Finalitzen les obres de millora de l’entrada al Castellot de Garraf, en el municipi Sitges

Dijous, 22 de desembre de 2022 a les 11:00

Aquesta actuació forma part de la Ruta del Patrimoni del Garraf, que inclou sis rutes per llocs emblemàtics dels municipis de la comarca que ressalten el seu entorn patrimonial i natural.

Les obres de millora de l’entrada i adequació de l’accés al Castellot de Garraf, ubicat en el municipi de Sitges, han finalitzat aquest mes de desembre. Aquesta actuació forma part de la Ruta del Patrimoni del Garraf, que inclou sis rutes per llocs emblemàtics dels municipis de la comarca que ressalten el seu entorn patrimonial i natural.

Segons la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, "amb l’actuació al Castellot de Garraf es revaloritza el nostre patrimoni en un entorn privilegiat i s’ofereix a tothom la possibilitat de gaudir-ne. Encarem la recta final d’actuacions a tota la comarca que ha estat possible gràcies al treball conjunt entre tots 6 ajuntaments i el consell comarcal i que representa un llegat de gran valor tant per la preservació com per la difusió del nostre patrimoni cultural i natural”.

Les obres han consistit en l’ajustament de les excavacions arqueològiques de l’interior del Castellot, i la consolidació de l’entrada i d’una part de la façana lateral, ja que patia un risc de caiguda important. També s’han fet obres per adequar l’accés des de la zona d’aparcament: s’ha realitzat el despedregat, rasclat i la repassada del camí existent, s’han format els graons necessaris en els trams amb pendents més forts i s’han col·locat baranes de protecció.

El Castellot és un edifici militar, localitzat dalt d’un turonet, a 104 m d’alçada sobre el nivell del mar, al qual s’hi accedeix des de la població de Garraf. Té la categoria de Bé Cultural d’Interès Nacional i forma part de la Xarxa Natura 2000, dels Llocs d’Importància Comunitària (LIC), de la Zona d’Especial Conservació (ZEC) i de la Zona d’Especial Protecció de les Aus (ZEPA).

Aquest monument històric, del qual n’hi ha algunes referències escrites des del segle XII, constitueix un exemple de construcció adaptada al terreny rocós, que aprofi­ta part de la muntanya com a mur. L'edifi­ci principal hauria estat constituït per una construcció de formes simples, amb una part central de dos nivells d'alçada, flanquejada per dues petites torres, una d'elles coberta i l'altra sense sostre.

Aquest indret s’inclourà dins els itineraris de la Ruta del Patrimoni del Garraf, amb la creació d’un petit mirador, i també formarà part del camí històric GR-92 que transcorre des de Garraf fins a Sitges. El punt de partida d’aquest itinerari s’inicia al nucli de Garraf amb la vista de les casetes de la platja i el celler Güell. La caminada segueix en direcció als Covarrons, balmes que van ser ocupades des del paleolític, el nucli de Campdasens i l’Ermita de la Trinitat, fins a arribar a Jafre, poble abandonat arran de la plaga de la fil·loxera.

La Ruta del Patrimoni del Garraf forma part del projecte comarcal “Garraf: camins, patrimoni i natura”, desenvolupat conjuntament pel Consell Comarcal del Garraf i els sis ajuntaments de la comarca, amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional – FEDER. 

Darrera actualització: 23.02.2023 | 10:25