Mònica Gallardo, de Junts – Compromís Municipal, és escollida presidenta del Consell Comarcal del Garraf

Divendres, 14 de juliol de 2023 a les 00:00

Durant la sessió també han pres possessió del càrrec els consellers i conselleres del nou plenari, que estarà format per 33 persones.

Mònica Gallardo ha estat escollida presidenta del Consell Comarcal del Garraf amb 21 vots, en el ple de constitució celebrat avui divendres, 14 de juliol, a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú. El Partit Socialista i Junts per Catalunya han acordat reeditar el seu pacte de govern.

Les altres forces polítiques, que també han presentat candidatures a la presidència, han obtingut la següent votació: 1 vot per a Ricardo Izquierdo de Transformem Vilanova, 2 vots per a José Antonio Gilabert de Vox, i 3 vots per a Carme Almirall d’Esquerra Republicana de Catalunya. A més, hi ha hagut 4 vots en blanc.

La sessió plenària ha estat presidida per una mesa d'edat, integrada per la consellera de més edat, Juana Navarrete, i pel conseller més jove, Quim-Fèlix Ruiz, així com pel secretari de la corporació comarcal, Alexandre Pallarès i Cervilla.

Durant la seva possessió, Mònica Gallardo ha agraït la confiança del PSC –Candidatura de Progrés per poder continuar com a presidenta d’aquesta institució amb l’objectiu de “donar resposta a totes les sensibilitats i sobretot a les necessitats de la ciutadania amb el repte permanent de buscar recursos” mitjançant “una relació permanent amb la Generalitat, la Diputació de Barcelona i aconseguint també fons europeus”.

La presidenta ha destacat el funcionament del treball en xarxa i el valor del consell d’alcaldies per materialitzar els projectes conjunts, com el Pacte per a l’Ocupació del Garraf, l’oferta formativa, els programes socials o el projecte "Garraf, comarca cuidadora". També ha fet referència a continuar treballant en la industrialització de la comarca després d’haver patit el tancament de la Mahle. En aquest sentit, ha dit que "cal resoldre els dèficits que es perpetuen des de fa ja massa temps. La mobilitat té encara masses reivindicacions que ens perjudiquen a l’accés del serveis sanitaris o a possibles inversions”. Per això, ha remarcat que cal treballar “per revertir aquesta situació”.

Per finalitzar el seu discurs, la presidenta ha demanat a la resta de les formacions polítiques comprometre’s per “no patrimonialitzar les idees ni fer debats estèrils. Som una comarca meravellosa, ens acompanya l’entorn i el patrimoni, i comencem amb la convicció d’avançar junts, ja que vivim en un lloc privilegiat”

Durant el ple, els i les portaveus dels partits polítics han compartit el sentit del vot de cada grup amb representació al consell comarcal. Ricardo Izquierdo de Transformem Vilanova ha assenyalat que mantindran els seu full de ruta i, en aquest sentit, la seva formació posarà el focus en temes com l’habitatge, la participació ciutadana o el medi ambient. Izquierdo ha desitjat al nou govern “molts èxits que serà l’èxit dels veïns i les veïnes”.

Tot seguit, José Antonio Gilabert de Vox ha ofert “mà estesa per a aquelles qüestions que afectin als ciutadans”. També ha dit que faran una oposició per tal que “no es malgasti ni un sol euro dels ciutadans del Garraf”. “No volem que es malgastin diners en polítiques d’esquerra i separatistes”. Per últim ha desitjat a la presidenta que exerceixi el seu càrrec “amb valentia i rigor”.

Per la seva banda, Juana Navarrete del PP ha insistit en la unió d’esforços per aconseguir que “la nostra comarca millori”. “Farem política sense mirar ideologies i mirant al ciutadà”. Així, ha afirmat que el seu partit serà rigorós en temes com els serveis socials. “No som les nostres sigles, som aquells ciutadans que ens han donat suport”. En aquest sentit, ha demanat al nou govern que escoltin als partits amb “una menor representació perquè el nostre objectiu és millorar”.

