Noves eines tecnològiques per gaudir de la natura, el paisatge i el patrimoni del Garraf.

Divendres, 4 de novembre de 2022 a les 00:00

En el marc del projecte comarcal “Garraf: camins, patrimoni i natura” s’ha creat un web d’itineraris, un perfil a wikiloc i un joc de pistes virtuals.

En el marc del projecte comarcal “Garraf: camins, patrimoni i natura” s’ha creat un web d’itineraris, un perfil a wikiloc i un joc de pistes virtual per gaudir de la natura, el paisatge i el patrimoni del Garraf.

Aquest projecte comarcal busca aglutinar sota un relat comú diverses iniciatives municipals i inclou actuacions com el Mirador de Montserrat a Canyelles, l’adequació dels jardins de Can Travé a Cubelles, el Centre d’Atenció al Visitant a Sitges, el Centre d’Interpretació dels Americanos i la museïtzació del Castell a Sant Pere de Ribes, el camí pedalable a Vilanova i la Geltrú. Actualment s’està treballant en el projecte de rehabilitació de la Platja Llarga i la senyalització de rutes naturals, culturals i patrimonials a Vilanova i la Geltrú.

A nivell comarcal s’ha desenvolupat la Ruta del Patrimoni del Garraf que inclou una sèrie d’itineraris al voltant de sis miradors ubicats en punts d’interès patrimonials, que permeten descobrir els paisatges més genuïns de la comarca: el mar, les muntanyes, les vinyes i el riu Foix.

Enguany, i fruit del treball conjunt entre el Consell Comarcal del Garraf i l’Agència de Desenvolupament Econòmic Node Garraf, s’han recollit al web www.rutesgarraf.cat 18 itineraris per la comarca per gaudir caminant o en bicicleta, amb rutes lineals o circulars.

Dotze d’aquests itineraris corresponen a rutes ja existents, senyalitzades per la Diputació de Barcelona i publicades al web de Node Garraf, i els altres sis itineraris formen part de la Ruta del Patrimoni del Garraf.

El web està adaptat a ordenadors de taula i a dispositius mòbils, i estarà disponible en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

Com a complement, i per a facilitar l’experiència, s’ha creat un perfil amb aquests itineraris a l’aplicatiu Wikiloc, que permet compartir rutes a l’aire lliure, geo-referenciades, seguir els itineraris gratuïtament, i descarregar el recorregut al mòbil.

Així mateix, s’ha desenvolupat un joc de pistes virtual en dos dels sis recorreguts de Ruta del Patrimoni del Garraf, en els municipis de Cubelles i d’Olivella, amb l’objectiu de transformar l'experiència turística per fer-la més atractiva i lúdica.

Cada joc té una durada de dues hores aproximadament, i s’inicia amb la missió de trobar una espècie natural emblemàtica de cada municipi, en format virtual. En el cas d’Olivella, l’itinerari parteix del nucli antic fins arribar al Castell i l’objectiu consisteix a trobar l’àguila cuabarrada, l’espècie emblemàtica del Parc del Garraf. A Cubelles l’itinerari és urbà i parteix dels jardins de Can Travé fins a la desembocadura del riu del Foix, i la missió és buscar l’abellerol.

També s’ha previst la creació d’un vídeo promocional dels itineraris i del patrimoni del Garraf així com la producció de fotografies i la  creació d’una campanya de màrqueting i publicitat per a promoure el Garraf com a espai de cultura i lleure, destacant el patrimoni del segle XIX, les rutes i els equipaments patrimonials.

El projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura” és desenvolupat conjuntament pel Consell Comarcal del Garraf i els sis ajuntaments de la comarca des de l’any 2017, amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional – FEDER.

La presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, destaca que “en aquesta comarca des de fa temps, i malgrat les singularitats de cada municipi,  fem projectes globals i aquest n’és un bon exemple, i també és una mostra del compromís per a aconseguir els recursos gràcies a la capacitat de concertació i de treball conjunt entre tots”.

Per la seva part, la consellera d’ordenació territorial i habitatge, Marta Verdejo, ressalta que “aquest projecte aposta per la preservació del patrimoni cultural i natural, i forma part de l’estratègia comarcal d’impulsar un turisme de qualitat basat en el benestar i la salut”.

Darrera actualització: 04.11.2022 | 12:59