Alexandre de Cabanyes: un pintor vilanoví a París
A propòsit de l'exposició “De Montmartre a Montparnasse (1889-1914). Artistes catalans a París" al Museu Picasso de Barcelona.
Alexandre de Cabanyes (1877-1972), viatjà a París per primer cop al voltant de l’any 1901,acompanyat dels pintors Xavier Nogués i Francesc Sardà Làdico. És un viatge poc documentat en les que el jove artista copsarà la modernitat creativa i les noves tècniques de la pintura, que l’acompanyaran al llarg de la seva vida. París, era en aquell moment la ciutat desitjada com a destinació cultural, més encara amb tota la colla de pintors i escultors catalans que des de la dècada dels vuitanta viatgen a la capital francesa amb l’objectiu de perfeccionar les seves aptituds i viure de prop el bullici artístic de l’avantguarda europea.
Alexandre i els seus amics s’instal·len al Bulevard Saint-Germain, al barri llatí, nucli d’artistes i bohemis del moment i assistiran a Académie Colarossi, a Montparnasse, per on havien passat altres artistes com Isidre Nonell o el mateix Paul Gauguin. Aquest centre va néixer l’any 1870 com a contraposició a l’Escola Oficial, cercant nous models i maneres de fer, més enllà de l’academicisme que encara regnava, i es convertí en una de les institucions artístiques més destacades de l’època. Allà, l’Alexandre va adoptar la pràctica de pintar a l’aire lliure amb un estil que definiria la seva obra posterior, centrada en atmosferes i moments capturats amb gran sensibilitat.
Com a testimoni directe de la seva vida a París pintà el quadre “La finestra”, en el que hi veiem una mansarda, l’àtic dels edificis parisencs on solien viure persones del servei i artistes, ja que eren els espais més econòmics, i també els que tenien més llum. La de l’Alexandre va ser una bohèmia daurada, en el sentit que no depenia de vendre les seves pintures per sobreviure. Tanmateix, la idea de viure aquesta aventura parisenca pesava més que la necessitat de comoditats com grans pisos o luxes. Explicaven com ell i companys, quan algú venia una pintura, llençaven els diners enlaire, i quan en necessitaven, sovint buscaven per la casa per veure si quedava res en algun racó.
L’obra esmentada es pot veure actualment en l’exposició “De Montmartre a Montparnasse (1889-1914). Artistes catalans a París al Museu Picasso” fins al 30 de març de 2025. Des de la Masia d’en Cabanyes s’ha fet cessió per la mateixa mostra del quadre de Francesc Sardà Làdico anomenat “Alexandre de Cabanyes pintant al seu estudi de París” el qual pertany al seu fons pictòric. La presència d’Alexandre de Cabanyes en aquesta exhibició posa en relleu el seu important paper dins l’escena artística catalana i la seva connexió amb París, ciutat que va marcar una etapa clau en la seva trajectòria. De fet, ell sempre s’anomenà a si mateix com “l’últim dels modernistes”, encara que en tornar de París aquest moviment artístic ja havia estat substituït per corrents posteriors. Tal com afirma Francesc Fontbona -historiador de l’art de referència pels segles XIX i XX- l’Alexandre va ser modernista per anys, però la seva obra s’encabiria més aviat dins de l’anomenat postmodernisme. Així al parlar del Cabanyes modernista ho fem en el sentit de l’ideari del moviment: llibertat, joia de viure, mirada de l’instant sobre la realitat, tècnica heretada de l’impressionisme, interès per la llum, els colors i els canvis en el paisatge.
Fotografies:
Alexandre de Cabanyes “La finestra, París”, 1903. Col·lecció particular.
Francesc Sardà i Làdico "Alexandre de Cabanyes pintant al seu estudi de Paris", c.1900. Col·lecció Masia d'en Cabanyes.
Bibliografia
- Panyella, V.; Trenc, E.,; et al. (2024). De Montmartre a Montparnasse. Artistas catalanes en París, 1889-1914. Fundació Museu Picasso de Barcelona.
- Rosich, M. (2018). El llegat artístic d'Alexandre Cabanyes a Vilanova i la Geltrú. A F. Miralpeix et al. (Eds.), La Masia d'en Cabanyes: relat cultural dels Cabanyes i significat de la casa-museu. Consell Comarcal Garraf. Centre d'Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes.
- Pi de Cabanyes, O., & Alsina Galofré, E. (2018). Alexandre de Cabanyes. 1877-1972. L'últim modernista. Catàleg exposició al Museu Víctor Balaguer/Masia d'en Cabanyes, Vilanova i al Geltrú.