Consell Comarcal del Garraf

Logo del Consell Comarcal del Garraf
Logo del Consell Comarcal del Garraf

El ple de Consell Comarcal del Garraf aprova ajuts i convenis per a donar resposta a les famílies amb més necessitats

Durant la sessió plenària es van aprovar punts relacionats amb serveis socials, ensenyament, ocupació i modificacions de pressupost, entre d’altres.


25 de setembre de 2020 

Ahir es va celebrar una sessió del ple del Consell Comarcal del Garraf de forma telemàtica, degut a les mesures de prevenció de contagis, decretades per la Generalitat de Catalunya arran de l’alt risc de rebots de la Covid-19.

 

El ple es va iniciar amb un punt informatiu, a càrrec de la presidenta, Abigail Garrido, sobre el desenvolupament dels serveis i programes de l’ens comarcal davant les conseqüències socials i econòmiques de la Covid-19. Durant la seva intervenció, la presidenta va recordar que la pandèmia ha suposat a les administracions locals i comarcals atendre tres situacions de crisi: la sanitària, amb la pressió cap el sistema de salut, la crisi social envers persones grans i vulnerables, i la crisi econòmica.

 

En aquest sentit, Garrido va destacar que els serveis han estat abordats i treballats conjuntament amb els ajuntaments de la comarca del Garraf, de manera especial amb els ajuntaments de Canyelles, Cubelles i Olivella, inclosos al contracte-programa amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

 

Garrido va posar en valor el treball realitzat especialment als àmbits d’ensenyament, serveis socials, habitatge i ocupació, per tal d’atendre les diferents demandes de la ciutadania, readaptant horaris i modalitats d’atenció a través de vídeo conferències, trucades telefòniques i atenció presencial amb cita prèvia. Així mateix, la presidenta va ressaltar que el govern de l’ens comarcal treballa constantment en la recerca de nous recursos, econòmics i tècnics, amb les administracions superiors per donar resposta a les noves necessitats de la ciutadania, i per plantejar la transició i sortida de la crisi de manera inclusiva.

 

Al ple es va donar compte del decret d’aprovació de l’aixecament de la suspensió dels contractes del servei de transport escolar col·lectiu del Garraf i del servei de monitoratge del transport escolar, que havien quedat suspesos pel tancament dels centres educatius arran de la pandèmia, així com la indemnització corresponent a les empreses adjudicatàries del servei de menjador escolar d’acord amb l’aplicació dels criteris establerts pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

 

Igualment, es va aprovar la proposta de finançament provisional del Departament d’Educació de 1.496.397,90 €, per les competències delegades en matèria d’ensenyament per a aquest curs. Aquest import no reflecteix l’increment del 20% que s'ha produït en les sol·licituds per aquest nou curs escolar, ni les necessitats diagnosticades al Garraf com a conseqüència de la pandèmia. Per aquest motiu, el Consell Comarcal del Garraf s'ha entrevistat amb la Conselleria d'Ensenyament per a donar a conèixer les conseqüències socials i econòmiques de la Covid-19 al territori, amb l'objectiu de garantir la resposta a les necessitats de la ciutadania.

 

Així mateix, es va ratificar el decret que aprova l’atorgament dels ajuts individuals de menjador pel curs escolar 2020/2021, per un import de 2.192.317,64 €. En total s’atorgaran 415 ajuts del 100% i 1.911 ajuts del 70%. Durant el període ordinari de la convocatòria, de l’1 de juny al 24 de juliol, es van rebre 2.741 sol·licituds.

 

De la mateixa manera, al ple es va aprovar l’atorgament dels ajuts individuals de desplaçament escolar, de caràcter obligatori per una quantitat de 580.80 €, i els ajuts individuals de desplaçament escolar, de caràcter no obligatori, per una quantitat de 7.738.72 €.

 

A la sessió plenària també es va aprovar l’addenda al contracte programa entre el Departament de Treball, Afers socials i famílies i el Consell Comarcal en matèria de serveis socials, i altres programes i serveis relatius al benestar social i polítiques d’igualtat per la implantació de mesures extraordinàries en relació amb l’impacte social de la pandèmia Covid 19, durant l’exercici 2020. Aquesta addenda permetrà ampliar el Servei d’atenció domiciliària (SAD) per atendre més persones grans i persones amb dependència. També s’ampliarà el sistema de resposta urgent per a dones que es troben en situació de violència masclista i per als seus fills i filles.

 

Pel que fa a l’àmbit de l’ocupació, al ple es van aprovar convenis amb els ajuntaments d’Olivella, Canyelles, Cubelles, Sitges i Sant Pere de Ribes per al desenvolupament dels programes “Prospecció ocupacional al territori del Garraf” i “Execució, seguiment i coordinació del Pla de reactivació socioeconòmica”.

 

Igualment, es va ratificar l’aprovació del conveni entre el Consell Comarcal del Garraf i l’Agència de Desenvolupament Node Garraf, per a l'elaboració del Pla estratègic i d'activitat econòmica del Garraf en el marc del Pla de reactivació socioeconòmica de la comarca.

