El Servei del Medi Natural i Litoral organitza diverses activitats amb motiu de la Setmana de la Natura

Dimarts, 16 de maig de 2023 a les 00:00

Una iniciativa de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), que tindrà lloc del 22 de maig al 5 de juny, amb més de 500 activitats per a la conservació de la natura arreu de Catalunya.

El Consell Comarcal del Garraf se suma a la commemoració de la Setmana de la Natura, amb algunes activitats dinamitzades pel Servei del Medi Natural i Litoral del Garraf. La Setmana de la Natura és una iniciativa de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) que tindrà lloc del 22 de maig al 5 de juny, i durant la qual diferents associacions, fundacions, ajuntaments, escoles o empreses organitzen en total més de 500 activitats sense ànim de lucre per a la conservació de la natura arreu de Catalunya.

Malgrat els esforços duts a terme, la pèrdua de biodiversitat encara afecta greument a Catalunya. En els darrers 20 anys, les poblacions de fauna han tingut una davallada del 24% dels seus individus i el 81% dels hàbitats protegits es troben en mal estat, destacant les zones humides, un dels hàbitats amb més biodiversitat i més degradats de Catalunya.

Aquesta situació mostra la necessitat urgent de restaurar la natura. Per això, la Setmana de la Natura, que dona el seu tret de sortida amb el Dia Internacional de la Diversitat Biològica (22 de maig), inclou el Dia Europeu dels Parcs (24 de maig) i finalitza amb el Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny), servirà un any més per visibilitzar la necessitat d’implicar-nos col·lectivament per mantenir el bon funcionament dels ecosistemes i fer front a la pèrdua de biodiversitat i a la crisi climàtica.

Dins d’aquest marc, s’organitzen diverses propostes de sensibilització i restauració de la natura: quatre activitats destinades a projectes d’educació ambiental per diferents centres escolars com el taller “Volem la Platja Neta!”, el treball de síntesi a l’Institut Manuel de Cabanyes, i dues sessions dels projectes d’Aprenentatge i Servei de l’Institut Cubelles a la  Desembocadura del riu Foix i de l’Institut Pla del Bosc a la riera de Vilafranca.

Es tracta dels projectes de sensibilització i conservació de la natura impulsats des del Servei de Medi Natural i Litoral del Garraf, en què es fomenta l'aprenentatge dels valors mediambientals de l’espai natural escollit per a cada activitat i una acció de conservació, com la construcció i instal·lació de caixes niu i hotels d’insectes, jornades de neteja, fotos de denúncia dels residus al medi natural i/o treballs de divulgació.

També s’ha organitzat l’activitat “Descoberta de l'avifauna marina de la platja Ribes Roges” el dissabte 3 de juny a les 11 h. A través d’aquesta activitat es proposa fer una descoberta de l’espai renaturalitzat del torrent de Sant Joan a la Platja de Ribes Roges, amb observació i explicació de la fauna autòctona migratòria que hi habita i nidifica, especialment el corriol camanegre, una ocell protegit que ha recuperat terreny a les platges del Garraf. Aquesta activitat, oberta a la ciutadania, és gratuïta. Per participar-hi cal fer inscripció al correu medinatural@ccgarraf.cat

Darrera actualització: 16.05.2023 | 11:12

Imatges