El Consell Comarcal del Garraf i l’Ajuntament de Cubelles fomenten conjuntament l’envelliment actiu

Dimarts, 3 d'octubre de 2023 a les 00:00

El programa d’activitat física “Som-hi!”, que s’emet per Canal Blau TV, i les iniciatives de recerca i innovació vinculades al projecte comarcal “Garraf, comarca cuidadora” són un exemple d’aquest treball compartit en benefici de les persones grans i amb dependència.

El Consell Comarcal del Garraf i l’Ajuntament de Cubelles impulsen conjuntament l’envelliment actiu a través de diferents projectes comarcals, que també compten amb la implicació de la resta de municipis del Garraf.

Una d’aquestes iniciatives és el programa d’activitat física “Som-hi!”, que comença aquest mes d’octubre una nova temporada. Aquest espai, que s’emet per Canal Blau TV, va néixer a finals de l’any 2020 arran del tancament dels casals municipals de gent gran per la pandèmia, amb la col·laboració del Consell Consultiu de la Gent Gran del Garraf i els ajuntaments de la comarca.

L’alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, posa en valor aquesta iniciativa que té com a objectiu fomentar l’exercici físic entre les persones grans, especialment aquelles que passen més temps dins de casa. Fonoll destaca que “les activitats estan dirigides a persones de qualsevol edat però és particularment important per a les persones amb dependència o amb algun impediment, ja que d’aquesta manera poden seguir fent exercici des de casa seva a través de la televisió”.

La presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, recorda que “des d’aquesta institució treballem amb la voluntat que el Garraf sigui una comarca cuidadora i el ‘Som-hi!’ n’és un exemple, perquè és un programa que ja s’ha consolidat i hem aconseguit que hi hagi professionals de diferents municipis i de diferents disciplines que s’ofereixen per fer les activitats”.

Per la seva part, Nelson Araújo, conseller delegat de gent gran, ressalta que “aquest projecte està donant molt bon servei a la comarca” i detalla que “gràcies a aquest format de 25 minuts de durada i de fàcil accés, des d’octubre 2022 fins al setembre de 2023 el programa ha aconseguit un seguiment acumulat de 79.528 espectadors”.

En aquest sentit, Alexandra Corvillo, regidora de gent gran de Cubelles, destaca que “quan dues institucions públiques s'uneixen en benefici de la ciutadania, surten projectes tan interessants com aquest, que està en la línia del treball que fem des de l’Ajuntament, de detecció de la solitud no volguda i d’impuls de l’envelliment actiu, amb projectes com la Setmana de la Gent Gran que comença avui o el grup de dolor crònic per persones majors de 65 anys, entre d’altres”.

A partir d’aquest mes d’octubre s’emet una nova temporada del programa amb diferents disciplines: gimnàstica de manteniment amb Sílvia Paretas; Taitxí amb Laura Caamaño de l’Escola Eva Films de Cubelles; Ioga amb Lali Jaumandreu i Balls en línia amb Rocío Delgado de l’Escola Eva Films de Cubelles. Els programes s’emeten de dilluns a divendres a les 9 h, i dissabtes i diumenges es repeteixen en bloc totes les classes de la setmana. Els capítols de totes les temporades del programa es poden visualitzar al web de Canal Blau TV

Garraf, comarca cuidadora

El programa “Som-hi” forma part del projecte “Garraf, comarca cuidadora” que posa en el focus l’atenció a les persones, i impulsa diferents iniciatives que fomenten l’envelliment actiu i milloren la qualitat de vida de les persones grans i amb dependència.

El projecte es va iniciar el 2022 en col·laboració amb institucions i empreses del territori, de l’àmbit sanitari, tecnològic, i de la recerca i la innovació. Des de la seva posada en marxa, s’han impulsat diverses iniciatives d’investigació, robòtica i atenció a la gent gran que ja s’estan aplicant als municipis de la comarca. El projecte segueix creixent i aborda noves possibilitats de diagnosi i millora de la qualitat de vida de les persones, tal com explica la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo: “Estem treballant en projectes de recerca i investigació perquè la comarca sigui referent en allò que estem obligats a fer després de la pandèmia: que les persones puguin evitar el màxim de vegades possible desplaçar-se al centre hospitalari i que la tecnologia ens ajudi a poder relacionar-nos i tenir accés a totes les cures”.

“I, en aquest sentit -detalla Gallardo- el que estem fent és endreçar, aglutinar i donar tota la coherència possible a aquelles activitats que ja havien començat, acompanyar-les i trucar a la porta de les administracions superiors per veure quins recursos podem obtenir per seguir desenvolupant els projectes actuals i els nous”.

Totes les iniciatives adreçades a les persones grans es comparteixen amb el Consell Consultiu de la Gent Gran del Garraf, que treballa actualment en la planificació d’un nou programa de xerrades, debats i activitats, i està a l’espera de l’aprovació del nou reglament intern i de la posterior dinamització amb la participació de persones grans de tota la comarca.

Enguany s’estan desenvolupant diversos projectes vinculats a la investigació i la recerca com el “Pilot comarca cuidadora per la vida independent”, amb l’objectiu de definir un nou model d'atenció que promogui l'autonomia i la vida independent de les persones que precisen suport de llarga durada a l'entorn comunitari. La voluntat és coordinar les persones, professionals i entitats que presten suport a una persona dependent que viu sola al domicili, amb la finalitat de  promoure un model d’atenció innovador que es pugui aplicar en el conjunt del sistema i del territori. Aquest projecte es desenvolupa de manera col·laborativa entre el Consell Comarcal del Garraf i la Fundació Ave Maria, amb finançament dels fons europeu Next Generation i el Departament de Drets Socials i tindrà com àmbit d’actuació els municipis de Cubelles, Canyelles i Olivella

Aquesta iniciativa es desenvoluparà amb el suport tecnològic del Never Alone, una plataforma informàtica que, per una banda, coordina els diferents serveis (socials, sanitaris, judicials, comunitaris o familiars, entre altres) que necessita una persona amb dependència des del seu domicili i, per l’altra, monitoritza la seva situació (de salut o social) per detectar canvis i actuar el més aviat possible. La plataforma Never Alone s’està aplicant ja a col·lectius de Sant Pere de Ribes i està a punt d’expandir-se a altres municipis.

Així mateix, s’està iniciant el projecte “Talent Trainer” que desenvolupa l’Institut de Robòtica per a la Dependència, amb el suport del Consell Comarcal del Garraf, i que consisteix en la creació d'un assistent virtual centrat en la persona per ajudar-la a adquirir habilitats a partir de les seves necessitats particulars, mitjançant l'entrenament i la formació. “Talent Trainer” ajuda a fer un pas més en l'apoderament de les persones amb necessitat de suport i vida de manera independent. Actualment hi estan participant 11 persones i 8 entitats.

Una altra iniciativa que veurà la llum en els propers dies serà el projecte Envelliment Quilòmetre Zero que, en la seva primera fase, se centrarà en elaborar una diagnosi de la situació de l’envelliment a la comarca. La diagnosi permetrà elaborar un pla d’actuació i adaptar les polítiques públiques a les necessitats concretes d’aquest sector, posant el focus especialment en la prevenció i en retardar l’aparició de la dependència, afavorint que les persones puguin seguir sent autònomes el màxim temps possible a la seva llar. Aquest projecte es desenvoluparà a Canyelles, Cubelles i Olivella.  

 

Darrera actualització: 25.10.2023 | 10:07