 

Aquests convenis estan vinculats a la proposta “Per un nou impuls econòmic i social, i de reactivació de l’espai econòmic del Garraf” que s’ha treballat en el marc del Pacte per a l’Ocupació al Garraf, conjuntament amb els agents econòmics i socials al llarg d’aquests mesos de confinament i de crisi.

 

En relació a l’àmbit d’ordenació territorial, al ple es va donar compte de l’aprovació inicial del projecte executiu del camí pedalable de la costa del Garraf a Vilanova i la Geltrú (fase 2). Aquesta actuació forma part del projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura” i desenvoluparà el tram del camí pedalable entre els nuclis urbans de Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes i Sitges, amb una longitud del traçat de 6.560 metres.

 

Finalment, es va aprovar amb vots a favor del PSC, Junts per Catalunya, ERC, CUP Amunt, Construïm, Som VNG, En comú Guanyem i l’abstenció de Ciutadans, la moció “En defensa del manteniment de l’activitat i dels llocs de treball de Roberta Bosch, Saint Gobain i altres empreses amenaçades pels tancaments totals o parcials de la seva activitat, que formen part del teixit productiu del Penedès”.

 

A través d’aquesta moció, el Ple del Consell Comarcal del Garraf va acordar manifestar el rebuig institucional al tancament d’aquestes empreses, donar suport a les mobilitzacions de les persones que hi treballen i de les famílies afectades, instar el govern de la Generalitat a la creació de la Mesa per a la Industrialització del Penedès i a l’elaboració d’un Pla de Xoc d’ajut i d’impuls socioeconòmic al Penedès, entre d’altres.

 

El ple fa finalitzar amb la renúncia voluntària de la consellera de la CUP Amunt, Marta Guinda. La consellera va explicar que “la renuncia només és per fer el relleu d’una de les persones que estem representant a les assembles locals de la comarca, que estan sota el paraigües d’aquest grup”. Per la seva part, els consellers i les conselleres del plenari van agrair la seva feina, implicació i dedicació.

 

Modificació de pressupost

 

Durant la sessió plenària es va donar compte de la modificació del pressupost del Consell Comarcal del Garraf, que respon bàsicament a ingressos provinents de la Diputació de Barcelona: sol·licituds de subvencions en el marc del Catàleg de Serveis i programes extraordinaris per atendre necessitats socials i reforç de personal, entre d’altres.

 

Alguns d’aquests recursos es destinaran al reforç dels equips professionals dels serveis socials bàsics dels municipis de Cubelles, Canyelles i Olivella, així com l’equip d’atenció a persones amb dependència, per a donar resposta a l’increment casos que requereixen valoració.

 

Així mateix, l’aprovació de l'addenda del contracte programa amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, comportarà una modificació del pressupost del Servei d’Atenció a Domicili (SAD) de 25.180,16 €, i del Sistema de resposta urgent per a dones en situació de violència masclista de 1.088,74 €.

 

En aquesta línia, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies està treballant en una nova addenda que donarà resposta als ajuts d’urgència social per a l’alimentació de la infància a l’estiu, i als ajuts d’urgència social per a garantir la cobertura de la cura i les necessitats bàsiques d’infants i adolescents en famílies en situació de vulnerabilitat, durant els períodes d’aïllament, quarantena i confinament.

 

En el cas del primer programa d'ajuts, s’han sol·licitat 15.200 € a la Generalitat per cobrir les necessitats vulnerabilitat alimentaria que ja es preveien a l'inici de la crisi de la Covid-19. Aquesta campanya es realitza des de fa molts anys amb recursos propis de tots els ajuntaments, del Consell Comarcal del Garraf i de la Diputació de Barcelona.

 

Pel que fa al segon programa, se sol·licitaran 18.000 €, per a atorgar ajuts de fins a 300 € a 60 famílies (30 de Cubelles, 15 de Canyelles i 15 d’Olivella) amb infants i adolescents que es trobin en situació d’aïllament, quarantena o confinament per ser positius de Covid, contacte estret de positiu, o per residir en zones de confinament i que no rebin cap tipus d’ajut ni ingrés.

 

Finalment, el Consell Comarcal del Garraf està a l’espera de la resolució de les sol·licituds de dos programes vinculats al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i emmarcats en el Pacte per a l’Ocupació del Garraf: contractació laboral de dues persones per executar, coordinar i fer el seguiment del Pla de reactivació socioeconòmica en l’àmbit de l’ocupació, per un import de 68.800,00 €, i encàrrec per a elaboració del Pla estratègic i d'activitat econòmica del Garraf, per un import de 34.400,00 €. L’atorgament de aquestes dues subvencions també comportarà modificacions en el pressupost.

 

 

 


  • Ple del Consell Comarcal del Garraf

    Ple del Consell Comarcal del Garraf

  • Ple del Consell Comarcal del Garraf

    Ple del Consell Comarcal del Garraf

  • Ple del Consell Comarcal del Garraf

    Ple del Consell Comarcal del Garraf