L’exposició “El tresor natural del Garraf” destaca els espais naturals de la comarca i les iniciatives de protecció i conservació

Dimecres, 27 de setembre de 2023 a les 00:00

El Servei de medi natural i litoral del Garraf ha produït  l’exposició “El tresor natural del Garraf”, com una finestra a la bellesa i a la fragilitat dels ecosistemes de la comarca.

El Servei de medi natural i litoral del Garraf ha produït  l’exposició “El tresor natural del Garraf”, com una finestra a la bellesa i fragilitat dels ecosistemes de la comarca. Aquesta exposició està dedicada als espais naturals i les accions que es porten a terme per la seva protecció i conservació.

El Garraf és un paradís natural ric en biodiversitat. Des de les seves costes rocoses fins a les serenes platges, els boscos frondosos i els camps de conreu, aquesta comarca ofereix una varietat d'espais únics. L'objectiu d'aquesta exposició és fomentar la valoració d'aquests entorns naturals i, alhora, la consciència de la seva vulnerabilitat davant del canvi climàtic, la contaminació i la pressió urbanística.

Per la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, “és molt important aquesta exposició perquè reflecteix els valors i la singularitat d’una comarca que ens regala una riquesa i una diversitat dels ecosistemes espectacular”. La presidenta també posa en valor el treball conjunt amb els sis ajuntaments de la comarca en aquest àmbit i destaca que “la voluntat d’aquesta institució és que aquesta exposició i tot el material que l’acompanya pugui arribar al màxim de persones i col·lectius del nostre territori”.

Per la seva part, el conseller delegat de medi ambient Jaume Carnicer, ressalta que “tenim una comarca que té una anella verda al voltant, que hem de preservar i donar a conèixer i, en aquest sentit, aquesta és una exposició perfecta per mostrar aquesta riquesa i també per conscienciar sobre la importància d’adaptar-nos al nou clima i de tenir un territori net per frenar i prevenir riscos d'incendis”.

L’exposició també mostra com a través de programes d'educació ambiental, campanyes de neteja, accions de conservació i restauració, i promoció del turisme sostenible, diferents col·lectius, entitats i administracions treballen per protegir la natura.

A través de vuit plafons el públic visitant pot descobrir els valors naturals del Garraf, des dels diferents entorns naturals com l’interior muntanyós, el litoral, les platges, els cursos fluvials, l’espai marí, el massís del Garraf i els seus contraforts. Així mateix, es poden conèixer els factors que amenacen la biodiversitat i alguns projectes de protecció del territori com el programa de pastura amb cavalls, la recuperació de murs de pedra seca, les accions de custòdia del territori i alguns programes de conservació d’espècies en via d’extinció com el corriol camanegre, l’àliga cuabarrada o la tortuga mediterrània.

Programes d’educació i sensibilització ambiental

L’exposició “El tresor natural del Garraf” està vinculada als programes d’educació i sensibilització ambiental que desenvolupa el Servei de medi natural i litoral del Garraf als centres educatius. Durant el curs 2022/2023 prop de 1.500 alumnes de la comarca van participar en aquesta oferta d'educació ambiental.

Al llarg del curs escolar s’organitzen les activitats “Volem la platja neta!”, “Volem la muntanya neta!” i “L'esquirol Oriol vol net el corriol”, adreçades a l’alumnat de l’últim cicle de primària i de l’ESO, amb la finalitat de conscienciar-los sobre el valor dels espais naturals i la importància d’una bona gestió dels residus, i d’aconseguir que siguin protagonistes de l’activitat i defensors de la natura.

També s’impulsen tres projectes d’Aprenentatge i Servei Comunitari (APS) d’àmbit ambiental per l’alumnat de 3r i 4rt de l’ESO, per tal de transmetre aquests valors, sensibilitzar-los sobre l’impacte de les nostres accions, i promoure la protecció i conservació del medi natural. Enguany es desenvolupen els projectes: “Ecosistemes aquàtics continentals”, “Zero residus a les platges” i “Espai marí costes Garraf”. 380 alumnes dels instituts Vinyet, Cubelles, Montgròs, Can Puig i Pla del Bosc participaran en aquests projectes, durant aquest curs escolar.

Itinerància

L’exposició és itinerant i es podrà visitar properament a diferents municipis del Garraf: del 13 d'octubre a l’1 de novembre al Centre Cultural El Local, a Sant Pere de Ribes; del 3 de novembre al 15 de novembre al Centre Cívic L’Espai, a les Roquetes; del 20 de novembre al 8 de desembre a la Casa del Mar de Vilanova i la Geltrú; i del 8 a 27 de gener a la Biblioteca Mn. Joan Avinyó, de Cubelles. La mostra també estarà en diferents escoles i instituts i formarà part del treball educatiu amb infants i joves. La cessió de l’exposició és gratuïta.

Eco bagul

També s’ha posat a disposició dels centres educatius l’Eco Bagul Viatger, amb diferents materials com contes, guies d’espècies representatives de la comarca, jocs, hotel d’insectes i algunes eines com prismàtics i lupes. La finalitat d’aquest bagul és que serveixi per complementar els projectes educatius en aquest àmbit i per afavorir l’aprenentatge i la descoberta de la biodiversitat de la comarca.

La cessió de l’exposició i el bagul és gratuïta, tots dos recursos es poden sol·licitar al web del Consell Comarcal del Garraf.

Darrera actualització: 28.09.2023 | 15:39

Imatges