Avancen les obres de climatització de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer

Divendres, 29 de juliol de 2022 a les 00:00

Aquesta actuació forma part del Projecte d’Eficiència Energètica del Garraf

El passat mes de juny es van iniciar les obres de climatització de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, amb l’objectiu de millorar les condicions climàtiques de l’edifici i de les obres d’art, per mantenir-les en el millor estat de conservació possible. Abans es van realitzar una sèrie d’operacions de trasllats, que van obligar a tancar el museu el mes de març.

Les obres tenen una durada aproximada de sis mesos i són d’alta complexitat perquè l’edifici consta de dos espais amb característiques diferents a l’hora de ser climatitzats: les sales d’exposició de les obres d’art, amb condicions tèrmiques molt específiques, i la biblioteca, que requereix condicions de confort per actes públics amb alta concentració de persones, i control de temperatura i humitat pels llibres i documents antics.

Un dels temes prioritaris durant els treballs de millora de la climatització ha estat la correcta ubicació de les obres d’art del museu, algunes d’aquestes peces han estat traslladades als magatzems, però aquelles de grans dimensions s’han mantingut dins l’edifici, i s’aniran ubicant en les sales en què es puguin garantir les condicions ambientals.

Amb aquesta actuació els equips de climatització de tot l’edifici quedaran renovats i actualitzats a la normativa actual i seran un 30% més eficients. Així mateix, es revisarà la renovació de l’aire i el control d’humitat en totes les sales, una millora molt important per les obres d’art.

En relació amb aquest projecte, la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, recorda que “tots i totes tenim un compromís per col·laborar en la mitigació del canvi climàtic i totes les administracions implicades tenim com a prioritat la sostenibilitat i l’eficiència  energètica, i ressalta que “el fet que aquest compromís es concreti en un espai cultural i patrimonial com la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, que suposarà millor condicions per les persones i per l'art, ens omple també d'esperances de futur”.

El projecte d’obres ha estat validat per la Comissió Territorial de Patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ja que l’edifici està catalogat com a Bé d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de monument.

L’actuació té un pressupost inicial de 564.842,44 €, IVA inclòs, i ha estat licitada pel Consell Comarcal del Garraf i adjudicada a UTE GEINSTAL- OIC PENTA, que durant un termini aproximat de 6 mesos acabarà les obres.

Projecte d’Eficiència Energètica del Garraf

Aquesta actuació forma part del Projecte d’Eficiència Energètica del Garraf, desenvolupat conjuntament pel Consell Comarcal del Garraf i els ajuntaments de Canyelles, Cubelles, Sitges, Sant Pere de Ribes, i Vilanova i la Geltrú, amb el finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

La presidenta ressalta que “en aquest àmbit hem d'aplaudir que amb poc temps els ajuntaments han pogut abordar accions com l’enllumenat sostenible a Cubelles i Sitges, i una caldera de biomassa a Sant Pere de Ribes, entre d’altres actuacions”.

El pressupost total del projecte d’Eficiència Energètica és de 2.923.816,54 €, i és finançat pel Feder (50%) i pels ajuntaments del Garraf (50%). Està previst que totes les actuacions estiguin acabades a finals del 2023.

Altres projectes comarcals amb finançament europeu

Pel que fa al desenvolupament dels altres projectes comarcals amb finançament europeu, Gallardo destaca que “les diferents actuacions evolucionen de manera positiva, en el  projecte “Garraf: patrimoni i natura” està previst que s'inicien les obres del Castellot de Sitges i esperem també abordar la remodelació de la Platja Llarga de Vilanova i la senyalització natural i patrimonial a la façana marítima”.

La presidenta també destaca que l'estratègia “Garraf: comarca cuidadora” avança amb la implicació dels ajuntaments, i d’agents de la salut i la tecnologia: “hem de felicitar-nos perquè es demostra que una comarca com la nostra, quan decidim anar junts, amb projectes compartits, hi ha bon resultats. Estem protagonitzant, un  bon exemple del treball en xarxa i de la institució comarcal al costat dels ajuntaments”.

Darrera actualització: 08.08.2022 | 10:23