Es constitueix la Taula de l’Automoció del Garraf

Dimecres, 23 de març de 2022 a les 00:00

Els agents públics i privats participants es mostren units per esbossar un pla de xoc d’accions per millorar la salut del sector de l’automoció

Ahir es va constituir la Taula de l’Automoció del Garraf, amb l’objectiu de determinar les necessitats d’aquest sector i d’elaborar una estratègia conjunta per a impulsar-lo. La Taula està formada per actors públics i privats del Garraf, representants d’empreses que formen part de la cadena de valor del sector, així com altres agents que contribuiran a fer la diagnosi de necessitats.

Aquesta acció forma part del projecte de suport a l’automoció que impulsa la Diputació de Barcelona per pal·liar els efectes negatius de la crisi del sector, i que coordinen conjuntament el Consell Comarcal del Garraf i la Federació d’Empresaris Penedès Garraf, en el marc del Pacte per a l’Ocupació del Garraf.

La taula compta amb la representació dels sis ajuntaments de la comarca, els sindicats CCOO i UGT, la Universitat Politècnica de Catalunya, Node Garraf, centre formatius, gremis i empreses del sector, així com la Diputació de Barcelona, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i el clúster de l’automoció de Catalunya.

Mònica Gallardo, presidenta del Consell Comarcal del Garraf, es mostra satisfeta per aquesta primera trobada perquè “ens hem ajuntat tots els actors implicats i tenim la veu de les empreses, i és molt important que siguin ells els que aboquin quina és la percepció de la manera com nosaltres des de l’administració pública els podem ajudar”.

En aquest sentit, la presidenta recalca que “ens hem d’adaptar a aquesta microcirurgia, a les necessitats de cadascuna de les singularitats i d’allò que ens demana el teixit productiu de la comarca, i aquesta és la voluntat principal d’aquesta Taula de l’Automoció, centrada en aquesta primera etapa en l’àmbit de la formació”.

A partir d’aquí —detalla Gallardo— “si nosaltres estem organitzats, tenim la diagnosi clara, i per tant, el camí que hem d’emprendre, evidentment la voluntat serà que d’aquí a un temps tinguem la capacitat d’aportar recursos econòmics per donar resposta a totes aquestes necessitats de formació del sector”.

Per la seva part, Neus Lloveras, presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès, reitera l’èxit de la trobada i afegeix que “el món empresarial, valora molt positivament la participació de tots els agents implicats, per començar a donar resposta a les 540 empreses que formen part de la cadena de valor de l’automoció només al Garraf”.

Així mateix, la presidenta de la FEGP ressalta la importància de compartir inquietuds amb la visió d’aportar solucions a curt termini: “ara necessitem fer un pla de xoc, que s’ha vist accelerat pel tancament de la MAHLE, que representa ella sola el 10% del teixit industrial del Garraf”, per tant “s’ha fet la posada en marxa, perquè no podem quedar-nos de braços plegats amb la pèrdua de l’activitat industrial Garraf, i sobretot, de l’automoció que ha estat un sector molt present”.

En aquest sentit, Lloveras destaca que “tenim la capacitat de treballar bé, administració, empreses, agents socials, etc, a través del Pacte per l’Ocupació del Garraf, i ara és moment d’aprofitar aquesta coordinació per abordar la necessitat de recuperar el nostre teixit industrial”.

En aquesta primera posada en comú va quedar clara la necessitat d’oferir formació de qualitat i d’acord amb les necessitats reals dels treballadors actuals, especialment en aquells temes relacionats amb els grans canvis que està absorbint el món de l’automoció amb l’entrada dels vehicles elèctrics. Així mateix, es va posar sobre la taula la importància d’oferir formació en digitalització, així com en igualtat i riscos psicosocials.

La següent fase serà el disseny d’un pla de formació a mida, no reglada, per aportar aquesta agilitat que necessita el moment actual. Es preveu la celebració de la segona sessió de la Taula per al mes de maig de 2022.

Estudi de les necessitats formatives del sector

Durant la trobada d’ahir es va presentar l’estudi de necessitats formatives de les empreses del sector, que ha de permetre el desenvolupament d’una proposta d’accions relacionades amb les necessitats detectades, amb l’objectiu de millorar l’adaptabilitat i resiliència empresarial, i de retenir llocs de treball.

En aquest sentit, l’estudi realitzat per l’empresa Incognos a partir d’entrevistes a 72 responsables de formació d’empreses de comarca conclou que les formacions més demandades del sector són els idiomes amb clara predominança de l’anglès, temes específics de l’automoció, específicament els sistemes elèctrics de seguretat i confortabilitat, i la informàtica, amb un interès especial per la gestió de les xarxes socials.

Així mateix, s’ha detectat la demanda de formació en atenció al client, optimització del treball en equip, metodologies per a la millora de processos, gestió de la qualitat i del medi ambient i, en concret, el tractament de residus.

L’elaboració de l’estudi també ha permès estimar que l’univers d’empreses de la cadena de valor d’aquest sector al Garraf és de 540 empreses, majoritàriament amb seu social a Vilanova i la Geltrú (41%), seguit de Sant Pere de Ribes (23%), Sitges (17%), Cubelles (13%), Canyelles (4%) i Olivella (2%). La gran majoria d’aquestes empreses estan constituïdes per autònoms (67%), mentre que la resta (27%) són Societats Limitades.

Darrera actualització: 20.04.2022 | 12:58