Consell Comarcal del Garraf

Logo del Consell Comarcal del Garraf
Logo del Consell Comarcal del Garraf

Jana Alonso, de l’Institut Manuel de Cabanyes, guardonada amb el Premi de recerca per a la Pau del Garraf

El treball, titulat “La pobresa infantil a Vilanova i la Geltrú”, ha rebut també la menció especial per part del jurat del Premi Recerca per a la Pau


2 de juny de 2017Dimecres es va donar a conèixer els treballs guardonats del XII Premi de Recerca per a la Pau que convoca la Fundació Solidaritat UB, amb l’objectiu de promoure l’educació per a la pau al batxillerat i alhora enfortir la cultura de la pau des de la recerca.  

 

Jana Alonso, alumna de l’Institut Manuel de Cabanyes, ha estat guardonada amb el Premi especial del Garraf que atorga el Consell Comarcal al millor treball de recerca de la comarca. La seva investigació, titulada La pobresa infantil a Vilanova i la Geltrú”, ha rebut també una menció especial per part del jurat, format íntegrament per professors de la Universitat de Barcelona.

 

L’estudiant guardonada, que ha comptat amb la tutoria de Meritxell Piñol, explica al seu treball què passa en la vida d’un infant o adolescent quan el seu entorn és pobre o quan tot entra en crisi perquè no es disposa dels recursos necessaris per viure dignament, amb l’objectiu d’analitzar com afecta una situació de pobres en el desenvolupament dels menors i l’impacte que té la pobresa en la població infantil.

 

El procés d’investigació seguit ha estat a través d’entrevistes amb professionals de l’àmbit social de la ciutat que estan en contacte amb aquest col·lectiu, tant de l’administració local, com d’entitats del tercer sector, i enquestes en línia a professionals de l’àmbit sanitari i educatiu.

 

D’altra banda, el XII Premi de Recerca per a la Pau es va atorgar al treball “El auge de los partidos de la ultraderecha en Europa”, d’Adrián Agenjo, de l’Institut Montjuïc de Barcelona com a millor recerca de tot Catalunya. Segons el jurat “el treball destaca per la seva originalitat i és un bon representant dels valors de la cultura de pau” i ha subratllat la valentia de l’estudiant d’endinsar-se en un fenomen que es considera difícil d’abordar i ha emfatitzat la seva capacitat per a la crítica social.

 

L'acte del lliurament del Premi va tenir lloc a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona va estar presidit pel rector, Joan Elias, i va ser conduït pel realitzador del programa Solidaris de Catalunya Radio, Adrià Bas. També hi van intervenir David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona; Maite Vilalta, delegada del rector per a l’Acció Social (en representació de la Fundació Solidaritat UB); Xavier Triadó, director de l’ICE, i Jaume Saura, professor de Dret de la UB i adjunt general al Síndic de Greuges de Catalunya, que va ser l’encarregat de llegir el veredicte del jurat.

 

El suport al Premi de Recerca per a la Pau s’emmarca dins el Programa Garraf per la Pau que el Consell Comarcal del Garraf desenvolupa des de l’any 2005 amb la finalitat de promoure la cultura de pau en el territori, amb especial èmfasi en els centres educatius.

 

Properament el Consell Comarcal del Garraf realitzarà l’acte del lliurament del premi al treball de recerca de batxillerat guardonat. Durant aquest acte l’autora explicarà les motivacions que la van portar a realitzar aquesta investigació i les conclusions extretes un cop finalitzada.


  • Jana Alonso i Meritxell Piñol recollint Premi Recerca per a la Pau

    Jana Alonso i Meritxell Piñol recollint Premi Recerca per a la Pau

  • Jana Alonso i Meritxell Piñol durant l'acte de lliurament del Premi Recerca per a la Pau

    Jana Alonso i Meritxell Piñol durant l'acte de lliurament del Premi Recerca per a la Pau