La directora del Servei d'Ocupació de Catalunya, Ariadna Rectoret, ha participat aquest migdia amb els representants polítics, a la reunió del Pacte per l'Ocupació al Garraf

Dijous, 12 de novembre de 2020 a les 00:00

Des del Pacte per l'Ocupació es reclama que el SOC designi un interlocutor per posar en marxa programes comarcals que ajudin a fer front a la crisi

La nova directora del Servei d'Ocupació de Catalunya Ariadna Rectoret, ha estat avui a Vilanova i la Geltrú per participar, amb els representants polítics, en la reunió del Pacte per l'Ocupació al Garraf. Un instrument que té com a objectiu promoure polítiques de foment de la formació i l'ocupació, i en el que hi són representades les institucions així com els agents econòmics i socials de la comarca.

Ariadna Rectoret ha explicat que des del Departament de Treball de la Generalitat i del SOC hi havia molt interès per reunir-se amb els membres del pacte, i veure com es pot seguir avançant en la concertació i les estratègies territorials de futur. "Amb la recent l'aprovació del decret de concertació territorial canvia tot el sistema de visibilització de les polítiques d'ocupació. La idea és concertar directament les polítiques d'ocupació amb els territoris, i que siguin ells, en comptes de l'administració els que dissenyin les seves estratègies". La directora del SOC ha explicat que aquesta concertació territorial la tindran aquells municipis, comarques o territoris que tinguin un mínim de 50.000 habitants, i disposin d'una estratègia per l'ocupació en comú, amb objectius a curt, mitjà i llarg termini. "Un cop tinguin aquest reconeixement com a estratègia territorial, els oferirem un sistema de concertació de 3 o 4 anys. Això representa un salt qualitatiu perquè podran planificar a més llarg termini les seves polítiques i estratègies. Estem convençuts que ningú més que el mateix territori i els seus serveis d'ocupació saben realment el que necessiten".

Sobre la possibilitat d'un concert a llarg termini, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha dit que permetrà una major estabilitat per tirar endavant projectes de futur. "La possibilitat de perdre el finançament que la Generalitat atorga a les polítiques de formació i ocupació era un aspecte que ens preocupava molt. Sembla que no serà així i que ho podrem recuperar, i podrem mantenir el vessant formatiu, ja que difícilment generarem i crearem ocupació si no seguim formant".

Pels integrants del Pacte és molt important començar a treballar en programes comarcals que ajudin a fer front a la crisi. Per aquest motiu es demana que el SOC designi un representat seu com a membre del Pacte, que faci d'interlocutor, i no haver d'esperar a tenir aquest reconeixement de territori concertat.

A més de la reunió amb el Pacte per l'Ocupació al Garraf, la directora del SOC també ha volgut visitar les instal·lacions de l'EFAV, amb qui manté conveni des de fa anys. Una escola que tal com ha explicat Olga Arnau, "és un tret diferencial de país i estatal únic, però també és únic en l'àmbit públic, per la seva formació especialitzada i ocupacional. Gràcies al SOC i al seu finançament hem aconseguit ampliar i crear més places i per tant tenir més alumnes, oferint-los un alt nivell ocupacional un cop finalitzen la seva formació".

D'altra banda, la seva visita també ha estat aprofitada per responsables de l'IMET per compartir amb Ariadna Rectoret i el seu equip, les novetats en temes d'ocupació i formació de cara als pròxims tres anys, i que requereixen la col·laboració del SOC per poder-los desenvolupar.

Un dels projectes previstos per l'any 2021 és el programa en l'àmbit sociosanitari Treball als Barris. En col·laboració amb AISSA, el projecte permetrà generar formacions professionals que són necessàries per atendre la dependència.

Un segon projecte és la creació d'una escola de formació en manteniment nàutic, amb seu a les instal·lacions del Port de Vilanova, per formar professionals que puguin donar servei i manteniment al sector nàutic, pesquer, d'oci i de lleure. Generant formació i també ocupació en col·laboració amb les empreses.

I un tercer projecte és la creació d'una escola restaurant, ubicada a les instal·lacions de l'IMET, on poder formar els professionals necessaris per al sector de la restauració.

(Nota de premsa de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú)

Darrera actualització: 09.09.2022 | 09:44