Consell Comarcal del Garraf

Logo del Consell Comarcal del Garraf
Logo del Consell Comarcal del Garraf

Aquest diumenge la Masia d’en Cabanyes acull l’homenatge a la poesia, per commemorar el Sant Jordi

Durant l’acte, que arriba a la vuitena edició, es recordarà al poeta Manuel de Cabanyes i es retrà homenatge a les dones poetes.


8 d'abril de 2019Un any més el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes (CIRMAC) commemora la Diada de Sant Jordi amb un  homenatge a la poesia. L’acte se celebrarà aquest diumenge, 14 d d’abril, a partir de les 11 del matí als jardins de la Masia d’en Cabanyes, amb la VIII lectura compartida i encadenada.

 

A través d’aquest acte també es vol retre homenatge al poeta Manuel de Cabanyes, representant del romanticisme, humanista amb preocupacions filosòfiques, lector voraç i escriptor precoç, coneixedor de la literatura clàssica grecollatina i, a l’hora, de la literatura coetània europea.

 

Enguany, la tradicional lectura de poemes farà un reconeixement i recordatori a les dones que han escrit poesia, amb especial protagonisme de les creadores de la comarca i d’arreu del país.  L’homenatge se celebra amb la convicció que el reconeixement i la memòria de les poetes i la creació literària –a la casa on va viure i escriure Manuel de Cabanyes- acosten la ciutadania al món poètic i permet compartir els valors que se’n desprenen.

 

La lectura compartida i encadenada es realitzarà a traves de l’obra  “Manuel de Cabanyes, poemes essencials. Selecció, traducció i comentaris d’Oriol Pi de Cabanyes”, editat pel Consell Comarcal del Garraf a cura d’El Cep i la Nansa.

 

També s’inclouran poemes de “Preludios de mi Lira”, una de les obres més importants del romanticisme, d’arrels clàssiques de la literatura en castellà, publicada l’any 1833, i de les edicions “Poesies completes de Manuel de Cabanyes” (1933) i “Preludis de la meva lira/Preludios de mi lira”, amb estudi d’Allison Peters i prefaci de Miquel Maria Giral (1981).

 

Per altra banda, l’homenatge a les dones poetes es realitzarà a través de les creacions poètiques pròpies de les persones que hi participin o fent lectura de poemes de dones poetes d’arreu, que es vulguin recordar o reivindicar. En aquest sentit, la Biblioteca Armand Cardona Torrandell oferirà una selecció de llibres de dones poetes per a les lectures.

 

Als Jardins de la Masia d’en Cabanyes també hi haurà, com cada any, un espai de lectura de contes infantils per a la mainada. Les persones participin en aquesta activitat podran visitar el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manel de Cabanyes de manera gratuïta, en una jornada de portes obertes.

 

 

Programa

 

VIII Lectura compartida i encadenada a la Masia d’en Cabanyes.

Jardins de la Masia d’en Cabanyes. Vilanova i la Geltrú

Conduit per la periodista Laura Marín. Acte obert a la participació ciutadana.

 

11 h.  HOMENATGE A MANUEL DE CABANYES. “LES DONES EN LA VIDA I OBRA DEL POETA”

Xavier Solà de Andrés, “cabanyista” i estudiós de l’autor, farà una aproximació al poeta a través d’una mirada en clau de dona, dels personatges femenins que surten a la seva poesia i de les dones que han parlat de l’autor.

 

Lectura voluntària i encadenada d’una selecció dels seus poemes a partir del llibre “Manuel de Cabanyes. Poemes essencials amb selecció, traducció i comentaris d’Oriol Pi de Cabanyes”.

 

11:45 a 12 h. Pausa aperitiu

Gentilesa de Coquo Càtering i Celler de Viticultors del Garraf, que col·laboren a l’acte oferint un petit aperitiu i copa de cava.

 

12 h. HOMENATGE A LA POESIA I A LES DONES POETES 

 

En un moment en què dones extraordinàries il·luminen el món de la poesia, el CIRMAC vol retre homenatge a les dones poetes d’ací i d’arreu. 

 

Presentació a càrrec del poeta i historiador vilanoví Gener Barjola, amb la participació de les poetes de la comarca: Agustina Moya, Blanca Deusdad, Cèlia Sanchez-Mústich, Cesca Calaf, Cristina Grisolía, Dolors Juan Hill o Mª Pau Talegón entre d’altres, que compartiran alguns dels seus poemes. També hi prendran part membres de l’Associació de Dones La Frontissa. 

 

La darrera part de l’acte es destinarà a la lectura lliure de poesia, amb la participació ja consolidada del col·lectiu poètic la Lluna en un Cove i de tothom que vulgui posar  la seva veu a la poesia.


  • Sant Jordi a la Masia d'en Cabanyes

    Sant Jordi a la Masia d'en Cabanyes

  • Sant Jordi a la Masia d'en Cabanyes

    Sant Jordi a la Masia d'en Cabanyes

  • Sant Jordi a la Masia d'en Cabanyes

    Sant Jordi a la Masia d'en Cabanyes

Documentació adjunta

Enllaços relacionats