Ja es poden visitar les actuacions de la Ruta del Patrimoni del Garraf

Dijous, 19 de novembre de 2020 a les 00:00

Una proposta d’itineraris a peu, al voltant de sis punts d’interès patrimonials, que permeten descobrir els paisatges més genuïns de la comarca.

Ja es poden visitar les actuacions de la Ruta del Patrimoni del Garraf, que forma part del projecte comarcal “Garraf: camins, patrimoni i natura”. A través d’aquesta iniciativa es proposen una sèrie d’itineraris al voltant de sis punts d’interès patrimonials, que permeten descobrir els paisatges més genuïns de la comarca: el mar, les muntanyes, les vinyes i el riu Foix.

Les actuacions són el mirador de la Punta Grossa, a Vilanova i la Geltrú; les estacions interpretatives de les vinyes del castell, a Sant Pere de Ribes; el mirador del castell vell, a Olivella; el mirador del Puig de l’Àliga a Canyelles i el punt d’avistament d’aus de la desembocadura del Foix, a Cubelles. Properament es realitzarà l’actuació de Sitges, prevista al Castellot del Garraf.

Aquests punts d’interès se sumen a les rutes que hi ha al territori que ha dissenyat Node Garraf i que permeten recórrer el Garraf a peu o en bicicleta, amb elements patrimonials o paisatgístics destacats. A través d’aquest projecte, s’ha fet una actuació singular, dissenyada específicament per a cada emplaçament, amb l’objectiu comú de convidar les persones visitants a aturar-se, seure, observar, escoltar i connectar amb l’entorn a través del paisatge.

Malgrat que cada actuació està personalitzada, alguns elements donen coherència al conjunt, com la uniformitat de materials (acer, fusta de pi i pedra calcària) i de la línia gràfica per al conjunt del projecte.

S'està treballant conjuntament amb Node Garraf en la promoció d'aquestes rutes a través de l’espai web, aplicació mòbil i plànols comarcals. Aquesta promoció es desenvoluparà, d’acord amb el projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura” durant el primer trimestre de l’any 2021, i es treballarà conjuntament amb les regidories de turisme i les regidories de programes europeus dels ajuntaments dels sis municipis, que han liderat conjuntament amb el Consell Comarcal del Garraf aquest projecte.

Actuacions

R1. Ruta del mirador de la Punta Grossa

Consisteix en un mur petit en forma d’amfiteatre, amb lloses de pedra calcària del Garraf i senyalització amb plaques d’acer. Forma una anella verda als Colls i Miralpeix, a la qual es podrà accedir des de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Sant Pere de Ribes i Les Roquetes. Aquesta actuació reforça la importància de l’espai natural com a destí i objectiu d’una caminada patrimonial.

R2. Ruta de les vinyes. Sant Pere de Ribes

Es proposa un recorregut per les vinyes a l’entorn de la vila, concretament entre Can Sidro i la Coma, per un camí que forma part de la xarxa de senders comarcals. Es planteja com una extensió a l’exterior de la museïtzació del castell de Sant Pere de Ribes.

R3. Ruta del Castell d’Olivella

Reforça el element més emblemàtic i identitari del municipi, recomanat i senyalitzat pel Parc Natural del Massís del Garraf. En aquest cas, s’ha reforçat sobretot la primera part del recorregut, el camí vell fins al castell, adaptant-lo a un públic familiar.

R4. Itinerari panoràmic del Puig de l’Àliga. Canyelles

Proposa una passejada panoràmica aprofitant els diversos punts naturals amb vistes sobre l’entorn, que permeten apreciar el paisatge en totes les direccions. Es proposa fer una pujada des de Canyelles al Puig de l’Àliga pel camí de Cal Muntaner i una volta pel punt més alt, per enllaçar amb el mirador d’Olèrdola i el turó de les Tres Partions.

R5. Descoberta de la desembocadura del Foix, “El Foix, oasi de natura” Cubelles

Inclou també un punt d’interpretació de la fauna i està integrat completament dins el paisatge natural. Està previst que aquest recorregut natural de la desembocadura del Foix s’enllaci amb els jardins de Can Travé.

Garraf: Camins, patrimoni i natura

El projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura” té com a objectiu disposar dels elements necessaris per atraure més visitants fora de temporada, trencar l’estacionalitat i alhora crear les condicions perquè es generi una industria d’activitats culturals i de lleure que permeti monetitzar les activitats. Està format també per actuacions municipals que estan executades o en vies d’execució: creació del Mirador de Canyelles, integrat al Parc d’Olèrdola; adequació dels jardins de Can Travé, a Cubelles; rehabilitació de la Platja Llarga, senyalització de rutes naturals, culturals i patrimonials, i adequació del camí pedalable, a Vilanova i la Geltrú; creació del Centre d’Interpretació dels Americanos i museïtzació del Castell, a Sant Pere de Ribes; i conversió de Can Milà en centre de visitants a Sitges. Aquest projecte compta amb el finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional, FEDER.

Darrera actualització: 09.09.2022 | 09:42