S'inaugura el remodelat Castell de Ribes

Divendres, 28 de maig de 2021 a les 00:05

La museïtzació del Castell forma part del projecte "Garraf: camins, patrimoni i natura" coordinat pel Consell Comarcal del Garraf

L’acte inaugural del remodelat Castell de Ribes ha donat el tret de sortida, aquest dijous, 27 de maig, a un cap de setmana d’activitats en aquest emblemàtic espai. Avui divendres, es podrà visionar el mapping Viatge en el temps, projectat sobre la façana de l’edifici, i fins diumenge, hi ha programats els tres espectacles que formen part de l’edició de llançament del Festival Udaeta Castell de Ribes. El públic que vulgui assistir a qualsevol d’aquestes activitats ho ha de fer mitjançant reserva prèvia.

L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha assegurat que la reobertura del Castell de Ribes “ha estat un somni fet realitat” que va començar a caminar en vida del ballarí i coreògraf José Udaeta, que l’havia habitat. “Ell va entendre i compartir l’anhel que aquest espai fos un espai compartit amb la resta de veïns i veïnes”, ha explicat. “Aquest ha estat un espai moltes vegades de defensa, de protecció, també d’ingerència, i ara volem que sigui de concòrdia, com ho va ser en els darrers anys que hi va ser Udaeta”, ha anunciat l’alcaldessa.

En l’acte inaugural també hi ha intervingut la presidenta del Consell Comarcal, Mònica Gallardo, qui ha ressaltat que el Castell de Ribes “té un element afegit que atrapa en comparació amb altres castells del territori com ho és l’aportació de José de Udaeta, un privilegi que s’ha de gaudir”.

La gerent del servei de Cultura de la Diputació de Barcelona, Núria Lomas, ha destacat l’acció duta a terme per aquest ens conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes. “Donar una nova vida al nostre patrimoni arquitectònic per continuar sent referent per als ciutadans i ciutadanes del municipi, de la comarca i de tot el país és cultura i és desenvolupament econòmic”, ha manifestat.

Per últim, els fills de José de Udaeta, Santiago i Alberto de Udaeta, han parlat del “món especial” del ballarí i coreògraf, algú que “era un volcà d’energia, projectes i vida i que, en definitiva, veia un futur il·limitat, com si això fos etern”.

La inauguració ha comptat amb la presentació del mapping Viatge en el temps, que es tornarà a projectar sobre la façana del castell aquest divendres, 28 de maig, amb sessions a les 21.30h i a les 22.30h.

Un Festival de música i dansa d’arrel ibèrica

El Festival Udaeta Castell de Ribes arrenca aquest cap de setmana amb una proposta artística adreçada a tots els públics i que representa un ampli ventall en les formes de la música i la dansa d’arrel ibèrica. Sota la direcció artística del músic Esteve Molero, en aquesta primera edició compta amb les actuacions de Rocío Faks & Guillermo Caliero (dissabte, 29 de maig, a les 18.30h), el Nene Santiago & Katy Fernández (dissabte, 29 de maig, a les 21.30h) i Itziar Espinar & Héctor Valls (diumenge, 30 de maig, a les 18h).

Esteve Molero ha assegurat que “començar un festival en l’any que portem els artistes és tot un miracle. Farem un certamen, no pas d’homenatge a José de Udaeta, sinó inspirat en ell. Hem volgut tocar diferents estils, tots relacionats amb la música que es fa més a prop”.

El certamen s’ha posat en marxa amb la voluntat de posicionar culturalment el municipi i que, d’aquesta manera, esdevingui un pol d’atracció. Es pretén que sigui un festival amb un caràcter propi i singular, aprofitant la figura de José de Udaeta, coreògraf, ballarí i concertista de castanyola gràcies al qual el municipi va esdevenir l’epicentre d’un moviment artístic sense precedents.

El director del Festival Udaeta, Esteve Molero, és un artista ribetà polifacètic que coneix en profunditat les músiques ètniques i tradicionals, des de la sardana fins al flamenc, passant pel jazz i els ritmes llatins. És instrumentista, compositor, director i autor de diversos llibres sobre divulgació musical.

Esteve Molero ha esta escollit per dirigir un certamen que s’inspira en una figura que coneix i estima. Per a l’ocasió, ha dissenyat una proposta artística de qualitat, adreçada a tots els públics i que representa un ampli ventall en les formes de la música i la dansa d’arrel ibèrica.

