El ple comarcal aprova la creació d’una àrea de prestació conjunta del servei de taxi al Garraf

Divendres, 29 d'abril de 2022 a les 00:05

Durant la sessió plenària també es va ratificar l’adhesió del Consell Comarcal del Garraf a la Declaració per a uns municipis i comunitats cuidadores

El ple del Consell Comarcal del Garraf, celebrat ahir a la tarda, va aprovar el conveni per a la creació d’una àrea de prestació conjunta del servei de taxi a la comarca del Garraf, inicialment formada per Canyelles, Cubelles, Olivella, Sant Pere de Ribes i Vilanova i la Geltrú.

Aquest conveni neix de la sol·licitud dels representants dels taxistes d’aquests municipis d’unificar les tarifes, aplicant els preus que siguin vigents al municipi de Vilanova i la Geltrú i d’establir una coordinació intermunicipal per a aquest servei, de tal manera que els taxis de tots aquests municipis puguin actuar conjuntament en qualsevol dels seus termes municipals. Pel que fa a serveis interurbans la tarifa serà la determinada amb caràcter general per la Generalitat de Catalunya.

El Consell Comarcal del Garraf serà l’ens responsable de la coordinació de l’àrea de prestació d’aquest servei, respectant les competències que mantenen els municipis en aquesta matèria segons es recull al conveni, que ha estat autoritzat prèviament per la Direcció General de Transports i Mobilitat del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya. El conveni tindrà vigència quan sigui aprovat als plens de cada municipi, i queda oberta la possibilitat que en el futur el municipi de Sitges o qualsevol altre municipi proper es pugui sumar a aquesta àrea de prestació conjunta del servei. Aquest punt es va aprovar amb vots a favor de PSC, Junts, ERC, Ciutadans, Construïm, En Comú Guanyem i el conseller no adscrit, i l’abstenció de SOM VNG i la CUP.

Durant la sessió plenària també es va ratificar l’adhesió del Consell Comarcal del Garraf a la “Declaració per a uns municipis i comunitats cuidadores” promoguda per la Diputació de Barcelona. A través d’aquesta declaració, l’ens comarcal assumeix el compromís d’avançar cap al reconeixement de la cura com un valor públic que ha d’esdevenir en un dret social i ciutadà, garantint les condicions perquè totes les persones puguin donar i rebre cura adequada a les seves necessitats i projectes de vida, i en el context de les seves comunitats, entre d’altres.

Segons la presidenta, Mònica Gallardo, “aquest és un fet important per a avançar en el camí per a esdevenir una comarca cuidadora, i és una bona noticia poder formar part d’aquesta aliança de municipis per les cures, perquè d’alguna manera reforça un dels eixos estratègics del pla de mandat d'aquesta legislatura”. Aquest punt es va aprovar amb vots a favor de PSC, ERC, Junts, En Comú Guanyem i el conseller no adscrit, i l’abstenció de la CUP, Ciutadans, Construïm i SOM VNG.

Al ple comarcal també es va ratificar l’aprovació de la contractació d’una professional de l’educació social per a implementar un programa intergeneracional de joventut, polítiques d’igualtat i de gent gran per a aquest any al municipi d’Olivella. Aquesta contractació s’inclou com un annex en el conveni de col·laboració vigent entre el Consell Comarcal del Garraf i l’ajuntament d’Olivella per la prestació del serveis socials d’atenció primària i altres programes de serveis socials. Aquest punt es va aprovar amb vots a favor de PSC, ERC, Junts, Ciutadans i el conseller no adscrit, i l’abstenció de la CUP, Construïm i SOM VNG i En Comú Guanyem.

Pel que fa als temes relacionats amb l’ensenyament, es van ratificar els acords d’aprovació de les bases per a l’atorgament d’ajuts individuals de menjador desplaçament escolar adreçats a l’alumnat d’ensenyaments obligatoris i de segon cicle d’educació infantil, escolaritzats en centres educatius sufragats amb fons públics de la comarca del Garraf per al curs escolar 2022-2023. Aquests ajuts es podran sol·licitar entre el 2 i el 27 de maig, de format telemàtica i presencial. Aquest punt es va aprovar amb vots a favor de PSC, Junts, ERC, Ciutadans, conseller no adscrit, i l’abstenció de Construïm, CUP, En Comú Guanyem i SOM VNG.

En relació als programes de foment de l’ocupació, es van aprovar per unanimitat els convenis de col·laboració entre el Consell Comarcal del Garraf i els ajuntaments de Canyelles, Canyelles, Olivella, Sitges i Sant Pere de Ribes per al desenvolupament del Programa 30 Plus corresponent a la convocatòria 2021, i desenvolupament 2021 i 2022.

Aquest programa està adreçat a col·lectius amb especials dificultats d’inserció laboral: persones en risc d’exclusió social, amb baixa qualificació professional, majors de 45 anys, dones en situació de violència masclista i persones nouvingudes en desavantatge social. A través d’aquests convenis, els ajuntaments i l’ens comarcal treballen conjuntament per a afavorir la contractació d’aquestes persones, en empreses de diversos sectors com el comerç, el transport i l’emmagatzematge, la indústria i els subministraments, l’hostaleria, les activitats immobiliàries, administratives o sanitàries i l’administració pública, en coordinació amb els Serveis Locals d’ocupació dels municipis.

Així mateix es aprovar per unanimitat el conveni entre el Consell Comarcal del Garraf i els ajuntaments de Canyelles i Olivella per a la realització del Programa Treball i Formació 2021, execució 2022- 2023. Aquest programa busca fomentar l’ocupació de persones es troben en situació de risc d'exclusió, mitjançant una experiència, en un entorn productiu real. Està adreçat persones més grans de 45 anys i de 52 anys, dones, persones perceptores de la renda garantida de ciutadania, i persones en situació d’atur, sense prestació per desocupació.

També es va aprovar per unanimitat el conveni de col·laboració entre l’Institut Municipal d’Educació i Treball de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, l’Ajuntament de Sitges i el Consell Comarcal del Garraf per a la realització agrupada del projecte Garraf Singular 2021. A través d’aquest conveni s’acorda portar a terme accions específiques d’orientació, formació professionalitzadora i prospecció laboral, adreçades a persones joves de tots els municipis de la comarca.

En l’apartat de mocions, es va aprovar per unanimitat la moció del grup comarcal d’En Comú Guanyem per reclamar la posada en marxa del Metro-Bus Penedès: Igualada, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i El Vendrell. A través d’aquesta moció s’insta a elaborar, en el marc de la Taula de Mobilitat del Penedès i en el termini de sis mesos, una anàlisi de les necessitats i les alternatives per a establir un servei de metro-bus que faciliti la mobilitat pública, regular, sostenible i segura entre les capitals comarcals penedesenques, que es complementi amb l’anàlisi de necessitats sobre el transport sanitari entre els hospitals del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf i el transport públic entre Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Sant Pere de Ribes.

Durant el ple Júlia Vigó Pascual, de CUP Amunt, va prendre possessió com a consellera comarcal en substitució de Xavier Salmerón Carbonell, que va presentar la seva renúncia com a conseller comarcal el passat mes de febrer. També es va donar compte de la renúncia d’Enric Garriga Ubia al càrrec de conseller comarcal.

Darrera actualització: 04.05.2022 | 18:50