La Taula de seguiment del Pacte per a l’Ocupació del Garraf reprèn les reunions de treball i debat estratègic

Dimecres, 29 de setembre de 2021 a les 00:00

Durant la reunió es va repassar i analitzar la situació econòmica i laboral de la comarca, i es va reprendre el debat sobre les mesures del Pacte

Ahir es va reunir la Taula de Seguiment del Pacte per a l’Ocupació al Garraf, a la seu del Consell Comarcal del Garraf de la Masia d’en Cabanyes. Durant la reunió es va repassar i analitzar la situació econòmica i laboral de la comarca, i es va reprendre el debat sobre les mesures del Pacte per a l'Ocupació que s'executen a curt i a mig termini.

Mònica Gallardo, presidenta del Consell Comarcal del Garraf, va donar la benvinguda a aquesta primera reunió del nou curs polític després de l’estiu, tot recordant que “aquest és un espai necessari en què hem de continuar treballant, insistentment, amb aquesta visió transversal des de tots els àmbits: l’activitat econòmica, la formació i tot allò que interpel·la a la realitat dels sis municipis de la comarca”.

La presidenta també va destacar que aquesta reunió serà la prèvia al plenari en què s’haurà d’aprovar el Pla Estratègic d’Activitat Econòmica del Garraf, “que és una columna vertebral, un eix principal per a començar a treballar el contingut del Pacte que és molt important, i que és fruit de l’escolta activa i de la participació de tots els agents econòmics i socials”.

Tot seguit, la Federació Empresarial del Gran Penedès va presentar la 17ena edició de l’Índex de competitivitat comarcal, que posiciona les 42 comarques catalanes en relació a un rànquing que estableix una sèrie d’indicadors. Segons aquest informe, el Garraf ha assolit una millor posició respecte anys anteriors, i se situa en 9è lloc.

La millora de l’esperit emprenedor i del dinamisme empresarial, i el manteniment de l’accés als mercats i a la informació de clients i proveïdors són alguns dels factors que han permès aquest progrés. Tanmateix, s’ha de continuar treballant per millorar la disponibilitat de sòl, la sostenibilitat social i la sostenibilitat ambiental.

Després, el Departament de Serveis Territorials Barcelona Comarques va explicar la situació que s’han trobat a l’inici del curs escolar per l’augment en la demanda de formació professional arran de la pandèmia, i les dificultats per a cobrir-la.

D’altra banda, l’Observatori de la Mancomunitat Penedès Garraf va presentar Informe del mercat de treball del Garraf. Segons aquest informe, l’atur a la comarca va caure a l’agost en 406 persones, un 4,69%, deixant la xifra total d’aturats en 8.257 persones i una taxa d’atur del 12,66%. Aquest és el sisè mes consecutiu en què cau l’atur a la comarca i confirma la tendència descendent iniciada al març del 2021. La franja d’edat en què més incidència va tenir la caiguda de l’atur va ser en els menors de 25 anys, amb un 17,99% menys d’aturats.

A la reunió també es van explicar algunes mesures del Pacte per a l’Ocupació del Garraf que es desenvoluparan properament. En aquest sentit, s’ha informat de les accions formatives que es realitzaran en el marc del programa “Garraf, comarca cuidadora i saludable”, com l’assessorament i acompanyament al teixit empresarial, petit comerç i autònoms per a la digitalització de la seva activitat, així com la formació en noves tecnologies adreçades a les persones.

Així mateix, es va informar sobre la presentació de la Borsa de pràctiques i formació del Garraf prevista per al proper dijous, 30 de setembre, a la seu de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú. Aquesta eina digital recull en una única web tota l’oferta formativa i de pràctiques en empreses a la comarca.

També es van compartir les properes accions de suport al sector de l’automoció que es duran a terme en conveni amb la Federació Empresarial del Gran Penedès, amb el suport de la Diputació de Barcelona: l’elaboració d’un estudi de detecció de necessitats, la creació d’una taula de treball i l’organització d’accions de formació en competències transversals i específiques adaptades a les necessitats de les empreses vinculades a aquest sector.

A la reunió també es va presentar la proposta d'Oficina Tècnica de Programes Europeus, una iniciativa sorgida del Consell d’Alcaldies del Garraf, que ha de permetre ser actius i competitius per a accedir als recursos europeus i les oportunitats que comporten per als sis municipis de la comarca.

Finalment, es va proposar fer la propera reunió del plenari del Pacte per a l’Ocupació del Garraf durant la segona quinzena d’octubre, i presentar-hi per a la seva aprovació el Pla Estratègic d’Activitat Econòmica del Garraf.

La presidenta del Consell Comarcal del Garraf va posar en consideració dels membres de la Taula la revalidació del Pacte per a l’Ocupació i va ressaltar que “cal continuar treballant conjuntament perquè el pacte continuï, i també cal reflexionar sobre com fer aquest nou pacte i si cal incorporar nous membres, com per exemple la Mancomunitat Penedès Garraf, ja què està sempre present. Aquesta seria una proposta d’optimització de recursos del territori”.

Darrera actualització: 05.09.2022 | 11:28