La Masia d’en Cabanyes presenta la programació d’estiu amb propostes per a tots els públics

Dilluns, 4 de juliol de 2022 a les 00:00

Els Capvespres de pícnic, el conte de Festa Major, la nit de cinema a la fresca i l’Escape Room són algunes de les propostes destacades

La Masia d’en Cabanyes presenta la programació d’estiu amb propostes per a tots els públics. Els Capvespres de pícnic, el conte de Festa Major, la nit de cinema a la fresca i l’Escape Room són algunes de les activitats destacades.

Per la consellera de cultura, Teresa Llorens, “la Masia d’en Cabanyes és un espai de referència, no només de Vilanova i la Geltrú, sinó també del Garraf, perquè posa en valor aquest patrimoni cultural de la comarca respecte al segle XIX, i també el patrimoni natural, de l’entorn que ens acompanya, amb propostes adreçades a famílies amb infants, i també al públic escolar”. En aquest sentit, la consellera també recorda que “en aquests darrers anys hem anat posicionant la Masia d’en Cabanyes, fruit del treball del Consell Comarcal del Garraf, però també gràcies a altres esdeveniments externs com el Vida Festival, que s’ha celebrat aquest cap de setmana.

La programació d’estiu s’inicia el dia 22 de juliol amb la proposta Capvespres de pícnic a la Masia d’en Cabanyes, una activitat que posa de relleu els jardins com a espai de calma i natura, d’aprenentatge i inspiració, ja que es combina la visita al museu amb un aperitiu a la gespa, mentre es comparteixen coneixements sobre la història de la casa i dels Cabanyes, una nissaga que va deixar petjada a la ciutat i al país al segle XIX. Els Capvespres es programaran els divendres 22 de juliol, 12, 19 i 26 d’agost i el 2 de setembre, en horari de 20 a 22h.

La primera sessió prevista pel dia 22 de juliol inclourà la visita temàtica La vida a casa al segle XIX, que dóna a conèixer la vida quotidiana d’una família benestant com els Cabanyes, la vida que s’amaga darrera dels grans fets històrics i que permet imaginar com era el seu dia a dia, les diferències i confluències entre la classe alta i la classe baixa, entre homes i dones, entre joves i grans, i que tractarà en essència temes com l’entreteniment, la higiene i la relig

Coincidint amb la Festa Major, el CIRMAC ha programat l’activitat familiar Un estiu diferent...La Cercavila de l’Imaginari, un conte que narra amb música, dansa i colors la història i les llegendes que envolten Vilanova i la Geltrú des de la perspectiva festiva, i que permet descobrir què hi ha al darrera de la “La Cercavila de l’Imaginari”, que es realitza cada 6 d’agost amb el protagonisme de nens i nenes de la ciutat. L’activitat anirà a càrrec d’Anna Candela i Astrid Pamplona, i es realitzarà el dia 27 de juliol a les 18h als jardins. Així mateix, amb motiu de la Festa Major, el museu oferirà visites comentades gratuïtes els dies 30 i 31 de juliol i 6 i 7 d’agost, a les 11, 12 i 13h. Per a participar a l’activitat i a les visites cal fer reserva prèvia a info@arccultural.cat.

Els següents caps de setmana d’agost el museu obrirà únicament els divendres al vespre amb la proposta Capvespres de pícnic a la Masia d’en Cabanyes, modificant així el seu horari habitual de matí. Reprendrà els seus horaris a partir del primer cap de setmana de setembre. 

El dissabte dia 3 de setembre al vespre l’entitat Cineclub Sala1 ha programat el Cinema a la Fresca als jardins de la Masia, amb la pel·lícula per a públic familiar E.T. L’Extraterrestre, que enguany celebra el vintè aniversari. Les entrades es podran adquirir a través del web www.cineclubsala1.org.   

