Jornada Garraf, comarca cuidadora

Divendres, 27 de maig de 2022 a les 00.00 h

El proper divendres 27 de maig celebrarem la primera Jornada Garraf, comarca cuidadora, a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú.

Presentació

El proper divendres 27 de maig celebrarem la primera Jornada Garraf, comarca cuidadora, a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú.

La pandèmia ha estat la gran aturada de la nostra era i les conseqüències de la frenada de tota aquesta energia cinètica són encara doloroses. Ens ha ensenyat també que els canvis reals i transformadors que ens calen com a comunitat només són possibles a través de la col·laboració i la suma d’idees, mans, visions i esforços. Ens ha ensenyat també que totes i tots tenim el dret a ser cuidats, però de la mateixa manera totes i tots som responsables de les cures dels altres.

Al Garraf treballem des de fa temps amb aquestes idees com a rumb. El 2018 i gràcies a la consecució d'uns fons europeus, el Consell Comarcal del Garraf i els sis ajuntaments de la comarca –Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Sitges, Cubelles, Canyelles i Olivella– vam creure en un projecte il·lusionant que tenia com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones grans i dependents. La suma d'esforços va cristal·litzar en el projecte Envelliment Actiu, Saludable i Dependència, que actualment es troba en la seva segona fase –De la teoria a la pràctica– i en què vam tenir la sort de comptar amb excepcionals companys de viatge: la Universitat Politècnica de Catalunya de Vilanova i la Geltrú; el Consorci Sanitari de l'Alt Penedès-Garraf, que agrupa els hospitals del territori; l'Institut de Robòtica per a la Dependència, especialitzat en recerca tecnològica; la Fundació Ave Maria de Sitges, dedicada des de fa dècades a l'atenció a la dependència; i l'agència d'innovació pública Neàpolis.

A tots els que hem treballat amb aquests paradigmes ens uneix la necessitat de garantir la vida sana i promoure el benestar social per totes les persones i totes les edats. També treballar per l’autonomia de les persones amb serveis de proximitat de qualitat, a la seva comunitat més propera, on la innovació hi tingui un protagonisme cabdal.  Per altra banda, al Garraf, la comunitat cuidadora que té el convenciment que cal treballar pel reconeixement de les cures com una activitat essencial de la vida i com a estratègia de dinamització social i econòmica, és  amplia, transversal, activa i innovadora. Una comunitat compromesa amb el repte que les ciutats del Garraf -tota la comarca- esdevinguem comarca cuidadora. Som el sector de la innovació, la tecnologia, la salut, l’atenció primària, els hospitals, els serveis socials, les residencies i centres de dia,…

Tenim el convenciment que és només a través de la suma de les diferents capacitats que podrem realitzar un canvi realment transformador, un canvi que millori la qualitat de vida de les persones i que suposi noves oportunitats econòmiques i laborals al Garraf.

Per a ésser comarca cuidadora i per abordar el futur junts ens cal parlar-ne i escoltar-nos de nou. Debatre, dialogar. Compartir fins on hem arribat entre tots plegats i conèixer les propostes de futur per un canvi transformador. Treballar per sumar i teixir el futur del Garraf.

Comunitat cuidadora

Presenten una primera Jornada Garraf, comarca cuidadora que es planteja per aplegar a tota la comunitat que treballa i treballarà en el futur pel benestar social al Garraf.

Volem compartir què s’ha esdevingut al Garraf en aquest bagatge social i estratègic, reunir  persones amb expertesa, referents d’institucions socials i de la salut, professionals de la salut, la dependència i els serveis socials, i que ens acompanyin les representants de les màximes institucions del país amb l’objectiu d’avançar cap una comarca cuidadora.

