Consell Comarcal del Garraf

Logo del Consell Comarcal del Garraf
Logo del Consell Comarcal del Garraf

“Garraf Romàntic”, “Recordis Ribes” i “Veïns” guanyen els Premis Eugeni Molero de periodisme

En Investigació van guanyar “Cultura Popular en Temps de dictadura” i “Possibilitats de desenvolupament de l’activitat turística a Vilanova"


7 de maig de 2012Ahir, a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú, es van lliurar els XIX Premis Eugeni Molero de Periodisme i Investigació que atorga el Consell Comarcal del Garraf des de l’any 1992 amb la finalitat de reconèixer la tasca dels periodistes que difonen la comarca en les seves diferents vessants.  

 

El jurat d’aquesta edició estava integrat per la consellera de Patrimoni i Cultura, Maria Lluïsa Romero, el periodista Jordi Eroles, el fotògraf Mike Alentorn, el responsable de l’Arxiu Comarcal del Garraf, Rafel Mestres i el director de l’Institut Joan Ramon Benaprès de Sitges, Samuel Valls.

 

El dossier especial “Garraf Romàntic” presentat per la revista Descobrir Catalunya va ser guanyador del premi de periodisme imprès/digital, dotat amb 2.000€. Aquest treball de més de 50 pàgines, explica la vida al segle XIX, fent un recorregut per les viles més representatives del Romanticisme, tot descobrint les estances interiors d’aquestes cases senyorials. El reportatge també proposa passejades per edificis emblemàtics de Vilanova que evidencien l’arquitectura pròpia del Romanticisme, així com rutes de senderisme que recorren antics camins rurals que formaven la xarxa de comunicació terrestre d’aquella època.

 

El programa ”Recordis Ribes 1930-1950” realitzat per Magí Fortuny, Carles Miret i Miquel Obenza i emès per Canal Blau/Maricel Televisió, va rebre el premi de periodisme televisiu, dotat amb 2.000€. Aquest reportatge, fruit d’un any i mig d’investigació, recull entrevistes realitzades a més de 20 ribetans i ribetanes, que expliquen els seus records de la guerra civil, la supervivència en temps de postguerra, la vida de casa a la plaça, l’educació, l'economia, les festes populars i la recerca de recursos, entre d’altres. “Recordis Ribes” va ser un encàrrec de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes en motiu de la creació de l’arxiu de testimonis de la història oral del municipi.

 

“Veïns” presentat per Josep Lluis Rodríguez Villanueva i emès per Radio Cubelles, va ser el treball guanyador del premi de periodisme radiofònic, dotat amb 2.000€. “Veïns” és un espai radiofònic inclòs al magazine “Cubelles a les 12” (ara Cubelles a les 10), que posa veu a persones anònimes del municipi a través d’entrevistes en les què expliquen les seves vides. Aquest espai s’ha mantingut a la graella durant dues temporades, gravant-se més de 30 entrevistes.

 

Els membres del Jurat van acordar per unanimitat declarar desert el premi de periodisme gràfic, dotat amb 2.000€, al qual podien optar fotografies o reportatges fotogràfics publicats al llarg de l’any 2011 a la premsa de difusió local, comarcal o nacional relacionats amb la comarca.

 

El treball “Cultura Popular en Temps de dictadura. L’Associació d’alumnes Obrers de l’Escola industrial”, escrit per Albert Tubau Garcia va guanyar el premi d’investigació comarcal dotat amb 2.000€. Aquest treball explica la vida cultural vilanovina dels anys 20, a través del seguiment a l’Associació d’Alumnes Obrers i a la seva activitat, especialment al seu butlletí publicat a partir de 1923, coincidint amb l’inici de la dictadura de Primo de Rivera. El Jurat també va acordar fer un reconeixement a la recerca “Quina ciutat vàrem estar a punt de fer”, de Montserrat Comas.

 

El premi d’investigació per alumnes de batxillerat va ser per al treball “Possibilitats de desenvolupament de l’activitat turística a Vilanova i la Geltrú”, realitzat per Anabel Ramos Barbecho de l’Institut Lluc i Rafecas. La recerca, que tracta sobre les potencialitats turístiques del municipi, inclou entrevistes amb agents de l’administració local i l’empresariat. Aquest premi, amb una dotació de 600€ per l’alumne i 400€ pel centre, estava adreçat a estudis i investigacions sobre aspectes de la comarca del Garraf presentats per alumnes dels centres educatius de la comarca.

 

A l’acte de lliurament dels Premis Eugeni Molero va participar el periodista Francesc Marc Álvaro qui va oferir una xerrada sobre “Comunicació en temps de canvi”, en la què va parlar de la influència de la globalització, l'expansió de les xarxes socials, la crisi econòmica i els nous reptes polítics en la comunicació de masses i de manera especial en el periodisme. El periodista i columnista de La Vanguardia var afirmar que “vivim una etapa de profunds canvis solapats, que posen en qüestió l'estatut de la informació, de les empreses del sector, dels periodistes i del públic com a receptor i consumidor de notícies i opinions”. “El negoci de la comunicació s'està transformant a gran velocitat a la vegada que proliferen els emissors de continguts de tota mena”, va afegir.

 

L’acte va finalitzar amb un concert de jazz d’Esteve Molero, fill del periodista Eugeni Molero i Pujós, homenatjat amb aquests premis. Tots els treballs guanyadors d’aquesta edició i la conferència de Francesc Marc Álvaro es podran consultar fent clic aquí.


  • Juan Luis Ruiz, president del CCG amb els premiats i el jurat

    Juan Luis Ruiz, president del CCG amb els premiats i el jurat

  • Xerrada Francesc Marc Álvaro

    Xerrada Francesc Marc Álvaro

  • Concert Esteve Molero

    Concert Esteve Molero

Enllaços relacionats