Consell Comarcal del Garraf

Logo del Consell Comarcal del Garraf
Logo del Consell Comarcal del Garraf

S’inicien les obres de museïtzació del Castell de Sant Pere de Ribes i d’adequació de Can Milà a Sitges

Aquestes dues actuacions formen part del projecte comarcal “Garraf: camins, patrimoni i natura”.


14 de juliol de 2020Ahir es van visitar les obres de museïtzació del Castell de Sant Pere de Ribes i d’adequació de Can Milà com a Centre de Visitants de Sitges, dues actuacions que formen part del projecte comarcal “Garraf: camins, patrimoni i natura”, coordinat pel Consell Comarcal del Garraf, amb la participació dels sis ajuntaments del Garraf, i el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i la Diputació de Barcelona.

 

El recorregut es va iniciar a Sant Pere de Ribes, on es van conèixer els treballs de museïtzació al Castell, que juntament amb les obres de restauració de l’edifici i el seu entorn, permetran conservar aquest immoble i obrir-lo a la ciutadania com a Centre d’Interpretació del Patrimoni Cultural.

 

Segons l’alcaldessa del municipi i presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Abigail Garrido, “a través d’aquesta interpretació de l’entorn, de la natura i de la història podrem obrir les portes del Castell, i serà també una porta d’entrada al patrimoni històric i cultural de la comarca”.

 

Durant la visita, Antoni Nicolau, director del projecte museogràfic va comentar que “l’objectiu és recuperar pròpiament el Castell i despullar-lo d’elements que s’havien anat afegint al llarg del temps, amb una intervenció minimalista, al servei d’una museografia que expliqui el seu origen, com a torre que vigilava el territori, molt típica de l’època medieval”.

 

Al Centre d’Interpretació també s’explicarà, amb vídeos, plafons i ambientacions, l’inici de la població a Sota-Ribes, així com la història i els usos del Castell, com a presó i, posteriorment, com a habitatge de José de Udaeta, conegut ballarí, coreògraf i intèrpret de les castanyoles.

 

El pressupost total del projecte museogràfic és de 155.908,50 €, i està previst presentar-lo a públic a finals de gener de 2021, juntament amb les altres intervencions al Castell.

 

Centre de Visitants de Sitges 

 

La visita va continuar a la masia Can Milà a Sitges, on s’han iniciat les obres per convertir-la en el Centre de Visitants del municipi. El projecte inclou l’adequació de la casa principal i de l’edifici de servei, així com l’arranjament del jardí i el condicionament d’un aparcament per al públic. Posteriorment, es farà una nova instal·lació per a acollir-hi una sala de conferències, exposicions, presentacions i actes.

 

“Per Sitges era una necessitat tenir un Centre de Visitants com cal i aquest espai ho serà”, va afirmar l’alcaldessa Aurora Carbonell. “Can Milà serà també una oficina d’informació turística tecnificada i moderna amb un centre de recollida de dades i d’informació turística de tota la comarca”, va afegir.

 

En aquest sentit, la presidenta del Consell Comarcal del Garraf va destacar que “la nostra estratègia és sumar esforços pels projectes que tenen a veure amb tot el territori, i aquest és un projecte que té a veure amb la recuperació del patrimoni històric i, alhora, amb la realització d’un servei a la comunitat”.

 

Les obres de millora de Can Milà i el seu entorn tenen un cost total de 593.608,77 € i està previst que la primera fase finalitzi al juliol de 2021.

 

Projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura”

 

El projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura” inclou vuit actuacions municipals: el Mirador de Montserrat, a Canyelles; l’adequació dels jardins de Can Travé, a Cubelles; la rehabilitació de la Platja Llarga, la senyalització de rutes patrimonials i el camí pedalable, a Vilanova i la Geltrú; la creació del Centre d’Interpretació dels Americanos i la museïtzació del Castell, a Sant Pere de Ribes; i la creació del Centre de Visitants de Sitges.

 

Així mateix, s’estan desenvolupant quatre actuacions comarcals: la Ruta Patrimonial del Garraf, l’aplicació de les noves tecnologies a la promoció de les actuacions, la campanya de promoció de la destinació i el pla de comunicació de totes les accions.

 

Segons Marta Verdejo, consellera presidenta de l’àrea d’Ordenació Territorial i Habitatge, “aquest projecte s’ha treballat molt en clau de complicitat i xarxa comarcal, buscant un relat de tots els municipis per tenir una història comuna, no només turística sinó patrimonial”.

 

El pressupost total per a l’execució del projecte és de 2.343.716,19 €, dels quals el 50% és cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i la durada és de quatre anys.

 

A la visita dels projectes van assistir Abigail Garrido, presidenta del Consell Comarcal del Garraf i alcaldessa de Sant Pere de Ribes; Marta Verdejo, consellera presidenta de l’àrea d’ordenació territorial i habitatge, i alcaldessa d’Olivella; Robert Monzonis, vicepresident primer del Consell Comarcal del Garraf; Fran Perona, 2º tinent d’alcalde de Sant Pere de Ribes i conseller delegat de planejament i projectes europeus; Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges; Eduard Terrado, regidor d'urbanisme, projectes i obres de Sitges; i Luis Miguel Garcia, regidor de turisme de Sitges.

 

 

Notícia al Canal Blau

 

 

 • Visita d'obres

  Visita d'obres

 • Visita d'obres

  Visita d'obres

 • Visita d'obres

  Visita d'obres

 • Visita d'obres

  Visita d'obres

 • Visita d'obres

  Visita d'obres

 • Visita d'obres

  Visita d'obres

 • Visita d'obres

  Visita d'obres

Enllaços relacionats