Consell Comarcal del Garraf

Logo del Consell Comarcal del Garraf
Logo del Consell Comarcal del Garraf

“Latituds” de TV3 i Canal Blau se sumen a la 8ª Setmana Garraf per la Pau.

Canal Blau emetrà 7 documentals de la sèrie “Latituds”, relacionats amb el poder de la ciutadania en la transformació pacífica dels conflictes


27 de setembre de 2013Per cinquè any consecutiu, el programa “Latituds” de TV3 i Canal Blau se sumen a la Setmana Garraf per la Pau, que organitza el Consell Comarcal del Garraf. En l’edició d’enguany, Canal Blau TV emetrà 7 capítols de “Latituds” relacionats amb la temàtica de la Setmana: El poder de la ciutadania en la transformació pacífica dels conflictes i la construcció de pau. Tots els documentals tindran dues emissions, una a les 11:30h i un altra a les 17:30h.

 

El cicle comença dilluns 30 de setembre amb el documental "La Funció Social dels Mitjans de Comunicació", que explica els canvis de model que s’impulsen des de diversos sectors per utilitzar el potencial de la comunicació pel desenvolupament social. Es podran veure experiències com AulaMèdia que promou l’anàlisi de la comunicació a l’ensenyament, per dotar els joves d’eines que els permetin fer front a les manipulacions que poden fer els mitjans de comunicació. També s’explica l’Anuari de Silencis Mediàtics que recull reportatges en profunditat sobre temàtiques que durant l’any van ser silenciades pels mitjans de comunicació.

 

Dimarts 1 d’octubre es podrà veure “Roba Tòxica” un documental sobre les campanyes que denuncien l’ús habitual de tècniques i substàncies tòxiques en la producció de roba, que malmeten greument el medi ambient i la salut de treballadors i de consumidors.

 

Dimecres 2 d’octubre, s’emetrà el documental “Deu anys de la mort de José Couso”, sobre la lluita per aconseguir que els autors de la mort de José Couso, corresponsal de Tele 5 a Irak, siguin condemnats per crim de guerra. El 8 d’abril del 2003 un tanc de l’exèrcit dels Estats Units va disparar contra l’hotel Palestina de Bagdad, causant la mort de Couso i de Taras Proysiuk de Reuters. Aquest documental ha estat realitzat per Javier Couso.

 

El cicle continua el dijous 3 d’octubre amb l’emissió del documental “Resistència Saharaui Gdeim Izik”, el testimoni de la revolta del poble saharaui a l'octubre de 2010, als territoris ocupats per Marroc. Dos activistes pels drets humans van aconseguir entrar una càmera al campament on 20.000 saharauís protestaven contra la discriminació a la què els sotmet el règim marroquí. El reportatge, realitzat per la Fundació Quepo, trenca el bloqueig informatiu sobre aquesta revolta, considerada per molts l'inici de la Primavera Àrab de 2011.

 

“El despertar de les places. Un any del 15M” realitzat per Jordi Oriola i Lluc Güell, que es podrà veure el divendres 4 d’octubre, analitza el moviment 15M a través de sis persones que es reuneixen, un any després, per repassar el que van viure a l'acampada de Barcelona. El documental recorre el procés d'aquesta mobilització que va sacsejar la societat amb la demanda de més democràcia i va generar l'expectativa que la ciutadania podia forçar un canvi de cicle. S'hi recullen les reflexions dels protagonistes, així com l'opinió dels transeünts, dels mitjans de comunicació i també de la classe política. Malgrat que l'acampada es va acabar desmuntant, el documental intenta comprendre quina petjada ha deixat el moviment.

 

Dissabte 5 d’octubre s’emetrà el documental “Sucumbíos, tierra sin mal” d’Arturo Hortas que narra la lluita d’activistes ecologistes i pobles indígenes de l’Amazònia que denuncien els danys mediambientals causats per l’extració de cru per Texaco-Crevron. El febrer de 2011 un jutge va declarar culpable aquesta empresa dels danys ambientals a l’Equador i va ordenar la petrolera a pagar 9.510 milions de dòlars com a indemnització i despeses de neteja. Els afectats en demanaven 27.000. Totes dues parts han recorregut la sentència.

 

El cicle finalitza el dilluns 7 d’octubre amb el documental “Aturant els abusos de les transnacionals” que explica el funcionament del Tribunal Permanent dels Pobles, una cimera bianual on centenars d’ONGs i activistes d’Europa i Amèrica Llatina reclamen a Nacions Unides una legislació que acabi amb la impunitat de les empreses transnacionals que sovint cometen abusos als països empobrits on operen, ja sigui en matèria de drets humans com d’impactes ecològics.

 

Aquest cicle de documentals és possible gràcies a la col·laboració del programa “Latituds” de TV3, Canal Blau, la Fundació Quepo i els realitzadors Javier Couso, Jordi Oriola, Lluc Güel i Arturo Hortas.

 

“Latituds”, dirigit per Jordi Villardrell, vol fomentar la reflexió i el debat sobre activitats que poden millorar el món, mostrant processos de desenvolupament de comunitats concretes. L’any 2011 “Latituds” va ha obtenir el Premi del Festival de Cinema i Drets Humans Barcelona i el Premi Eurosolar de l'Associació Europea per les Energies Renovables. Recentment, “Latituds” ha estat guanyador del VIII Premi de periodisme solidari Memorial Joan Gomis, pel rigor i la qualitat dels documentals.

 


  • Documental "El despertar de les places"

    Documental "El despertar de les places"

  • Programa "Latituds"

    Programa "Latituds"

Documentació adjunta

Enllaços relacionats