Consell Comarcal del Garraf

Logo del Consell Comarcal del Garraf
Logo del Consell Comarcal del Garraf

Les alcaldesses del Garraf traslladen al Conseller de Treball, Afers Socials i Família, les preocupacions socials i econòmiques de la comarca

El Conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir el Homrani, també s’ha reunit amb membres del Pacte per a l’Ocupació al Garraf


9 d'octubre de 2020El Conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir el Homrani, ha visitat avui el Consell Comarcal del Garraf, convidat pel Consell d’Alcaldies i per la Taula de Seguiment del Pacte per a l’Ocupació del Garraf, per conèixer les preocupacions del territori per la situació social i econòmica de la comarca, especialment afectada per la pandèmia de la Covid-19. El conseller també ha visitat la Fundació Ave Maria per conèixer el projecte “Envelliment actiu i saludable, i dependència” i, en concret, l’actuació “Never Alone” que busca millorar la qualitat de vida de les persones amb dependència.

 

Des de l’inici de la pandèmia s’han realitzat diverses reunions del Consell d’Alcaldies per fer seguiment de la situació sanitària a la comarca i de l’impacte social i econòmic de la crisi generada per la Covid-19 en la ciutadania. Per aquest motiu, les alcaldesses del Garraf han volgut intercanviar impressions amb el conseller sobre els programes de foment de l’ocupació i sobre la situació dels serveis socials en els municipis de la comarca.

 

Pel que fa a l’ocupació, la presidenta ha presentat una radiografia de la situació actual al Garraf, una de les comarques més afectades de Catalunya per la crisi de la Covid-19, tant des del punt de vista de pèrdua de llocs de treball, com per l’impacte sobre el teixit empresarial. Aquesta situació s’ha vist reflectida en l’augment de l’atur (19%), així com l’increment de les sol·licituds de les beques menjador (20%), dels ajuts a l’habitatge, de les intervencions dels equips de professionals dels serveis socials dels municipis (33%) i de les demandes d’ajuts per alimentació (20%), entre d’altres.

 

En relació als serveis socials, s’ha explicat al conseller el treball realitzat des del Consell Comarcal del Garraf, conjuntament amb els ajuntaments, durant els mesos més complicats de la pandèmia, en què s’ha prioritzat l’atenció a les necessitats més urgents de famílies i persones en situació de vulnerabilitat.

 

Les alcaldesses han demanat a la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies que la proposta de finançament del contracte programa de serveis socials pels propers anys s’adeqüi a l’impacte de la pandèmia a la comarca. Per aquest motiu, han sol·licitat els recursos necessaris per a atendre les demandes de les famílies i infants més afectats per la crisi econòmica i social originada per la Covid-19, i per garantir la continuïtat dels equips professionals dels diferents serveis, que s’han ampliat per a donar cobertura a totes les demandes.

 

Tot seguit, s’ha fet una reunió amb els membres del plenari del Pacte per a l’Ocupació al Garraf que han volgut compartir amb el conseller les propostes treballades en el marc d’aquest espai de concertació que compta amb la participació d’institucions públiques i agents econòmics i socials de la comarca.

 

La presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Abigail Garrido, s’ha mostrat molt satisfeta amb la visita del conseller a la comarca i ha afirmat que “hem pogut expressar les necessitats que tenim, algunes històriques i d’altres que s’han precipitat arrel de la situació de pandèmia, i que afecten les persones del nostre territori, sobre tot en termes d’ocupació i de serveis socials”. De la mateixa manera, ha destacat la feina d’estratègia, de concertació i de diagnosi de la situació a la comarca feta a través del Pacte per a l’Ocupació del Garraf, “perquè que ens servirà per poder tenir propostes de coordinació amb la conselleria”.

 

Per la seva part, el conseller Chakir El Homrani, ha ressaltat que “en aquesta situació vinculada a la pandèmia, i a la crisi social i econòmica, la concertació és encara més necessària”. També ha destacat que “ja tenim l’instrument, el decret de concertació territorial, que permet desplegar estratègies i polítiques de foment de l’ocupació més vinculades a les necessitats i estratègies concretes de cada territori i, en aquest sentit, el Garraf té moltes més fortaleses pel fet de portar ja dos anys treballant al Pacte per a l’Ocupació al Garraf”.

 

Els membres del Pacte per a l’Ocupació al Garraf han agraït la visita del conseller i han destacat el treball concertat realitzat entre els diversos agents econòmics i socials durant els darrers dos anys, i han reivindicat la necessitat d’incrementar la inversió a la comarca i de fomentar la reindustrialització.

 

La visita ha continuat a les instal·lacions de la Fundació Ave Maria, on s’ha presentat el projecte “Envelliment actiu i saludable, i dependència” que s’està desenvolupant al territori per millorar la situació de les persones amb dependència. També s’ha presentat “Never Alone” una de les actuacions d’aquest projecte, que consisteix en una plataforma informàtica en el núvol, per a l’assistència a persones dependents o amb discapacitat que viuen soles o amb poc suport familiar. L’objectiu principal és la coordinació de les diferents entitats públiques, empreses prestadores de serveis, entitats tutelars, cuidadors, i familiars que estan al voltant d’una mateixa persona dependent, empoderant-la i proposant els suports que pugui necessitar en cada etapa del procés d’envelliment a la seva llar.

 

Aquest projecte està alineat amb les necessitats actuals (detecció de la Covid-19) i amb la tendència d’oferir millors serveis d’atenció domiciliària. Per aquest motiu, s’ha sol·licitat al conseller el suport d’aquesta actuació  i el desplegament a tot el territori català.

 

 

Notícia al Canal Blau

 

 

 • Visita conseller

  Visita conseller

 • Visita conseller

  Visita conseller

 • Visita conseller

  Visita conseller

 • Visita conseller

  Visita conseller

 • Visita conseller

  Visita conseller

 • Visita conseller

  Visita conseller

 • Visita conseller

  Visita conseller

Documentació adjunta