Consell Comarcal del Garraf

Logo del Consell Comarcal del Garraf
Logo del Consell Comarcal del Garraf

Pacte per a l’Ocupació del Garraf: el compromís d’una acció comarcal per a la generació de llocs de treball

L’acord es va signar ahir al Consell Comarcal del Garraf amb la presència del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani


1 d'agost de 2018La seu del Consell Comarcal del Garraf, la Masia d'en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú, va acollir ahir dimarts, a la tarda, la signatura del Pacte per a l'Ocupació del Garraf 2018-2020. Aquest document pretén ser un full de ruta de les actuacions en l'àmbit de l'ocupació a la comarca en el període 2018-2020. Un acord marc que també funcionarà com a instrument de detecció de necessitats i de planificació de les actuacions formatives i ocupacionals en el territori. Aquesta eina de concert va ser signada pel Consell Comarcal del Garraf, els ajuntaments de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Cubelles, Sant Pere de Ribes, Canyelles i Olivella, l'Agència de Desenvolupament Node Garraf, la Universitat Politècnica de Catalunya, els sindicats UGT i CC.OO, la Federació Empresarial del Gran Penedès, i la Generalitat de Catalunya.  

 

Per una banda, el Pacte dóna resposta a les conclusions obtingudes durant la Jornada sobre l'Ocupació al Garraf, realitzada ara fa un any. En aquesta taula va quedar palès que calia disposar d'un coneixement profund i acurat de la situació de l'ocupació en el territori i fer una aposta per implementar projectes de millora i dinamització del mercat de treball comarcal. Per l'altra, el pacte s'enquadra en el nou marc legal establert per la Llei 13/2015, del 9 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya. Aquesta llei pretén fomentar la concertació territorial per tal de coordinar i integrar les actuacions ocupacionals.

 

Cal recordar que a la comarca del Garraf l'atur registrat el gener de 2018 és de 9.013, el que representa una taxa d'atur registral del 14,00%. Aquesta taxa és superior a la de Catalunya (11,36%) però inferior a la del conjunt de l'Estat (15,98%). Des del mes de gener de l'any 2017, l'atur al Garraf s'ha reduït en 617 persones, 1,24 punts percentuals.

 

Una vegada realitzada la diagnosi de la situació actual de l’ocupació i la detecció de les necessitats formatives i ocupacionals al Garraf, el Pacte se centrarà en cinc objectius claus: la coordinació entre diferents actors en matèria d'ocupació, l'optimització dels recursos i potencialitats de la comarca, la direcció dels recursos formatius i ocupacionals cap a aquelles activitats que estan generant ocupació a la comarca, la lluita contra la precarietat laboral, el baix nivell adquisitiu, la temporalitat, parcialitat i l'estacionalitat dels contractes, i com a darrer aspecte treballar per un mercat laboral a la comarca més inclusiu i lliure de discriminacions de gènere. Per desenvolupar aquests objectius s'han traçat cinc línies de treball: ocupació, innovació sociotecnològica i ocupació en l'àmbit de la dependència, formació, retenció del talent i emprenedoria, que a la vegada contenen 18 mesures concretes.

 

Tal com recordava la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Glòria Garcia, amfitriona de l'acte, "el Pacte per a l'Ocupació del Garraf és un compromís a participar activament de manera transparent i compromesa en els òrgans de govern que s'han establert. També a participar en la taula de seguiment i a prendre part en els grups de treball que han de desenvolupar algunes mesures". La presidenta no es va estar de fer un prec, "que allò que hem pactat es desenvolupi amb l'energia i participació de tothom. Des de la generositat i els objectius clars. Des de la certesa que l'escrivim des de baix”.

 

A l'acte hi va assistir el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que d'aquesta manera realitzava la seva primera visita oficial a la comarca. El conseller va destacar que "la concertació és un dels eixos en què treballa el departament. La capacitat d'arribar acords és clau per la millora del mercat laboral i sobretot tot perquè permeten tenir una capil·laritat en el territori i adaptar-se a les exigències". Va reflexionar que per abordar la precarietat laboral cal combatre la temporalitat dels contractes i la reducció de capacitat adquisitiva. "Per d’administració és un problema no tenir incidència directe en els salaris, però una de les eines per aconseguir l'augment salarial necessari és la concertació, per tant els pactes com aquest", concretava Chakir el Homrani. El conseller es va mostrar conscient que a la comarca "hi ha una voluntat clara de reformar el sector industrial que és el més dinàmic en la creació d'ocupació. És un sector tractor perquè contribueix a fer funcionar la resta i lidera les millores en les condicions laborals".

 

Els representants municipals que van signar al Pacte també van fer una petita intervenció. Rosa Huguet, alcaldessa de Canyelles i presidenta de l'Agència de Desenvolupament Node Garraf va considerar que "el desenvolupament d'un pla estratègic és essencial. Solament des de la confiança, del pas a pas, del treball de tantes persones i entitats, podrem tirar endavant aquest pla”. Narcís Pineda, regidor d'Ocupació de l'Ajuntament de Cubelles, va indicar que "aquí hi ha tots els agents i administracions relacionats amb l’ocupació, ara hem de portar a terme aquest pla per aquesta gent que tant li costa trobar feina”. L'alcaldessa d'Olivella, Marta Verdejo, va dir que "pels ajuntaments petits com el nostre és molt important treballar en xarxa. Perquè ens posicionem en una situació molt diferent de la de fa tres anys”.

 

Josep Moya, alcalde accidental de Sant Pere de Ribes, va comentar que "encara patim els efectes de la crisi, però malgrat la reducció de la taxa d'atur sorgeixen desigualtats socials. Ara toca treballar pel desenvolupament de les diferents mesures del pacte”. L'alcalde de Sitges, Miquel Forns, va explicar que "els sis municipis hem tingut estratègies pròpies i ara en tenim una de comuna. A Sitges per exemple hem renunciat al nostre propi pla de concertació social perquè existeix aquest pla que avui hem signat”. Finalment, l'alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveras, va reflexionar que "és important que anem treballant temes conjuntament a la comarca. Hem de saber aprofitar totes les fortaleses que té el territori i aquesta diversitat entre municipis, que es pot compenetrar”.

 

En representació dels agents socials sota signants, també van intervenir Josep Maria Romero, secretari general de CC.OO. del Baix Llobregat, Anoia, Alt Penedès i Garraf, qui destacava que "la prioritat és combatre la precarietat laboral i la desigualtat. Ens cal més sòl industrial per aprofitar la mobilitat del territori”. Francesc Rica, secretari general de la UGT, Anoia, Penedès i Garraf, va dir que "la millor fórmula que la concertació funcioni és que només hi hagi una porta d'entrada a l'administració”. Montserrat Domingo, directora dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Barcelona Comarques, destacava que "hi ha hagut una forta implicació dels centres de la comarca per donar una formació acurada amb la complicitat de l'empresa. És molt important que la Formació Professional permeti arrelar als estudiants al seu territori”. Martí Sistené, president de Federació Empresarial del Gran Penedès, explicava que "aquest pacte ha de resoldre urgències del passat i exigències del futur. Aquesta és la comarca amb més titulats universitaris i directius, per tant hi ha talent, cal aprofitar aquest valor i que es reverteixi en el territori”. Frederic Vilà, director de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú, en la mateixa línia va comentar que "la universitat pública ha de fer un servei a la comarca i formar enginyers i que es quedin al territori. És important retenir aquest talent que entre tots hi hem invertit”.

 

 

Pacte per l'Ocupació al Garraf


  • Pacte per a l'Ocupació al Garraf

    Pacte per a l'Ocupació al Garraf