Com a novetat entre les propostes del CIRMAC, al setembre s’ha programat l’activitat El llibre prohibit. Escape Room a la Masia d’en Cabanyes. Un escape room on els i les participants tindran com a missió salvar un dels llibres més importants de la història de la humanitat, un dels tresors més buscats i més perillós del món que podria fer canviar el transcurs de l’existència. El llibre prohibit s’oferirà els dies 16, 17 i 18 i 23, 24 i 25 de setembre amb sessions a les 19h i a les 20h30. Les reserves es podran realitzar a través del correu info@arccultural.cat

S’obre el calendari de reserves d’activitats educatives al CIRMAC pel curs 2022-2023

Pel que fa les activitats educatives, adreçades als centres d’ensenyament, el CIRMAC vol recordar al professorat que ja poden fer reserves pel curs 2022-2023.

L’oferta educativa del museu està configurada per sis activitats presencials i d’altres que es poden fer online, totes elles amb l’objectiu de cobrir i adaptar-se a tots els nivells educatius i a les àrees curriculars. Les activitats que s’ofereixen inclouen des de visites comentades fins a propostes fetes a mida, i s’incentiva al professorat a compartir les seves inquietuds i necessitats per tal de crear una bona experiència, i que puguin fer de la Masia d’en Cabanyes un espai més on desenvolupar-hi la seva tasca educativa.

L’entorn natural que envolta la masia és un dels valors afegits de la casa-museu, que proporciona un espai únic per a complementar la visita o taller, així com configura un espai per a l’aprenentatge i el lleure. Una de les propostes que permet interactuar entre l’interior i l’exterior és el Joc d’orientació i descoberta de la casa-museu , una activitat que consisteix a desenvolupar activitats de grup al bosquet amb el fil conductor de la història de la Masia, que hauran visitat prèviament, una manera dinàmica d’aprendre i conèixer el patrimoni de la ciutat. L’activitat es realitza en col·laboració amb el Consell Esportiu del Garraf.   

Les activitats educatives del CIRMAC es poden consultar al web www.masiadencabanyes.cat. Per a més informació i reserves cal escriure un correu a  info@arccultural.cat

El CIRMAC fa un balanç positiu de la participació d’escoles i instituts a les activitats educatives

El CIRMAC fa un balanç positiu de la presència d’escoles i instituts durant el curs 2021-2022, més de 800 alumnes procedents de la comarca han pogut participar a alguna activitat, fet que ha suposat un increment del 35% respecte el curs anterior. La presència d’alumnat ha estat des cicle infantil fins a nivell universitari, amb propostes que en múltiples ocasions s’han fet a mida d’acord amb els objectius del professorat.

Una de les novetats ha estat la proposta ELLES. El camí cap a la igualtat. Parlen les dones de la masia d’en Cabanyes, que s’ha estrenat amb la participació d’alumnes tant de primària com de secundària. 

Coincidint amb l’exposició temporal “Vivint darrere d’una mascareta”, els i les alumnes del batxillerat d’Arts Plàstiques i Audiovisuals de l’Institut Dolors Mallafré van poder gaudir d’una master class amb el fotògraf i autor de la mostra, Xavier Prat i Perpinyà, que va compartir experiències i coneixements sobre fotoperiodisme, alhora que van combinar el taller amb la visita al museu.

La Masia d’en Cabanyes i el seu entorn han acollit centres educatius al llarg de tot el curs, tant per a visitar i realitzar dels activitats del museu com per a desenvolupar-hi curses d’orientació, activitats de tutoria, jocs i celebracions, i a la vegada, han gaudit durant un dia d’aquest espai verd de la ciutat. La Masia d’en Cabanyes configura una oferta única a Vilanova i la Geltrú, un espai patrimonial i natural de tots i totes. Un dels objectius del museu a mig termini és la creació de noves propostes que combinin l’aprenentatge i el coneixement de la casa-museu amb el gaudi dels jardins, el coneixement de l’entorn i la sensibilització mediambiental, un tàndem – el patrimoni cultural i natural – imprescindible per contribuir al desenvolupament de la societat del futur. 

Darrera actualització: 04.07.2022 | 14:41