Consell Comarcal

Premi de recerca per a la pau per treballs de batxillerat


El Consell Comarcal del Garraf, a través d’un conveni de col·laboració amb la Fundació Solidaritat UB, dóna suport al Premi “Recerca per a la Pau” que anualment convoca la Universitat de Barcelona, amb l’objectiu de promoure l’educació per a la pau a totes les modalitats de batxillerat i enfortir la cultura de pau des de la recerca. http://www.solidaritat.ub.edu/premi_pau/

 

L'ens comarcal atorga un premi propi al millor treball provinent d’algun centre d’ensenyament de la comarca, segons es reculli al veredicte del jurat.

 

El suport a aquest premi s’emmarca dins el Programa Garraf per la Pau que el Consell Comarcal del Garraf desenvolupa des de l’any 2005 amb la finalitat de promoure la cultura de pau en el territori, amb especial èmfasi en els centres educatius. Dins d’aquest programa també s’ofereixen cursos formatius en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament i la educació per a la pau adreçats a les entitats, personal tècnic dels ajuntaments i ciutadania en general i s’organitza la Setmana Garraf per la Pau

 

Treballs guadornats en les edicions anteriors: 

 

Jana Alonso, alumna de l’Institut Manuel de Cabanyes, ha estat guardonada amb el Premi especial del Garraf 2017, per la seva investigació “La pobresa infantil a Vilanova i la Geltrú”. L’autora, que també ha rebut una menció especial per part del jurat, explica al seu treball què passa en la vida d’un infant o adolescent quan el seu entorn és pobre o quan tot entra en crisi perquè no es disposa dels recursos necessaris per viure dignament.

 

Marc Cuenca Lorenzo, alumne de l’Institut Manuel de Cabanyes, ha estat guardonat amb el Premi especial del Garraf 2016 que atorga el Consell Comarcal, en marc d’aquesta convocatòria. La seva investigació, titulada Anem per Vilanova en cadira de rodes”, ha rebut també una menció especial per part del jurat, format íntegrament per professors de la Universitat de Barcelona.

 

Clara Miret Carbonell, alumna de l’Escola Pia de Sitges, ha estat guardonada a la convocatòria 2014-2015, amb la recerca El procés de pau a Síria: pot la diplomàcia imposar-se a la violència?”. El seu treball inclou un apartat teòric sobre els conflictes armats i les seves característiques i sobre els processos de pau com a mètode de resolució d’aquests conflictes. L’alumna també ha elaborat un apartat sobre les Nacions Unides, una anàlisi i seguiment de la Guerra Civil a Síria i una entrevista amb Vicenç Fisas, director de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB.

 

A la convocatòria 2013-2014 el guanyador va ser Ernest Rodríguez, de l’Institut Manuel de Cabanyes, qui va presentar el treball “Apropament a la mutilació genital femenina des de l’àmbit de Vilanova i la Geltrú”. La recerca “Dona marroquina i societat catalana: La integració de la dona marroquina en una societat occidental” de Sabiha Bissbiss, de l’Institut Can Puig de Sant Pere de Ribes, va obtenir una menció especial al Premi. L’altre treball del Garraf que va rebre una menció especial és “Salvem l’educació!, curtmetratge satíric d’animació sobre la LOMCE” de Gonzalo López, de l’Institut Dolors Mallafré de Vilanova.

 

En les edicions anteriors també es van premiar els treballs: “Llibertàries, ahir  i avui: dones feministes i anarquistes a Catalunya durant la Guerra Civil Espanyola i en l’actualitat” de Nadia Merroun de l’Institut Dolors Mallafré, de Vilanova i la Geltrú;  "Cròniques d'una guerra fratricida" de Júlia Olivé, de l'IES Joan Ramon Benaprès de Sitges; “Les dones que no poden dormir al Raval barceloní, la prostitució i la societat” d’Esteban Nebot, de l’IES Francesc Xavier Lluch i Rafecas de Vilanova i “Podem viure sense diners?” de Clara Juárez Miró de l’IES Can Puig, de Sant Pere de Ribes.