Més de 300 persones van participar a les activitats de la 10a. Setmana Garraf per la Pau

Dimecres, 19 d'octubre de 2016 a les 00:00

Els actes de la 10a. Setmana Garraf per la Pau van finalitzar divendres passat amb un taller d’ACNUR

Més de 300 persones van participar a les activitats de la 10a. Setmana Garraf per la Pau, que tenia com a tema central en la situació de les persones refugiades, i que va finalitzar divendres passat amb un taller a l’escola El Morsell d’Olivella.

Dimecres 5 d’octubre, 85 joves de l’Institut Montgrós de Sant Pere de Ribes van veure l’acció teatral “Efecte 2000”, escrita i interpretada per 9 joves de la comarca amb la direcció del Tracart. Es tracta d’un muntatge on els joves reflecteixen el seu món, ple de tecnologia però amb poc espai per a la reflexió i, a la vegada, s’emmirallen amb altres joves del món que pateixen greus violacions dels seus drets. Després de l’actuació, els joves actors i els alumnes van fer un debat sobre el procés creatiu i sobre l’impacte de conèixer i interpretar les històries d’altres joves que no tenen les mateixes oportunitats.

El mateix dimecres, a la tarda, es va presentar la novel·la “Cadena Perpetua de Sabiha Belm a la Biblioteca Manuel de Pedrolo de Sant Pere de Ribes. Acompanyada per l’escriptor i músic David Puertas i davant d’un públic de 40 persones, l’autora va explicar que “tenia clar que volia escriure un llibre quasi oposat a mi i d’aquí va sorgir la idea de posar-m’hi en la pell d’un noi, també per conèixer-me des d’una altra perspectiva”. La novel·la, guanyadora del Premi de novel·la jove de l’editorial Tanadaia, narra el procés migratori des del Marroc fins a Catalunya d’un noi que vol escapar de la pobresa i d’un entorn familiar complicat, però en realitat la història es basa en testimonis reals, que l’autora va recopilar per donar una veu global sobre la realitat de la immigració.

D’altra banda, 59 infants de l’escola El Morsell d’Olivella i 54 de l’escola Sant Nicolau de Canyelles van participar el 7 i el 14 d’octubre als tallers “Fem-los créixer” de Catalunya amb ACNUR, una activitat que va apropar els infants a la realitat dels refugiats, a través del testimoni de persones de Colòmbia i Sèrbia que avui viuen a Catalunya, però que fa uns anys van haver de fugir dels seus països arran de persecucions per les seves tasques com a defensores dels drets humans. 

Del 2 al 14 d’octubre alumnat, professorat i visitants de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (UPC) van veure l’exposició “Síria, la paraula de l’exili”, que constava de 33 plafons amb fotografies de David González i testimonis de persones que viuen als camps de refugiats de Zaatari, a la frontera entre Síria i Jordània, on afronten un futur incert.

La biblioteca de la UPC també va acollir part de l’exposició de fotografies i la va complementar amb una mostra de llibres sobre l’arquitectura de Síria i sobre el conflicte. Així mateix, les biblioteques de Sant Pere de Ribes, Les Roquetes i Cubelles van crear durant aquest dies diversos centres d’interès amb material del seu fons bibliogràfic relacionat amb cultura de pau.

Dins la 10ª Setmana Garraf per la Pau també es va programar la jornada “Dret a l’asil, què hi podem fer des del Garraf?” duta a terme el dijous 6 d’octubre a la UPC, amb la participació de representants de Catalunya amb ACNUR, FundiPau, Oxfam Intermón, Stop Mare Mortum i Proactiva Open Arms i l’assistència d’una quarantena de persones.

Darrera actualització: 15.05.2022 | 10:14