La VI Jornada de Governança del Litoral del Garraf posa en comú diferents estratègies per donar resposta a l’embat del canvi climàtic

Dimarts, 22 de novembre de 2022 a les 00:00

La jornada es va dividir en tres taules temàtiques: planificació i polítiques al litoral, projectes a la costa; i cooperació i aliances.

El Servei de Medi Natural i Litoral del Consell Comarcal del Garraf i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú van celebrar dijous passat la VI Jornada de Governança del Litoral del Garraf, a la Casa del Mar de Vilanova i la Geltrú.

Marta Verdejo, consellera comarcal d’ordenació territorial i habitatge i Xavier Serra, regidor de medi ambient de Vilanova i la Geltrú van obrir la jornada destacant la importància de crear espais per debatre i per promoure activament la governança del litoral.

Durant la jornada es van compartir estratègies, plans i projectes que s’estan desenvolupant des de diferents territoris per donar resposta a l’embat del canvi climàtic a la costa, des de la vessant científica, educativa, i de gestió. El contingut de la jornada es va dividir en tres taules temàtiques: planificació i polítiques al litoral, projectes a la costa; i cooperació i aliances.

En la primera taula es van presentar tres projectes sobre planificació i polítiques al litoral. Va obrir les ponències Emma Cebrian, científica titular del Centre d’Estudis Avançats Blanes (CSIC), que va explicar els projectes de conservació dels hàbitats marins del Garraf, i les problemàtiques i amenaces que s’han trobat.

Ferran Miralles, de la Direcció general de polítiques de muntanya i del litoral de la Generalitat de Catalunya, va presentar el Pla de protecció i ordenació del litoral, que ha de donar una estratègia general per tot el litoral català, definir les prioritats i donar directrius comunes de gestió, i també va explicar la creació del Conservatori del litoral, que permet adquirir sòl públic per fer polítiques de restauració.

Tot seguit, es van presentar dos projectes encarregats pel Consell Comarcal del Garraf: el Pla de Gestió dels Colls i Miralpeix, exposat per Jordi Roig, tècnic de Naturalea, que va concretar línies estratègiques per aquest espai  natural protegit de gran potencial, i el Pla de seguiment del Parc d’esculls artificials del Garraf, exposat pel Jesús Coines, col·laborador del Centre d’Estudis del Mar de Sitges, que va explicar l’estudi i l’evolució d’aquests esculls enfonsats l’any 2010 i l’elaboració d’un projecte d’aprenentatge i servei sobre el fons marí Costes del Garraf.

Ester Toledo i Gemma Roset, tècnica i cap de medi ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú conjuntament amb Luís Campos de la consultora ENT, van presentar el projecte europeu SCORE que té com objectiu treballar per recollir dades, analitzar-les i proposar estratègies per millorar la resiliència de les ciutats costaneres.

A la jornada també van participar investigadors de la Universitat d’Alacant, que van explicar com implementar els sensors per augmentar la resiliència al canvi climàtic. Benidorm també participa en aquest mateix projecte.

Per finalitzar, es van presentar tres projectes de cooperació i aliances. Sandra Carrera, directora de la Xarxa per a la Conservació de la Natura que promou la custòdia del territori i el voluntariat ambiental com a eines de conservació de la natura, va exposar exemples de custòdia del litoral català, com el cas de la recuperació de l’Ortoll de Garraf Coopera a Vilanova i la Geltrú, i el projecte de restauració ambiental de les Bassetes de l’associació Arba Litoral a Cubelles.

Gregori Muñoz-Ramos, cap del servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Badalona, va explicar l’experiència de ciència ciutadana que permet conèixer l’estat de conservació de l’Alguer de Mataró.

Bàrbara Peris, regidora de turisme, platges i cohesió territorial de l’Ajuntament del Vendrell va explicar la creació de la Taula de Municipis pel Litoral, que té com objectiu treballar conjuntament per crear sinergies per cercar eines i recursos per pal·liar les possibles conseqüències dels temporals i el canvi climàtic.

Les diferents taules van comptar amb la moderació de Jordi Lleó, del Club Nàutic de Vilanova i la Geltrú; Jaume Carnicer, patró major de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú, i Gemma Roset, cap de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Jaume Carol, conseller comarcal de medi ambient, va tancar la jornada agraint la participació dels ponents i valorant molt positivament el debat i diàleg de les persones assistents.

Darrera actualització: 22.11.2022 | 10:28