El programa “Emoji” de salut emocional jove als instituts del Garraf ja està en funcionament

Dijous, 10 de novembre de 2022 a les 00:00

S’adreça a centres de secundària de la comarca i, de manera especial, als municipis de Cubelles, Canyelles i Olivella.

El programa “Emoji” de salut emocional jove als instituts ha començat a implementar-se als centres de secundària de la comarca, coincidint amb l’inici del curs acadèmic. Aquesta és una iniciativa del Consell Comarcal del Garraf en col·laboració amb les regidories de joventut dels sis municipis i els centres educatius.

L'objectiu del programa és donar a conèixer els beneficis del benestar emocional i les eines per a la gestió de les emocions, centrant-se en l'autoestima i l'empatia. D’aquesta manera es permet connectar amb les pròpies necessitats, reconèixer les dels altres i construir relacions sanes que condueixin a una transformació social.

El programa ofereix tallers a l’alumnat de primer de batxillerat dels centres d’ensenyament secundari, públic i concertat, de tota la comarca, en dues sessions de dues hores cadascuna. La neurociència ja ha demostrat que "el cervell només aprèn si hi ha emoció" així que el mètode dels tallers es basa a fomentar espais i experiències d'aprenentatge a través de dinàmiques vivencials i aplicar metodologies actives de pensament que generen debat i aconseguir així integrar els conceptes abordats.

En el cas dels instituts de Cubelles, Canyelles i Olivella l’oferta de tallers s’amplia a tot l’alumnat de secundària obligatòria (ESO) i de formació professional. També s’ofereix formació en gestió emocional dins de l’aula per al claustre docent dels centres d’aquests municipis, que alhora compten amb una assessoria específica de temes emocionals per a l’alumnat, en format setmanal. Aquesta assessoria ha atès diverses consultes als tres centres des del passat mes d’octubre i es coordina amb altres serveis de la comarca per a possibles derivacions de casos.  

En aquest primer trimestre el programa ha tingut molt bona acollida, tant per part de l’alumnat com de professionals dels centres, que han manifestat la necessitat de treballar l’àmbit de la salut emocional a l’aula. S’espera que el programa arribi a la pràctica totalitat d’instituts de secundària públics i concertats de la comarca.  

Els antecedents d’aquest programa són els resultats de l'estudi sobre la salut emocional de joves del Garraf, realitzat pel Servei de Joventut del Consell Comarcal del Garraf l’any 2020, que va proposar una bateria d'accions per a promoure el benestar emocional del col·lectiu jove i prevenir conductes de risc, centrades en l’etapa ESO i Batxillerat. 

Les accions estan finançades per la Direcció General de Joventut i la Diputació de Barcelona, i són dutes a terme per l’Associació Elna, que va realitzar el programa de salut emocional comarcal durant el curs anterior, arribant aproximadament a 800 joves de 13 centres educatius del Garraf.

Darrera actualització: 10.11.2022 | 18:54