43 treballs opten als XXIV Premis Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda de periodisme i investigació comarcal

Divendres, 14 d'abril de 2023 a les 00:00

El jurat d’aquesta edició està conformat per Xavier Grau, Belén Álvarez i Xavier Prat, en les modalitats de periodisme; Blanca Deusdad i Xavier Martínez, en la modalitat d’investigació comarcal; i Andreu Bosch i Josep Sánchez, en la modalitat de recerca de batxillerat.

Un total de 43 treballs opten als XXIV Premis Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda de periodisme i investigació comarcal que convoca el Consell Comarcal del Garraf, amb la participació de l’Associació de Periodistes del Garraf, l’Associació d’Amics de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i el Servei Educatiu del Garraf, i el suport de la Diputació de Barcelona.

En la modalitat de periodisme, oberta a la participació de treballs relacionats amb la comarca del Garraf realitzats i publicats entre l’1 de maig de 2021 i el 12 d’abril de 2023, s’han presentat 34 candidatures: 27 de periodisme escrit i 7 de periodisme audiovisual. També s’han presentat 2 projectes per optar a la Beca de fotoperiodisme.

En el cas de la modalitat d’investigació, hi podien optar estudis, investigacions i treballs de recerca sobre aspectes socials, culturals i històrics, artístics, econòmics, sociològics, literaris, etc. del Garraf. Els treballs havien de ser originals, inèdits, no publicats ni premiats. També podien hi optar estudis, investigacions i treballs de recerca realitzats exclusivament per alumnes de batxillerat dels instituts d’estudis de secundària de la comarca. A la convocatòria d’enguany s’han presentat 7 candidatures: 2 en la modalitat d’investigació i 5 en la modalitat de treballs de recerca d’estudiants de batxillerat.

Jurat dels XXIV Premis de periodisme i investigació comarcal

El jurat per a les modalitats de periodisme està conformat per Xavier Grau, Belén Álvarez i Xavier Prat. Grau és periodista, escriu sobre economia a La Vanguardia i sobre flamenc a la Revista Flamenca de Sevilla, i ha col·laborat en la producció de la pel·lícula 'Cerca de tu casa' (2015) d'Eduard Cortés amb Sílvia Pérez Cruz i Ivan Massagé. Álvarez és periodista, ha treballat a diferents mitjans de comunicació de la comarca i de Saragossa, i sempre ha estat vinculada al món local i a la política municipal. Prat és fotògraf i tècnic especialista en Imatge i So, ha treballat com a professor, ha guanyat diferents premis de fotografia, i les seves imatges han estat publicades en diaris i revistes musicals. Actualment treballa com a càmera d’informatius de TV, a més de cobrir diferents esdeveniments com a fotògraf.

D’altra banda, el jurat per la modalitat d’investigació comarcal està conformat per Blanca Deusdad i Xavier Martínez. Deusdad és professora del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili, és autora d’investigacions sobre l’envelliment i les noves tecnologies, i comparteix la seva tasca com a docent i investigadora amb l’afició a la poesia i la música. Martínez és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials i financer de professió, membre de la Junta del Grup d'Estudis Cubellencs, ha escrit de diversos llibres i ha publicat diferents treballs a l'Anuari del Grup d'Estudis Cubellencs.

El jurat per la modalitat de recerca de batxillerat està conformat per Andreu Bosch i Josep Sánchez. Bosch ha estat professor de llengua i literatura catalanes durant 34 anys i catedràtic d’institut, té deu anys d'experiència com a professor-formador de professionals docents, i ha estat responsable del Servei Pedagògic dels Museus de Sitges del 1999 al 2001. Sánchez és docent jubilat, ha estat professor de secundària, director de l'INS Vinyet de Sitges i assessor del Departament d'Educació.

Marijó Riba, llicenciada en Dret, gestora i productora cultural, regidora de cultura de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú (2011-2015), gerent de la Camerata Eduard Toldrà i presidenta de l’Associació d’Amics de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer; Laura Marin, directora adjunta de l’Exi Diari i membre de l’Associació de Periodistes del Garraf; i Joana Carbonell, mestra d'educació infantil i primària, actualment directora del Centre de Recursos Pedagògics del Garraf i coordinadora del Servei Educatiu del Garraf, acompanyen el jurat com a representants de les entitats que donen suport i impuls als Premis.

La dotació total dels Premis és de 9.000 €: 2.000€ per la modalitat de periodisme escrit, 2.000 € per periodisme audiovisual, 2.000 € per la beca de fotoperiodisme, 2.000€ per investigació i 1.000€ per investigació d’estudiants de batxillerat: (600€ per a l’alumne i 400€ per al centre educatiu).

Acte de lliurament

L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc el dissabte 29 d’abril a les 19 h als jardins de la Masia d’en Cabanyes. Durant l’acte es farà lectura de l’acta per part dels membres del jurat de totes les modalitats. Tot seguit, l’escriptor i periodista Josep Maria Ràfols farà la glossa “Periodisme i recerca, un mateix objectiu”. L’acte comptarà amb il·lustracions musicals amb un repertori basat en la música de Xavier Cugat, a càrrec del compositor i trombonista Esteve Molero i del pianista Jorge Varela. L’acte és obert al públic.

Darrera actualització: 14.04.2023 | 13:05