El 2019 va ser el segon any més calorós de tots els temps i va marcar el final de la dècada més calorosa (2010-2019) que s'hagi registrat mai. Els nivells de diòxid de carboni (CO2) i d'altres gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera van augmentar fins a nivells rècord el 2019. El canvi climàtic està afectant a tots els països de tots els continents. Està alterant les economies nacionals i afectant diferents vides. Els sistemes meteorològics estan canviant, els nivells de la mar estan pujant i els fenòmens meteorològics són cada vegada més extrems.
Tot i que s'estima que les emissions de gasos d'efecte hivernacle caiguin al voltant d'un 6% el 2020 a causa de les restriccions de moviment i les recessions econòmiques derivades de la pandèmia de la COVID-19, aquesta millora és només temporal. El canvi climàtic no es va a pausar. Una vegada que l'economia mundial comenci a recuperar-se de la pandèmia, s'espera que les emissions tornin a nivells majors. Cal prendre mesures urgents per abordar tant la pandèmia com l'emergència climàtica per tal de salvar vides i mitjans de subsistència.
L'Acord de París, aprovat el 2015, aspira a reforçar la resposta mundial a l'amenaça de l'canvi climàtic mantenint l'augment global de la temperatura durant aquest segle molt per sota de 2 graus Celsius pel que fa als nivells preindustrials. L'acord també aspira a reforçar la capacitat dels països per solucionar els efectes de l'canvi climàtic mitjançant fluxos financers apropiats, un nou marc tecnològic i un marc de desenvolupament de la capacitat millorat.
Fites
(Font: https://www.un.org/)