a 20h.

Darrera actualització: 12.09.2022 | 10:55