Nou servei d'atenció en línia per a persones LGTBI+ de Canyelles, Cubelles i Olivella

Dijous, 29 de juny de 2023 a les 00:00

L’anunci d’aquest nou servei es va fer ahir durant la jornada de commemoració del Dia de l’Orgull LGTBI+, que va servir per refermar  el compromís de totes les institucions de lluitar de manera ferma i decidida pels drets i les polítiques LGTBI.

“Amb Orgull” és el nom del nou servei d'atenció en línia a persones LGTBI+ de Canyelles, Cubelles i Olivella, que s’ofereix des d’avui com a complement del Servei d’Atenció Integral SAI Garraf que funciona als tres municipis amb la coordinació del Consell Comarcal del Garraf.

A través d’aquest nou espai d’atenció, orientació i assessorament psicològic, les persones LGTBI+ i les seves famílies poden fer consultes sobre identitat de gènere, orientació sexual, relacions amoroses, relacions familiars, autoestima, violències masclistes, lgtbifòbia o qualsevol altre tema. Per accedir a aquest servei, confidencial, individualitzat i respectuós, només cal enviar un missatge al whatsapp 663 247 167, i les tècniques contestaran en la major brevetat possible.  

L’anunci d’aquest nou servei es va fer ahir durant la jornada de commemoració del Dia de l’Orgull LGTBI+, organitzada conjuntament pel Consell Comarcal del Garraf,  l’Ajuntament de Cubelles, l’Ajuntament d’Olivella i l’Ajuntament de Canyelles a la Plaça de la Vila de Cubelles.

La jornada va servir per reivindicar la necessitat de desplegar polítiques específiques LGTBI+, lluitar pels drets d’aquest col·lectiu i actuar contra la LGTBIfòbia. L’alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll; el conseller de Gent Gran en funcions, Nelson Araújo; la regidora d’Igualtat i Polítiques LGTBI+ de Cubelles, Núria Planas; i la regidora d’Igualtat de Canyelles, Carmen Jelonch; van llegir un manifest, a través del qual s’alerta de l’augment dels discursos d’odi i dels casos de violència a persones LGTBI+, que esdevenen obstacles al desenvolupament de polítiques locals de diversitat sexual i de gènere. També va quedar palesa la voluntat i el compromís de totes les institucions lluitar de manera ferma i decidida pels drets i les polítiques LGTBI.

Es va posar el focus en la manera com viuen la identitat de gènere i l’orientació sexual les persones grans, a través d’una xerrada i d’un testimoni, que van posar manifest la situació d’aquest col·lectiu pateix una doble discriminació: la lgtbifòbia i l’edatisme, la seva història de vida està plena d’experiències d’opressions, marginacions i estigmes.

Per contribuir a pal·liar aquesta situació, es programaran visites a residències i casals de gent gran per donar a conèixer el servei, oferir la “Guia pràctica per incorporar la perspectiva LGBTI+ a les residències i altres centres i recursos per a les persones grans”, recentment editada per la Generalitat de Catalunya, i establir possibles col·laboracions.

La jornada va finalitzar amb la creació d’un mural col·lectiu i un aperitiu musical. A la tarda es va fer una festa a l’Espai Jove Cubelles.    

Altres accions del SAI Garraf

Al llarg d’aquest any el SAI Garraf ha desplegat diferents campanyes de sensibilització i accions de prevenció de la LTGBIfòbia amb xerrades a les escoles dels tres municipis, i amb la creació i instal·lació de vinils en diversos espais municipals amb el lema “La diversitat és benvinguda”.

També s’ha creat el SAI Jove, un servei d’assessorament a joves LGTBI+ sobre diversitat socioafectiva i expressió de gènere que ofereix assessorament psicològic als espais joves i instituts. Igualment, s’han posat a l’abast del professorat diferents eines per detectar la LGTBIfòbia, així com tallers de prevenció de discriminacions per raó d’orientació sexual o identitat de gènere.  

D’altra banda, enguany s’està treballant en la creació d’un espai per famílies, per compartir experiències i dubtes, establir connexions i construir una xarxa de suport. Per tal que aquest espai s’adeqüi a les inquietuds reals del col·lectiu, s’estan recollint opinions i comentaris a través d’un qüestionari que es reparteix en les diferents activitats de sensibilització que s’organitzen als tres municipis. Aquesta necessitat es va detectar en la primera trobada de famílies LGTBI+ que es va realitzar el mes de març a la Masia d’en Cabanyes.

Així mateix, es crearan punts informatius itinerants en llocs estratègics dels tres municipis amb diferents informacions i materials per apropar-se les persones LGTBI+ i donar a conèixer els recursos del SAI Garraf a tota la població.

Per a accedir al Servei d’Atenció Integral cal demanar hora trucant al telèfon 93 810 04 00, o enviant un missatge a través del whatsapp 663 247 167 o al correu saigarraf@ccgarraf.cat.

Darrera actualització: 04.07.2023 | 13:21