Consell Comarcal del Garraf

Logo del Consell Comarcal del Garraf
Logo del Consell Comarcal del Garraf

Sis rutes per llocs emblemàtics del Garraf ressaltaran l’entorn patrimonial i natural de la comarca

Aquest projecte vol potenciar les rutes ja existents als municipis de la comarca, i adaptar-les a trams curts i accessibles per a famílies


5 d'octubre de 2018Ahir es va presentar a la Masia d’en Cabanyes la “Ruta patrimonial i natural pels camins del Garraf”, que inclou sis rutes per llocs emblemàtics dels municipis de la comarca que ressalten el seu entorn patrimonial i natural.

 

Es tracta d’una aposta “per potenciar el gaudi i la protecció de l’entorn natural, i per dinamitzar el turisme de la comarca”, segons el conseller adjunt a presidència, Lluís Giralt.

 

El projecte, encarregat a l’empresa Geosilva, s’ha realitzat partint d’una diagnosi de tota l’oferta de rutes dels diversos organismes i administracions, que comptabilitza 400 quilòmetres de camins senyalitzats i 49 propostes d’itinieraris.

 

D’aquestes rutes existents, se n’han seleccionat sis trams emblemàtics, amb elements patrimonials o paisatgístics destacats, amb la idea de potenciar-los i dinamitzar-los amb recorreguts curts i accessibles, que destaquin algun punt patrimonial o paisatgístic identitari de la comarca. 

 

En el cas de Vilanova i la Geltrú i Sant Pere de Ribes, les dues ciutats s’uniran a través de l’anella verda dels Colls i Miralpeix, amb la mediterrània com a relat i la creació d’un mirador a la punta Grossa dels Colls. A Olivella es potenciarà la ruta medieval amb un relat sobre el Massís del Garraf i la recuperació del Castell amb un mirador elevat.

 

Per la seva part, Canyelles tindrà un Itinerari panoràmic al Puig de l’Àliga amb un relat dels horitzons de la comarca i es crearà el balcó del Garraf i el Penedès. Pel que fa a Cubelles, l’actuació serà una Passejada per la desembocadura del riu Foix, amb l’adequació d’un punt d’observació d’aus.

 

A l’ermita de la Trinitat de Sitges hi haurà la ruta Escapada a les costes del Garraf, amb l’essència de la comarca com a relat i l’elaboració d’uns panells interpretatius. Finalment, a Sant Pere de Ribes s’adequarà la ruta Un tomb visual per les vinyes, amb estacions interpretatives al voltant del Castell.

 

El projecte contempla la caracterització de cada tram amb un relat o un centre d’interès, així com la construcció de diverses instal·lacions per reforçar els recursos patrimonials de cada ruta, que facilitin la interacció entre els visitants i l’entorn, tot mantenint una coherència estètica i discursiva. 

 

Paral·lelament, es dissenyaran accions de promoció i difusió dels itineraris: es crearà un espai web i una aplicació mòbil, i s’elaboraran plànols comarcals per consultar tots els recorreguts i els seus elements patrimonials i naturals.

 

En la realització del projecte hi han participat els ajuntaments d’Olivella, Canyelles, Cubelles, Sant Pere de Ribes, Sitges i Vilanova i la Geltrú, Node Garraf i la Diputació de Barcelona. La proposta romandrà en exposició pública 30 dies. Després, si no hi ha al·legacions, s’obrirà el procés de licitació. El document es pot descarregar aquí.

 

Aquesta acció forma part del projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura” que desenvolupen conjuntament tots els ajuntaments de la comarca amb la coordinació del Consell Comarcal del Garraf i el finançament dels Fons Feder de la Unió Europea.

 

 

 

Notícia del Canal Blau

 

 • Presentació Ruta patrimonial i natural

  Presentació Ruta patrimonial i natural

 • Estacions interpretatives Sant Pere de Ribes

  Estacions interpretatives Sant Pere de Ribes

 • Mirador de la Punta Grossa

  Mirador de la Punta Grossa

 • Mirador del Punt de l'Àliga

  Mirador del Punt de l'Àliga

Documentació adjunta

Enllaços relacionats