El Centre d’Interpretació del Patrimoni Cultural

El Castell de Ribes rehabilitat és un centre d’interpretació amb un recorregut museogràfic que permet la visita a l’edifici com a monument en si i que alhora permet conèixer amb una exposició permanent els aspectes de la història i el patrimoni cultural del poble. Aquest equipament és, també, un centre que permetrà informar i derivar els visitants i turistes cap els diferents elements del patrimoni cultural del municipi i de la comarca del Garraf.

Una de les noves funcionalitats de l’edifici serà esdevenir un centre generador d’activitats, amb una programació regular gestionada per l’Ajuntament a través del Festival Udaeta Castell de Ribes i a través, també, d’activitats temporals i conferències, xerrades, tallers, rutes i visites comentades que s’oferiran amb la participació d’entitats locals.

Documentat des del segle X, el Castell de Ribes ha estat testimoni de l’evolució històrica del municipi. Tot aquest procés fins arribar als nostres dies es podrà conèixer a través d’unes visites guiades que s’oferiran del 3 de juny al 12 de setembre vinent.

Amb la museïtzació, els visitants del Castell de Ribes poden conèixer i aprofundir en diferents aspectes rellevants de la història de Sant Pere de Ribes. Imatges, audiovisuals, maquetes i elements sonors serveixen de suport per descobrir, no només la significació històrica d’aquesta edificació, estretament lligada al territori, sinó també la història del paisatge i de la transformació viscuda pel municipi.

Udaeta: el resident del Castell durant tres dècades

La història recent del Castell de Ribes està marcada per l’empremta que hi va deixar el ballarí i coreògraf José de Udaeta (1919-2009), que hi va residir durant tres dècades. L’artista va ser un dels primers ballarins clàssics que es va apropar i modernitzar el flamenc més pur. Va actuar per tot el món amb el duo artístic que formava amb Suzanne Audéour: Susana y José.

 

José de Udaeta es va iniciar en la dansa de la mà del vilanoví Joan Magriñà, que el va iniciar en el ballet i en la dansa espanyola de tradició, especialment l’Escola Bolera. El 1973, el Castell de Ribes va acollir el primer Curs de Dansa Espanyola, que esdevindria el germen del Curs Internacional de Ball Espanyol a Sitges (1975-1994).

 

A més, va impartir classes i tallers arreu. També va ser un estudiós, col·leccionista i solista internacional de castanyoles, instrument que va interpretar al costat de noms com Montserrrat Caballé o Herbert von Karajan. La seva trajectòria artística va ser reconeguda amb diversos guardons, com el Premi de la Lliga Alemanya de Pedagogia de la Dansa (1987), el Premi Nacional de Dansa de la Generalitat de Catalunya (1995), la Medalla d’Or al Mèrit de les Arts de l’Ajuntament de Barcelona (2000) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2001).

Una rehabilitació finançada entre diferents administracions

Les actuacions dutes a terme al Castell de Ribes han tingut un cost de 718.000€. D’aquest total, s’han desenvolupat millores a l’espai i el seu entorn en dues fases, per un import de 511.000€. Per la seva banda, el projecte de museografia, que ha permès adequar el Castell com a centre d’interpretació del patrimoni cultural de Sant Pere de Ribes, ha suposat una inversió de 207.581,32€.

Un 56,98% de l’import total de l’actuació s’ha finançat a través de subvencions de la Unió Europea, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

  • Finançament propi: 308.993,02€.
  • Subvencions: 409.320,70€: Diputació de Barcelona: 204.183,70€. Generalitat de Catalunya: 135.657€. UE: 69.480€ (Fons FEDER per al projecte de museïtzació).

La museïtzació del Castell forma part del projecte "Garraf: camins, patrimoni i natura", coordinat pel Consell Comarcal del Garraf, que busca aglutinar sota un relat comú diverses iniciatives dels municipis, relacionades amb la promoció i la projecció del Garraf en l’àmbit patrimonial i natural, amb l’objectiu de potenciar l’experiència del visitant, fomentar la creació de llocs de treball i incentivar el número de visitants a la comarca fora de les temporades turístiques.

(Nota de premsa Ajuntament de Sant Pere de Ribes)

Darrera actualització: 05.09.2022 | 14:00