35 persones de la comarca s'han incorporat al mercat laboral a través del Programa 30 Plus

Dilluns, 30 de maig de 2022 a les 00:05

L’objectiu d’aquest programa és afavorir la inserció laboral de persones de 30 anys i més i donar suport a les empreses per a fomentar la contractació.

35 persones de la comarca s’han incorporat al mercat laboral a través del Programa 30 Plus, coordinat pel Consell Comarcal del Garraf, amb la participació dels ajuntaments de Sant Pere de Ribes, Sitges, Cubelles, Canyelles i Olivella.

La presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, ha explicat avui en roda de premsa que “aquest és un exemple de la capacitat de treballar conjuntament que tenim els ajuntaments i el consell comarcal, més enllà dels governs i dels colors polítics, perquè hi ha qüestions que són eixos centrals i és evident que a tots ens preocupa —i ens ocupa en el nostre dia a dia— generar oportunitats i gestionar els recursos públics amb la màxima assertivitat”.

En aquest sentit, la regidora d’ocupació de Sant Pere de Ribes, Ana Herrera, ha ressaltat que “aquest programa demostra un cop més la concertació a nivell comarcal i els beneficis de treballar conjuntament i de manera col·laborativa”, i ha afegit que “el Pacte per a l’Ocupació del Garraf és una eina molt important per fer realitat aquest programa, que genera beneficis pel sector empresarial i per les persones contractades i, en general, per a la ciutadania, perquè sortim d’una època complicada després d’aquests anys de pandèmia”.

Per la seva part, el regidor de Cubelles, Narcís Pineda, ha recordat que “aquest programa va ser un dels embrions del Pacte per a l’Ocupació del Garraf, signat al 2018 ”, i ha destacat que “en aquesta comarca s'ha lluitat molt per la ocupació amb programes com a aquest, i des de Cubelles estem molt contents perquè estem ajudant molt a persones i empreses del territori”.

L’alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, ha destacat que “la contractació d’aquestes persones de més de 30 anys, que no tenien feina i ara treballen en diversos àmbits com la ferreteria, la perruqueria, la restauració o l’estètica, demostra que sí hi ha sortida”.

Francisco Sarmiento, director executiu de Náutica y Seguridad Marítima-SEGMAR, una de les empreses que participa en el programa, ha ressaltat l’oportunitat de créixer i desenvolupar-se com a empresa gràcies al Programa 30 Plus, així com la possibilitat de donar oportunitats a persones que tenen una edat avançada, “perquè amb el seu bagatge i el seu coneixement també ens ha aportat a la nostra empresa grans valors per a tirar endavant la nostra feina”.

Ivan Puigmartí, qui ha estat contractat com a mosso de magatzem a SEGMAR, ha agraït l’oportunitat de formar part del programa: “portava 3 anys buscant feina, treballava en publicitat i em vaig haver de reinventar, al cursos vaig conèixer més persones que van tenir una segona oportunitat i va ser súper maco”, ha afirmat.

Programa innovador

Aquest és un programa innovador, creat i subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya amb el suport del Ministerio de Trabajo y Economía Social, amb l’objectiu d’afavorir la inserció laboral de persones de 30 anys i més, en situació d’atur i amb baix nivell formatiu, proporcionant-los la formació i competències necessàries per ocupar un determinat lloc de treball. El programa també té la finalitat de donar suport a les empreses i entitats per a fomentar la contractació.

En aquesta edició (2021-2022) s’han contractat 9 persones de Sitges, 11 de Sant Pere de Ribes, 12 de Cubelles, i 3 d’Olivella. D’aquestes 35 persones contractades, 17 tenen contracte indefinit, i la resta tenen contractes temporals de 12, 9, 7 i 6 mesos.

Per a la selecció de les persones candidates s’han prioritzat perfils amb dificultats d’inserció laboral: persones en risc d’exclusió social, amb baixa qualificació professional, majors de 45 anys, en situació de violència masclista i/o nouvingudes en desavantatge social.

Totes les persones que participen en el programa reben una formació de 30 hores, adequada al perfil professional i al lloc de treball, així com acompanyament laboral i orientació personalitzada.

En aquest procés s’han contactat 141 empreses de diversos sectors, especialment del comerç i la restauració. Així mateix s’han valorat 257 candidatures: 99 de Sitges, 86 de Sant Pere de Ribes, 54 de Cubelles, 14 d’Olivella i 4 de Canyelles.

Les empreses participants reben una subvenció de 1.108,33 € mensuals, per cada persona contractada, amb un màxim de 10.132,47 €, per 9 mesos en jornada de 40 h setmanals.

Aquestes contractacions s’han aconseguit en coordinació amb els ajuntaments participants i a través d’un treball intens d’assessorament a les empreses, que inclou sessions d’orientació i d’acompanyament en el procés de contractació, i suport en el disseny d’un pla formatiu per a cada candidat.

215 persones contractades des del 2016

El Consell Comarcal del Garraf i els ajuntaments de Canyelles, Cubelles, Olivella, Sant Pere de Ribes i Sitges desenvolupen conjuntament el Programa 30 Plus des de l’any 2016. Durant aquest anys s’han portat a terme sis edicions d’aquest programa que han generat contractes per a 215 persones de la comarca en 158 empreses, que han rebut subvencions per un valor total de 1.251.650,04 €.

En relació a l’edat, en les sis edicions del programa s’ha contractat majoritàriament persones d'entre 30 i 45 anys. Pel que fa al gènere, durant aquest anys s’han contractat més dones que homes, aquest fet està relacionat amb la major demanda de feina al sector de serveis, amb perfils més lligats històricament a treballs desenvolupats per dones, a pesar de l’esforç per fomentar una contractació no marcada pel gènere.

Sitges i Sant Pere de Ribes han estat els municipis impulsors de la contractació a la comarca, tot i que s’han incrementat també els contractes en altres municipis com Cubelles i Olivella.

Pel que fa als sectors, en les primeres edicions del programa les contractacions es van fer majoritàriament en empreses d’hostaleria, però a partir de l’any 2020 s’ha incrementat el nombre d’empreses contractants de l’àmbit dels serveis a les persones, degut a la forta demanda d’ocupació en aquest sector arran de la Covid-19. 

 
Darrera actualització: 19.10.2022 | 13:02