La consellera de Drets Socials s’interessa per l’estratègia de desenvolupament Garraf: comarca cuidadora

Dijous, 28 de juliol de 2022 a les 00:00

Durant la visita, la consellera va poder conèixer els diferents projectes que busquen millorar la qualitat de vida de les persones

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera i Gòdia, va participar ahir en una reunió comarcal per a conèixer l’estratègia de desenvolupament “Garraf, comarca cuidadora”, ja que no va poder assistir a la jornada realitzada el passat 28 de maig.

“Garraf, comarca cuidadora” és una iniciativa impulsada pel Consell Comarcal del Garraf, els ajuntaments, el sector empresarial, els sindicats, universitats i grups de recerca, entitats i associacions per convertir el Garraf en una comarca capdavantera en les cures i l’atenció a les persones.

Durant la reunió, la consellera va poder conèixer, de la mà de les entitats i els ajuntaments que formen part d’aquesta iniciativa, les diferents actuacions desenvolupades per a millorar la qualitat de vida de les persones grans i dependents, a través de la innovació tecnològica, d’inversions en centres residencials i de millora de l’accessibilitat als espais d’atenció al públic.

Així mateix, es van compartir les propostes que es presentaran a la convocatòria del Fons Europeu Next Generation, del Departament de Drets Socials. D’una banda es presentarà el projecte pilot “Comarca cuidadora per l’anteció integrada al final de la vida”, una proposta de treball interseccional en xarxa, entre els equips de serveis socials i els equips d’atenció domiciliària i de suport (PADES), per a millorar l’autonomia i l’atenció domiciliària per a les persones que necessitin suport durant el procés de final de vida. Aquest projecte es desplegarà a tots els municipis del Garraf, i a Cunit al Baix Penedès, i serà desenvolupat conjuntament pel Consell Comarcal del Garraf, el Consorci Sanitari Alt Penedès i Garraf i l’Institut de Robòtica per a la Dependència.

També es presentarà el projecte “Comarca cuidadora per la vida independent”, que busca millorar l’autonomia i l’atenció a persones que precisin suport de llarga durada en l’entorn comunitari. Durant dos anys s’avaluarà la qualitat de vida de persones en situació de dependència residents a Canyelles, Cubelles i Olivella, amb l’objectiu d’obtenir un marc conceptual per al desenvolupament de polítiques públiques que millorin el benestar de les persones, i que potenciïn l’atenció integrada en tot el cicle de vida. Aquest projecte serà desenvolupat pel Consell Comarcal del Garraf i la Fundació Ave Maria. Pels dos projectes es demanarà una subvenció de 402.850 euros.

Els ajuntaments de Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes i Cubelles també van compartir amb la consellera les propostes que presentaran als fons Next Generation: projectes d’inversions per a centres residencials, d’innovació tecnològica, i d’impuls i foment de l’accessibilitat als espais d’atenció al públic.

La consellera de Drets Socials, que coneix el manifest “Construïm una comarca cuidadora”, va valorar molt positivament els projectes innovadors del Garraf, perquè “encaixen perfectament en el model del que haurien de ser els serveis socials a futur”. En aquest sentit, Cervera va explicar que “des de fa molt de temps estem parlant de la institucionalització del sistema i això només és possible si es fa un acompanyament directe als ciutadans, donant-los els serveis que necessiten en cada moment en funció de les seves necessitats”. En relació a les propostes pels fons europeus va afegir que “hem de veure quants projectes es presenten i els recursos que al final hi podem destinar, però en principi la música sona, i sona molt bé”.

Per la seva part, la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, va afirmar que “és molt bona notícia escoltar de la mà de la consellera que la voluntat real és de fer la materialització d’una cosa que nosaltres hem volgut començar en aquesta comarca des de fa molt de temps, que és vincular els agents que han de fer possible la millora la qualitat de vida de les persones, estem parlant des de fa molt de temps amb persones especialitzades en l’àmbit tecnològic i també aquells que investigant”.

La presidenta també es va mostrar molt satisfeta perquè “la feina feta en aquesta comarca anava en la bona direcció” i va ressaltar que “si el Garraf pot ser un projecte pilot, no només per a la seva ciutadania, sinó a nivell de país, aquí estarem en disposició d’oferir tot allò que puguem per a avançar en la qualitat de vida i el benestar de les persones”.

La reunió va també comptar amb la participació representants del Departament de Drets Socials, de la delegació del Govern al Penedès, del Consell Comarcal el Garraf, dels ajuntaments, de Node Garraf, del Consorci Sanitari Alt Penedès i Garraf, i de l’Institut de Robòtica per a la Dependència.

Darrera actualització: 24.01.2023 | 11:12