El Pacte per a l'Ocupació del Garraf acorda la seva continuïtat pels propers anys

Dimecres, 29 de març de 2023 a les 00:00

Tots els membres del Pacte van fer un reconeixement al treball desenvolupat en el marc d’aquest model territorial i de governança compartida en benefici de l’ocupació a la comarca.

El plenari del Pacte per a l’Ocupació del Garraf, celebrat ahir al Consell Comarcal del Garraf, va acordar la seva continuïtat pels propers anys. Tots els membres del Pacte van fer un reconeixement al treball desenvolupat pels regidors i regidores, consellers i conselleres i els seus equips tècnics, sindicats UGT i CCOO, federació empresarial, Agència Node Garraf, Universitat de Vilanova i la Geltrú, Departament d’Educació, Mancomunitat Penedès Garraf i Oficina de Treball de Vilanova i la Geltrú, i van manifestar el compromís de continuar treballant amb aquest model territorial i de governança compartida, en benefici de la comarca, amb l’acompanyament del Govern de la Generalitat de Catalunya i especialment del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.

Segons la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, “és molt important que haguem reafirmat unànimement aquest compromís i ha de ser inqüestionable que un instrument com el Pacte per a l’Ocupació del Garraf continuï sent l’eina amb la qual nosaltres hem de generar, tots plegats, les oportunitats de treball perquè aquesta sigui una comarca amb futur i amb projectes estratègics per tirar endavant”.

En aquest sentit, el Secretari de Treball de la Generalitat de Catalunya, Enric Vinaixa va afirmar que “estem molt contents de veure la maduresa de la concertació de les diferents polítiques no només d’ocupació, sinó en el marc de totes les competències i això no passa arreu, per tant, és un bon exemple i ens agradaria que s’anés extrapolant a altres indrets de Catalunya”.

Al seu torn, el director del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, Juan José Torres, va posar l’èmfasi en la necessitat de consensuar: “del consens en neixen grans polítiques estratègiques”. Així mateix, va refermar la necessitat d’un canvi de model de distribució territorial de les polítiques públiques perquè des del territori es puguin identificar les necessitats i les oportunitats que cada territori ofereix per l’ocupació, i en aquest diàleg és absolutament imprescindible que siguin presents tots els operadors, els sindicats, les empreses, els ens locals i la ciutadania”.

Des del 2018, any en què es va signar aquest acord de treball conjunt i coordinat, el Pacte per a l’Ocupació del Garraf ha guiat les actuacions en l’àmbit de l’ocupació a la comarca, i ha funcionat com instrument de detecció de necessitats i de planificació de les actuacions formatives i ocupacionals.

Durant aquest temps s’ha impulsat la coordinació entre els diferents actors per tal d’atendre adequadament les necessitats, assegurant que el conjunt d’actuacions formatives i ocupacionals estiguin en sintonia i reforcin les estratègies de desenvolupament territorial, per tal d’aprofitar al màxim els recursos, oportunitats i potencialitats de la comarca en matèria d’ocupació.

S’ha treballat per la cohesió social i la millora de les condicions laborals de les persones més afectades per les successives crisis i amb més dificultats per reincorporar-se al mercat de treball, impulsant mesures de lluita contra la precarietat laboral. També s’han dedicat esforços per aconseguir un mercat de treball lliure de discriminacions per raons de sexe, origen o qualsevol altra condició o circumstància personal o social, impulsant  mesures per un mercat de treball més inclusiu.

Durant la reunió del plenari també es van identificar reptes pendents d’assolir com el dèficit en la mobilitat, que cal resoldre perquè les estratègies de futur siguin realitzables; l’educació i el repte de la formació professional lligada a les empreses i a les sortides professionals per donar oportunitats als i les joves de la comarca; l’ocupació en el sector de l’hostaleria i les accions que s’estan duent a terme per millorar-ne la seva qualitat.

Així mateix, s’han exposat alguns dels projectes estratègics que s’estan treballant des dels diferents municipis, com la reindustrialització de Mahle, el projecte Vallcarca, l’Autòdrom de Terramar i el Centre logístic de Cubelles.

Darrera actualització: 29.03.2023 | 13:54