Institut Xaloc

Informació actualitzada curs 2023-2024

Portes obertes:

6 de març 16:45h a 18h

Codi de centre

08065342

Tipus d'ensenyament

ESO (1r, 2n, 3r i 4t)

Línies

2 línies

Idiomes

Anglès  (primera llengua estrangera) i Alemany (segona llengua estrangera) a tots els nivells.

Instal·lacions

 • Aules multimèdia
 • Aules multimèdia mòbils
 • Laboratori de C. Naturals
 • Taller de tecnologies
 • Pavelló Poliesportiu Municipal

Activitats complementàries

Lligat al Pla d'acció tutorial i al desenvolupament del currículum s'organitzen activitats culturals i lúdiques per trimestre i nivell educatiu (visites guiades a poblacions, viles, museus, parlament, tallers, xerrades...) que inclouen treball interdisciplinari a través de:

 • Colònies a 1r d'ESO: treballem la coneixença i les emocions
 • Colònies a 2n d'ESO: coneixem altres ecosistemes (Delta de l'Ebre) i practiquem esports aquàtics.
 • Colònies a 3r d'ESO: autoconeixement, treballem altres ecosistemes de muntanya (petita travessa pels Pirineus).
 • Viatge cultural a l'estanger a 4t d'ESO: (Alemany i Anglès).

També com a centre educatiu obert, s'organitzen intercanvis en llengua anglesa/alemanya.

Participem en concursos nacionals de llengües i de ciències.

Projecte educatiu

L’Institut és un espai de convivència i de construcció social de coneixement, obert a l’entorn proper i llunyà. Som una comunitat educativa que vol donar resposta a les necessitats de nois i noies en procés de formació de la identitat personal, de creixement i maduració, gràcies a la implicació, col·laboració i esforç de tots els seus membres, el propi alumnat, l’equip docent, el personal de serveis i les famílies. Plegats aprenem a ser, a saber, a fer i actuar.

Són eixos bàsics de la pràctica educativa de l’Institut:

 •  El Pla de Formació i Creixement Personal i d’Orientació de cada alumne/a (acció tutorial).
 •  El Treball Reflexiu.
 •  La implicació, la col·laboració, la cooperació, l’esforç, la transparència i el respecte mutu.

Programes d'innovació educativa i projectes

 • Tutoria entre iguals. TEI 

 Dins el Pla d'acció Tutorial portem a terme el Projecte Tutoria Entre Iguals (TEI) per a la prevenció de l'assetjament escolar, la implementació de la cultura de la pau i la resolució de conflictes a través de la mediació i la restitució, reconegut com a innovació educativa.

 • Orientació educativa per a l'aprenentatge competencial orientador. SCAP

El model competencial orientador (acrònim SCAP, que fa referència a "Significativitat", Comunicació, Acció i Projecció dels aprenentatges de l'alumnat) emergeix del corpus teòric de l'orientació educativa, elaborat des del Departament d'Educació. Conté els principis pedagògics i les dinàmiques organitzatives i de relació d'un centre orientades a afavorir l'èxit de l'alumne/a pel que fa a la seva autonomia i el desenvolupament del seu projecte de vida.

Té com a referent els models pedagògics i teories de l'aprenentage que entapissen la tradició pedagògica i s'insereix en el plantejament i disseny competencial dels curriculums actuals a Catalunya.

El model competencial orientador és una eina que permet als centres i als seus equips aprofundir en el desenvolupament professional i pedagògic d'escola i de centre com a organització en les seves tres dimensions:

 1. Àmbit/matèria
 2. Acció tutorial
 3. Cultura d'equip

Cadascuna d'aquestes dimensions es concreta en uns criteris i uns indicadors de l'orientació educativa que guien l'anàlisi, la reflexió i l'acció pedagògica de centre per a la millora contínua.

Com sona l'ESO.CSE

Des de l'àmbit d'expressió participem en el Projecte "Com sona l'ESO" Una trobada anual d'alumnat i professorat de música de secundària i batxillerat on es prepara un gran concert conjunt: 1500 persones cantant, ballant i tocant. Una experiència única i espectacular. Una aposta de l'escola pública per a l'escola pública.

Programa per la millora de la lectura

Diàriament l'alumnat llegeix entre mitja hora i 50 minuts en grups de 13 alumnes amb el seu tutor o tutora. Les lectures són lliures, poden ser còmics, novel·la gràfica, novel·les, revistes especialitzades, llibres de coneixement... L'objectiu és fomentar la lectura entre els joves, tenint present que és una eina potent de millora de domini de les llengües, de millora general per a la construcció de coneixement en tots els àmbits.

Programa d'acció tutorial diària

Finalitzada la lectura, diàriament els tutors i tutores fan seguiment de l'activitat acadèmica i personal del seu grup d'alumnes durant mitja hora.

Programa de diversificació curricular. IESL

Per aquells i aquelles alumnes amb necessitats de suport educatiu per motius diversos, poden gaudir del programa d'inserció a l'entorn social i laboral gràcies a la col·laboració d'entitats i empreses de la localitat.

Taller d'habilitats múltiples

Durant dues hores a la setmana l'alumnat de 1r a 3r d'ESO participa en uns tallers de caràcter interdisciplinari per tal de tenir l'oportunitat de mostrar les seves habilitats i obtenir-ne l'èxit així com millorar altres destreses. Els tallers són: Teatre, Revista, Hort, Jocs matemàtics, Com sona l'ESO i Alemany.

Projecte d'integració social amb la col·laboració del Tècnic en integració social. TIS

Gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes amb el suport de la Diputació de Barcelona i l'AMPA, els nostres alumnes gaudeixen de l'atenció d'un Tècnic en integració social per tal de donar resposta a l'alumnat amb necessitats de suport educatiu a través dels projectes i iniciatives que organitza durant la jornada escolar inclosos els patis amb jocs de taula.

Xarxes socials:

 • Instragam: institutxaloc
 •  
 • Twitter: InsXaloc

Dades generals:

Municipi

Tipus de centre:

Públic

C. Guifré el Pilós, s/n - 08812 Sant Pere de Ribes - Barcelona (Catalunya)
Telèfon: 938 930 827
Adreça electrònica: a8065342@xtec.cat
Lloc web: agora.xtec.cat/insxaloc/
Horari:  
de dilluns a divendres de 8 a 14:30 h.
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 13.02.2023 | 10:11