El Consell Comarcal del Garraf i els ajuntaments de Canyelles, Cubelles i Olivella treballen conjuntament en l’acollida de persones refugiades d’Ucraïna

Dimecres, 11 de maig de 2022 a les 00:00

El procés d’acollida de les persones que arriben d’Ucraïna als municipis de Canyelles, Cubelles i Olivella es fa a través del Servei de Primera Acollida

El Consell Comarcal del Garraf i els ajuntaments de Canyelles, Cubelles i Olivella treballen conjuntament en l’acollida de persones refugiades d’Ucraïna. En aquests municipis el procés es fa a través del Servei de primera acollida, en coordinació amb els equips de serveis socials i les oficines d’atenció a la ciutadania dels tres municipis.

S’ha creat un circuit d’atenció per a aquestes persones, segons els diferents casos: persones que estan vivint amb famílies acollidores i, per tant, es queden al municipi; i persones que no tenen xarxa i s’han de derivar a la Creu Roja, per a iniciar el seu procés d’acollida.

Fins al moment, les persones que han arribat a aquestes tres municipis tenen vincles amb familiars i/o amistats. A data d’avui, el servei de primera acollida té constància de 42 persones acollides a Cubelles, 20 persones acollides a Olivella i 8 persones acollides a Canyelles.

Des del servei se’ls hi ofereix acompanyament als serveis socials per gestionar els primeres tràmits necessaris com l’empadronament, l’escolarització, l’assistència mèdica i/o l’alimentació. Així mateix, se’ls hi dona suport i informació sobre el procés de sol·licitud de la protecció temporal per a persones desplaçades, que dona accés a un permís de residència i treball, i altres drets socials, per un període d'un any ampliable a tres.

També se segueixen totes les novetats que van sorgint, per poder informar-los sobre altres recursos com cursos lingüístics o gestió de la documentació, entre d’altres, per tal de poder garantir-los una millor estada al territori.

El Servei de Primera Acollida pretén donar resposta a les necessitats inicials de formació i informació de totes les persones nouvingudes residents a Canyelles, Cubelles i Olivella, per tal de facilitar la seva integració social i laboral, i forma part del contracte programa entre el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal del Garraf.

S’ofereix atenció descentralitzada: els dimarts a Sala de l'Espai Jove d’Olivella, els dimecres a la seu del Consell Comarcal del Garraf de la Plaça Beatriu de Claramunt de Vilanova i la Geltrú, i els dijous a Oficina de Participació i Informació Ciutadana (OPIC) de Cubelles. Les persones interessades poden escriure al correu primeraacollida@ccgarraf.cat per demanar hora.

Ajuts de menjador i transport escolar

D’altra banda, des de l’àrea d’ensenyament del Consell Comarcal del Garraf s’està coordinant l’accés gratuït als serveis de menjador i transport escolar per als infants. Fins al moment s’han gestionat 71 ajuts de menjador: 25 a Sitges, 23 a Vilanova i la Geltrú, 16 a Sant Pere de Ribes, 4 a Cubelles, 2 a Olivella i 1 a Canyelles. També s’han gestionat 4 ajuts de transport escolar per menors acollits: 2 a Olivella i 2 a Sitges.

Suport a les accions del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament

El Consell Comarcal del Garraf s’ha adherit a les declaracions del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) sobre el conflicte a Ucraïna, a través de les quals condemna l’atac militar injustificat del govern de Rússia contra la població civil ucraïnesa, així com qualsevol tipus de violència, especialment aquella exercida contra persones indefenses. També ha expressat el seu suport a la comunitat ucraïnesa resident a Catalunya i a la comarca del Garraf.

Així mateix, l’ens comarcal ha fet una donació de 3.000 € a la Campanya de suport a la població víctima del conflicte armat a Ucraïna, que busca contribuir a facilitar una resposta humanitària eficaç, amplia i oportuna a les zones afectades.

D’altra banda, s’ha creat un espai al web amb un recull d’informació d’institucions, ajuntaments, i de diverses entitats sobre el procés d’acollida, campanyes de suport a les víctimes i recursos per a treballar el context del conflicte a les aules, entre d’altres.

Xerrada per a persones acollides i famílies acollidores

El Consell Comarcal del Garraf organitza, conjuntament  amb la Creu Roja, una xerrada adreçada a les famílies acollides i famílies acollidores d’Olivella, Canyelles, Cubelles, Sitges i Sant Pere de Ribes, per a informar sobre el Programa de Acogida y Protección Internacional del Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones, que s'està duent a terme amb Creu Roja.

La xerrada tindrà lloc el proper 18 de maig a la seu institucional del Consell Comarcal del Garraf, ubicada a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú (Camí ral, s/n). Es recomana confirmar assistència al correu: primeraacollida@ccgarraf.cat.

Darrera actualització: 12.05.2022 | 11:15