El Pacte per a l’Ocupació del Garraf fa un balanç molt positiu de la feina feta aquest any

Divendres, 2 de desembre de 2022 a les 00:00

S’ha posat en valor el treball conjunt, de consens i debat, entre el sector públic i privat per generar ocupació a la comarca.

Avui s’ha reunit el plenari del Pacte per a l’Ocupació del Garraf per fer balanç de les mesures i accions desenvolupades durant aquest any, amb l’objectiu de treballar per la millora de l’ocupació, evitar l’expulsió de talent i reindustrialitzar la comarca, entre d’altres.

Per la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, “ha estat un plenari molt important perquè cadascun dels agents del Pacte han pogut aportar el valor de la feina que s’ha fet de manera concertada”.

En aquest sentit, s’han valorat molt positivament actuacions com el projecte suport al sector de l'automoció, els programes comarcals de foment de l’ocupació, el procés de reindustrialització de l'empresa Mahle i el Pla de sostenibilitat del Garraf, presentat aquesta mateixa setmana.

D’altra banda s’ha reiterat la necessitat de treballar amb el Departament d’Ensenyament l’oferta formativa que necessita la comarca per donar resposta a l’activitat que es desenvolupa al territori, i que permet formar el jovent i donar resposta al teixit empresarial.

Concertació territorial

En el transcurs de la reunió Olga Arnau, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya, ha posat sobre la taula  l’acord de concertació territorial per impulsar les polítiques d'ocupació a Catalunya, signat el passat mes de novembre entre el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Comissions Obreres, Unió General de Treballadors, Foment del Treball, PIMEC i les entitats municipalistes.

Mitjançant aquest acord s’impulsarà un nou model d’implementació de les polítiques actives d’ocupació per part del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en què administracions, entitats i agents socials i econòmics dissenyaran i aplicaran, de manera consensuada, els serveis i programes ocupacionals que responguin a les necessitat de les persones i les empreses del territori.

En aquest sentit, el Pacte per a l’Ocupació del Garraf ja té un camí avançat en la implementació de l’estratègia territorial per generar ocupació a la comarca, a través del treball conjunt, de consens i debat, entre el sector públic i privat, i està pendent de publicació de l'ordre del Departament d’Empresa i Treball que ha de regular el procediment de reconeixement i renovació de les estratègies territorials.

Segons la presidenta “aquí tenim una avantatge en relació a altres territoris perquè tenim una capacitat de concertació molt elevada i hem d’estar molt satisfets d’aquest treball conjunt que fem a través d’aquesta eina que és el Pacte”.

El Pacte per a l’Ocupació del Garraf reclamarà a la Generalitat de Catalunya el pagament dels compromisos econòmics per garantir la continuïtat del projecte “Garraf, comarca cuidadora”

El Pacte per a l’Ocupació del Garraf reclamarà a la Generalitat de Catalunya el pagament dels compromisos econòmics corresponents als projectes d’especialització i competitivitat territorial, per garantir la continuïtat del projecte “Garraf, comarca cuidadora” que fomenta la vellesa activa i saludable, i millora la qualitat de vida de les persones grans i dependents, a través de la recerca tecnològica i la innovació.

En concret es demanarà el pagament de la subvenció del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a les entitats Fundació Ave Maria, Institut de Robòtica per a la Dependència, Consorci Sanitari Alt Penedès Garraf, Neàpolis i Universitat Politècnica de Catalunya que desenvolupen el projecte “Envelliment actiu i saludable, i dependència”.

Aquest projecte tenia previst un cofinançament del 50% amb aquests fons europeus, però cap de les entitats vinculades ha rebut aquests recursos. Actualment el deute ascendeix a 600.000 euros, i correspon a actuacions ja desenvolupades i finalitzades. Aquest incompliment en el pagament afecta la continuïtat del projecte.

Gallardo ha afirmat que “necessitem un ajuda del govern de la Generalitat perquè es pugui continuar treballant i investigant i desenvolupant els programes que ens han de permetre ser referents en l’àmbit de l’atenció a les persones en tot el seu cicle vital”.

El Pacte per l’Ocupació del Garraf està integrat pel Consell Comarcal del Garraf, els ajuntaments de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Cubelles, Sant Pere de Ribes, Canyelles i Olivella, l'Agència de Desenvolupament Node Garraf, la Universitat Politècnica de Catalunya, els sindicats UGT i CCOO, la Federació Empresarial del Gran Penedès, la Mancomunitat Penedès Garraf i la Generalitat de Catalunya a través del Departament d'Ensenyament, com a representació de la participació dels instituts en el procés de concertació.

Darrera actualització: 02.12.2022 | 15:52