El programa “Som-hi!” d’activitat física per a gent gran assoleix una audiència acumulada de 63.000 visualitzacions

Dilluns, 13 de febrer de 2023 a les 00:00

Aquesta proposta forma part del projecte “Garraf, comarca cuidadora”, que posa en el centre l’atenció i les cures.

El programa “Som-hi!” d’activitat física per a gent gran, que s’emet per Canal Blau TV, assoleix una audiència acumulada de 63.000 visualitzacions, des del 17 d’octubre fins al 9 de gener de 2023, en les emissions de dilluns a divendres i les repeticions de cap de setmana.

Aquest espai va néixer a finals de l’any 2020 arran del confinament per la pandèmia, en què les persones grans van perdre la possibilitat de continuar fent els tallers d’activitat física i de socialització amb altres persones en punts de trobada com els casals. 

Gràcies a l’impuls de la pedagoga de dansa Sílvia Paretas i la col·laboració entre el Consell Comarcal del Garraf, l'Ajuntament de Sitges i el Consell Consultiu de la Gent Gran del Garraf es va reconvertir aquest espai de trobada i d’exercici físic en el programa de televisió “Som-hi!”.

Segons la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, “aquest és un exemple del treball en xarxa i de cooperació entre les administracions i, en aquest cas, a més amb un mitjà de comunicació”. En aquest sentit, la presidenta ressalta que “el camí ha estat d’èxit, de guanyar espectadors, i això ha fet que d’altres municipis s’afegeixin al projecte i que la Diputació de Barcelona també col·labori amb el programa”.

Per la seva banda, el conseller delegat de gent gran, Nelson Araújo posa en valor aquest programa “com a eina per promoure la salut, l'envelliment actiu, el benestar i l'autonomia personal, i també per combatre la solitud no desitjada”.

Aquesta iniciativa també ha estat molt ben valorada per part del Consell Consultiu  de la Gent Gran del Garraf. Segons la seva portaveu, Lourdes Raja, “el “Som-hi!” està molt bé de cara a les persones grans, ja que algunes vegades l’única companyia que tenen és la televisió i és important tenir aquesta eina per fer exercici físic”. Raja també proposa l’ampliació d’aquest programa a altres continguts “ja que la gent gran som uns espectadors de la televisió súper fidels i necessitem també exercici mental, informatiu i social”.

140 capítols emesos des de l’inici del programa amb diferents activitats

A data d’avui ja s’han realitzat i emès  140 capítols del programa “Som-hi!”. La primera temporada es va iniciar a finals de 2020 amb classes de gimnàstica de mantinent de 25 minuts de durada, i una audiència mitjana de 460 visualitzacions per programa.

A l’octubre de 2022, es va iniciar la segona  temporada amb la incorporació de noves activitats com ioga, ball en línia i gimnàstica correctiva, conduïdes per professionals especialitzats de referència de la comarca. La tercera temporada que s’inicia ara incorpora una nova disciplina, el taitxí.

Les classes de gimnàstica estan adreçades a persones de la segona i tercera edat, i “ajuden a corregir postures, de forma divertida i pausada, amb música i amb persones  voluntàries que acompanyen els espectadors”, segons la pedagoga Sílvia Paretas.

La disciplina de ball en línia cobreix les necessitats socials i mentals que necessiten les persones, perquè es treballa la  memòria i es potencia l’envelliment actiu. Segons Celia Vidueira, mestra especialitzada en educació física i conductora d’aquestes classes “el ball en línia és una de les activitats més completes, perquè generem connexions neurològiques al combinar moviment, música i coordinació, i socialment és un canvi també perquè no cal tenir parella, una persona pot ballar en línia amb moltes persones més”.

El taitxí “és una meditació amb moviment, que fomenta la consciència”, segons la instructora Laura Caamaño. Aquesta disciplina té molts beneficis per a la salut, perquè “en poques setmanes es noten canvis en la flexibilitat, la confiança, i l’estabilitat, i també ajuda a evitar dolors i complicacions”.

Enguany els programes s’emeten de dilluns a divendres a les 9 h, i dissabtes i diumenges es repeteixen en bloc totes les classes de la setmana. Els capítols de totes les temporades del programa es poden visualitzar al web de Canal Blau TV https://canalblau.alacarta.cat/Som-hi.

Garraf, comarca cuidadora

El programa de televisió “Som-hi!” forma part del projecte “Garraf, comarca cuidadora”, que posa en el centre l’atenció i les cures, especialment a les persones grans i dependents, com un dels eixos estratègics de desenvolupament de la comarca.

Segons la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Monica Gallardo, “Garraf, comarca cuidadora” és aquesta voluntat d'avançar en projectes vinculats a les persones grans, i de treballar en xarxa de forma cooperativa projectes transversals en tots els àmbits i en tots sis municipis”.

Un d’aquests projectes és la Guia de serveis i recursos per la gent gran que s’ha publicat recentment en paper, i també en versió digital, i que permet explicar en un mateix document tots els serveis que estan a l’abast de les persones grans. Es tracta d’una eina actualitzada de consulta per a la ciutadania, agrupada en diferents capítols (vida social, serveis socials, dependència, serveis sanitaris, habitatge, ajuts i bonificacions, etc.) i endreçada per municipis.

La Guia és una iniciativa del Consell Consultiu de la Gent Gran del Garraf, impulsada pel Consell Comarcal del Garraf, amb la col·laboració dels sis ajuntaments i el suport de la Diputació de Barcelona.

Darrera actualització: 27.03.2023 | 14:34