Després, Iolanda Sánchez de Confluència ha explicat la seva abstenció perquè considera que aquesta comarca “requereix d’una nova mirada. Hi ha massa individualisme polític i no tenim una mirada de conjunt per tal de garantir la inversió pública a la nostra comarca”. Sánchez ha posat sobre la taula algunes de les prioritats de la seva formació, com solucionar els problemes d’inversió, l’habitatge, el transport, la transició energètica o la cultura. Per això, ha dit que la seva formació es compromet a treballar conjuntament.

Pau Garriga de la CUP – Coalició Alternativa Municipalista ha denunciat la presència d’un partit feixista al Consell Comarcal del Garraf. Garriga ha lamentat que el nou govern hagi estat “un intercanvi de cromos i veurem si hi ha un canvi de presidenta al llarg d’aquests quatre anys”. També ha defensat temes com el dret a l’habitatge, el transport o el consum energètic.

A continuació, Carme Almirall d’ERC – Acord Municipal ha desitjat a la presidenta “sort i encerts pel bé del Consell Comarcal”.  

Rosa Huguet de Junts- Compromís Municipal ha felicitat a la presidenta i ha ressaltat “el diàleg i l’entesa per aconseguir la bona governança”. Huguet també ha volgut destacar que la riquesa de la democràcia és “poder dir el que pensem amb el màxim de respecte i esperem que això passi al Consell Comarcal”. A més, ha remarcat la sensibilitat de la institució pels municipis més petits.

Finalment, Teresa Llorens del PSC – Candidatura de Progrés ha explicat l’acord que s’ha arribat amb Junts per governar el Consell Comarcal del Garraf. Llorens ha comentat que ha estat “una proposta pensada per respondre a les necessitats de la ciutadania del Garraf” i amb l’objectiu de “millorar la vida de les persones amb criteris de justícia social”. “Volem donar també aquesta continuïtat a aquesta tasca iniciada i continuar treballant conjuntament”, ha indicat.

Llorens també ha assenyalat que aquest acord suposa apostar “per la transversalitat, des del respecte a les diferències ideològiques, però governant per l’estabilitat d’aquesta comarca”. Així, “més enllà de prestar serveis, treballar per coordinar polítiques i teixir complicitats dels sis municipis de la comarca i des d’aquesta perspectiva, l’acord entre PSC i Junts planteja la necessitat de fer un treball i respondre a les necessitats de la ciutadania: educatives, socials, de benestar, de salut, de respondre a la dependència, de preservació ambiental, per la transició energètica, garantir el dret a l’habitatge i afavorir i protegir el nostre paisatge”. Per acabar ha estès la mà a la resta de forces polítiques del Consell Comarcal “per avançar en la nostra comarca”.

Durant el ple han pres possessió del càrrec els consellers i conselleres del nou plenari, que estarà format per 33 persones, distribuïdes en vuit  formacions polítiques: 

  • Teresa Llorens, Gisela Vargas, Julio Ruiz, Quim-Fèlix Ruiz, Josep De Barbera, Ana Herrera, Antònia Pulido, Francisco Perona, Luis Miguel García, Xavier Roig, Renata Bedós, Marta Verdejo i Nelson Araujo (Coalició Candidatura de Progrés - PSC).
  • Albert Bonet, Mònica Gallardo, Rosa Tubau, Jaume Carol, Rosa Fonoll, Rosa Huguet, Jaume Carnicer i José Martínez (Junts – Compromís Municipal).
  • Carme Almirall, Conxita Martínez i Xavier Basart (ERC – Acord Municipal).
  • Pau Garriga i Tània Reyes (CUP - Alternativa Municipalista).
  • Iolanda Sánchez i Carme Gasulla (Confluència).
  • Juana Navarrete i Carlos Remacha (PP).
  • José Antonio Gilabert i Jorge Mena (Vox).
  • Ricardo Izquierdo (Transformem Vilanova).

 

Darrera actualització: 18.07.2023 | 13:54