01. Fi de la pobresa

A nivell mundial, el nombre de persones que viuen en situació d'extrema pobresa va disminuir des d'un 36% el 1990 fins a un 10% el 2015. No obstant això, el ritme a què es produeix aquest canvi està disminuint, i la crisi de la COVID-19 posa en risc dècades de progrés en la lluita contra la pobresa. Una nova investigació publicada per l'Institut Mundial d'Investigacions d'Economia de al Desenvolupament de la Universitat de les Nacions Unides adverteix que les conseqüències econòmiques de la pandèmia mundial podrien incrementar la pobresa a tot el món fins arribar a afectar a 500 milions de persones més, o el que és el mateix, a un 8% més de la població total mundial. Aquesta seria la primera vegada que la pobresa augmenti a tot el món en 30 anys, des de 1990.

Més de 700 milions de persones, el 10% de la població mundial, encara viu en situació d'extrema pobresa a dia d'avui, amb dificultats per a satisfer les necessitats més bàsiques, com la salut, l'educació i l'accés a aigua i sanejament, per nomenar algunes. La majoria de les persones que viuen amb menys de 1,90 dòlars a el dia viuen a l'Àfrica subsahariana. A tot el món, els índexs de pobresa en les àrees rurals són de l'17,2%; més del triple dels mateixos índexs per a les àrees urbanes.

Per als que treballen, el seu lloc de treball no els garanteix una vida digna. De fet, el 8% de les persones treballadors de tot el món, i les seves famílies, vivien en situació d'extrema pobresa en 2018. Un de cada cinc infants viu en situació d'extrema pobresa. Garantir la protecció social de tots els infants i altres grups vulnerables és crucial per reduir la pobresa.

Fites

  • Per 2030, eradicar la pobresa extrema per a totes les persones al món, actualment mesurada per un ingrés per persona inferior a 1,25 dòlars al dia. 
  • Per 2030, reduir a el menys a la meitat la proporció d'homes, dones i nens i nenes de totes les edats que viuen en la pobresa en totes les seves dimensions d'acord amb les definicions nacionals.
  • Posar en pràctica a nivell nacional sistemes i mesures apropiades de protecció social per a totes les persones i, per 2030, aconseguir una àmplia cobertura dels pobres i els més vulnerables.
  • Per 2030, garantir que tots els homes i dones, en particular les persones en situació de pobresa i les més vulnerables, tinguin els mateixos drets als recursos econòmics, així com l'accés als serveis bàsics, la propietat i el control de les terres i altres béns, l'herència, els recursos naturals, les noves tecnologies i els serveis econòmics, incloses les microfinances.
  • Per 2030, fomentar la resiliència de les persones pobres i d'aquelles que es troben en situacions vulnerables, i reduir la seva exposició i vulnerabilitat als fenòmens extrems relacionats amb el clima i altres desastres econòmics, socials i ambientals.
  • Garantir una mobilització important de recursos procedents de diverses fonts, fins i tot mitjançant la millora de la cooperació per al desenvolupament, per tal de proporcionar mitjans suficients i previsibles per als països en desenvolupament, en particular els països menys avançats, per posar en pràctica programes i polítiques encaminats a posar fi a la pobresa en totes les seves dimensions.
  • Crear marcs normatius sòlids en l'àmbit nacional, regional i internacional, sobre la base d'estratègies de desenvolupament en favor dels pobres que tinguin en compte les qüestions de gènere, per tal de donar suport a la inversió accelerada en mesures per eradicar la pobresa.

(Font: https://www.un.org/)

Propostes Pla de Mandat

Darrera actualització: 20.05.2022 | 09:06