 

Programa

9:00 h

Rebuda als jardins de la Masia d’en Cabanyes per acreditació i esmorzar

9:15 h

Inauguració de la Jornada

Sra. Mònica Gallardo, presidenta del Consell Comarcal del Garraf

Presentació del Manifest Garraf, comarca cuidadora i del vídeo Garraf, comarca cuidadora

Innovació al servei de la salut i la dependència. El camí fet. L’experiència del Garraf

 • Sra. Marisa Zaragozà, directora UPC Vilanova
 • Sr. Antoni Reverter, gerent de la Fundació Ave Maria
 • Dr. José Luís Ibáñez, gerent del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf
 • Sr. Joan Oliver, director de l’Institut de Robòtica per a la Dependència
 • Sr. Jordi Romero, project manager de Neàpolis

Presentació  i conducció a càrrec de Rosa Huguet, alcaldessa de Canyelles i presidenta de Node Garraf

10:15 h

Respostes a noves necessitats socials i de salut. La col·laboració, la innovació i la transversalitat.

 • Sra. Marta Sánchez Bret, clúster manager del Clúster Salut Mental Catalunya
 • Sra. Neus Lloveras i Massana, presidenta de la Federació Empresarial Gran Penedès i consellera delegada d’AKO

Presentació  i conducció a càrrec d’Ana Herrera, regidora de desenvolupament econòmic i patrimoni de Sant Pere de Ribes i consellera de serveis socials i cooperació.

10:45 h

Propostes i models per transformar i modernitzar els equipaments i serveis per una vida més autònoma

 • Sr. Carles Bardera, gerent de la Fundació Casa d’Ampara
 • Sr. Raimon Martínez, gerent de la Fundació Hospital Sant Joan Baptista de Sitges
 • Sra. Montserrat Falguera, gerent de la Fundació Redós de Sant Josep i Sant Pere
 • Sra. Núria Cortada, gerent d’Assistència Integral Social i Sanitària (AISSA)

Presentació i conducció a càrrec d’Alexandra Corvillo, regidora de recursos humans, benestar social, gent gran i patrimoni local de Cubelles.

11:30 h

Propostes i models per transformar i modernitzar la salut i els serveis socials per l’autonomia de les persones

 • Dra. Lluïsa Calvet, metgessa especialista en medicina familiar i comunitària. Institut Català de la Salut.
 • Dra. Rosa Simón, directora de l’àrea de qualitat, organització i innovació del Consorci Sanitari Alt Penedès Garraf.
 • Sra. Neus Ortiz, treballadora social dels Serveis socials bàsics d’atenció a gent gran i persones amb dependència de Sant Pere de Ribes.
 • Sra. Silvia Arteman, directora ARTRIS Serveis Socials.

Presentació  i conducció a càrrec de Júlia Vigó, regidora de drets socials, ciutadania, igualtat i habitatge de Sitges.

12:15 h

Comunitats cuidadores des del municipalisme

Sra. Teresa Llorens i Carbonell, coordinadora de l'Àrea d'igualtat i sostenibilitat social. Diputació de Barcelona.

Presentació i conducció a càrrec de Marta Verdejo, alcaldessa d’Olivella i consellera d'ordenació territorial i habitatge.

12:45 h

Més Drets, més oportunitats.

Sra. Violant Cervera. Consellera de Drets Socials. Generalitat de Catalunya

Presentació  i conducció a càrrec de Mònica Gallardo, presidenta del Consell Comarcal del Garraf

13:15 h

Cloenda i comiat

 • Sra. Mònica Gallardo, presidenta del Consell Comarcal del Garraf
 • Sra. Teresa Llorens i Carbonell, coordinadora de l'Àrea d'igualtat i sostenibilitat social. Diputació de Barcelona
 • Sr. Oriol Huguet, regidor de dependència, VNG Inclusió, serveis funeraris i servei d'inclusió residencial de Vilanova i la Geltrú
 • Sra. Violant Cervera, Consellera de Drets Socials. Generalitat de Catalunya

Comiat als jardins de la Masia d’en Cabanyes

Fila zero: s’ha previst la participació des de la fila zero de persones del món de la investigació, de regidors i regidores i de persones del sector econòmic i social, per enriquir el debat i les propostes de futur.

Més informació: comarcacuidadora@ccgarraf.cat

Darrera actualització: 23.05.2022 | 18:51