El Consell Comarcal del Garraf lliura els XXIV Premis Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda de periodisme i investigació comarcal

Dissabte, 29 d'abril de 2023 a les 00:00

Aleix Salvó, Marina Rodríguez, Aroa Tort, Miquel Carrillo, Carlos Castro i Fina Fernández han estat guardonats en les diferents modalitats de la convocatòria.

El Consell Comarcal del Garraf ha lliurat aquesta tarda els XXIV Premis Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda de periodisme i investigació comarcal a la Masia d’en Cabanyes. L'ens comarcal convoca aquests guardons bianuals, amb la participació de l'Associació de Periodistes del Garraf, l'Associació d'Amics de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i el Servei Educatiu del Garraf, i el suport de la Diputació de Barcelona. En aquesta edició dels premis s’han presentat 43 treballs: 36 en la modalitat de periodisme i 7 en la modalitat d’investigació.

El conseller de cultura, patrimoni, ocupació i esports, i president del jurat, Robert Monzonis, ha recordat que “la voluntat del Consell Comarcal del Garraf és que aquests premis siguin un reconeixement al talent periodístic i d’investigació que hi ha al Garraf, que es produeix donant suport a aquelles persones, què amb els seus treballs, promocionen i donen a conèixer el territori”. Monzonis també ha afirmat que “les modalitats dels premis han anat evolucionat d’acord amb els nous paradigmes de la comunicació, especialment, i d’acord a les valoracions que tots plegats hem anat realitzant”.

Tot seguit, Josep Maria Ràfols, periodista i escriptor ha fet la glossa “Periodisme i recerca, un mateix objectiu” en què ha assegurat que "ens trobem en un món on la veritat és un bé cada cop més escàs" i ha fet una crida als periodistes i investigadors de la comarca a "servir a la població la informació seriosa i contrastada a què té dret i que és un dels elements bàsics per a la seva supervivència en llibertat".

El jurat d’investigació d’estudiants, integrat per Josep Sánchez, Andreu Bosch i Joana Carbonell, ha atorgat el premi de recerca de batxillerat al treball “Elaboració d’un curt d’animació” presentat per Marina Rodríguez Guasch de l’Institut Baix a mar, amb el lema “La llum i la lluna”.  El jurat ha valorat aquest treball perquè “i amb la metodologia de fer i aprendre, acaba produint un curt d'animació tradicional en dues dimensions de gran qualitat, una recerca que condueix un mètode propi d'investigació que inclou la seva realització pràctica”, i ha posat en relleu “la seva qualitat literària, i les complicitats i treball col·laboratiu que ha aconseguit per superar les dificultats i per fer realitat el seu treball”. Aquest premi està dotat amb 1.000 € (600 € per a l’alumne i 400 € per al centre educatiu).

El jurat d’investigació comarcal, integrat per la Dra. Blanca Deusdad, Xavier Martínez, Marijó Riba i Pere Marsé, ha atorgat el premi al treball “Mas de l'Artís. Història d'una masia vilanovina”, presentat per Aleix Salvó i Rivero, amb el lema “Norfolk”.

El jurat ha distingit aquest treball per la recerca documental que ha realitzat l'autor d'una de les masies del Garraf erigides durant l'Edat Mitjana: “es fa reconeixement al treball fruit d'una exhaustiva investigació d'arxius notarials i parroquials, on s'hi  il·lustra l’àmbit domèstic de Mas de l'Artís i les nissagues que hi han habitat. La vida familiar en un entorn rural i agrícola que esdevé una aportació per a la investigació econòmica, social i política del nostre entorn més proper”.

Així mateix, se'n destaca “la contribució a la memòria oral col·lectiva, al descriure’ns una de les masies més emblemàtiques de Vilanova i la Geltrú”. El jurat també ha recordat que el premi, a més de la dotació de 2.000 €, inclou la publicació del treball al butlletí de l’Associació d'Amics de la Biblioteca-Museu Balaguer, durant l’any 2024.

El jurat de periodisme, integrat per Belén Álvarez, Xavier Prat, Xavier Grau i Laura Marín, ha atorgat el premi de periodisme escrit a Aroa Tort i López pel treball “Sanitat pública en tensió”, publicat a l’Eco de Sitges. El jurat ha valorat molt positivament aquest reportatge perquè “posa el focus en les mancances del territori en aquest àmbit, inclou xifres i dades molt contrastades, i compta amb una maquetació molt agradable que fa més aclaridora la temàtica”. Aquest premi està dotat amb 2.000 €.

Tot seguit s’ha atorgat el premi de periodisme audiovisual a Miquel Carrillo i Carlos Castro pel treball “El viatge de Kalilu”, emès al programa “Latituds” de Televisió de Catalunya. El jurat ha destacat aquest documental “per la gran qualitat audiovisual i el reforç amb infografies”, i ho fa mereixedor del premi perquè “retrata una molt bona història, explicada de forma entenedora, que posa de relleu la realitat de la migració”. Aquest premi està dotat amb 2.000 €.

Finalment, el jurat ha atorgat la Beca de fotoperiodisme al projecte “La pobresa”, presentat per Fina Fernández. En aquest cas, el jurat ha valorat la proposta perquè “és interessant i potent, i perquè abasta diversos aspectes polítics, culturals, econòmics o socials d'un desequilibri greu que cal fer més visible al conjunt de la nostra societat”.  El jurat fa especial insistència en cenyir marcadament el treball en l'àmbit conjunt dels sis municipis del Garraf i que així es reculli clarament en el projecte. Aquest premi està dotat amb 2.000 € i es desenvoluparà durant els propers sis mesos.

L'acte ha estat conduït per la vicepresidenta de l’Associació de Periodistes del Garraf, Laura Marín, i ha comptat amb la participació del músic i fill del periodista Eugeni Molero, Esteve Molero, i del pianista Jorge Valera, que han interpretat un repertori basat en la música de Xavier Cugat. A través de les cançons que va fer famoses arreu del món des dels Estats Units d'Amèrica, els músics han repassat la vida d'aquest músic dibuixant i cineasta, que va néixer i morir a Catalunya, i va viure a Cuba, Nova York, Las Vegas.

 

Darrera actualització: 16.05.2023 | 11:04